Panik - lämna sidan!
Sexualbrott och sexuella trakasserier

Våldtäkt, sexuella övergrepp och andra sexualbrott

Att göra något sexuellt med någon som inte vill kan vara olagligt. Det är aldrig ditt fel om du utsätts för ett övergrepp, och du har rätt att få stöd om det har hänt.

Illustration av en person som sitter ihopkurad.
Sexualbrott kan ske inomhus, utomhus och på nätet. Det vanligaste är att någon du känner utsätter dig för ett övergrepp.

Vad är ett sexualbrott?

Det är ett sexualbrott att ha sex med någon som inte vill. Att göra något sexuellt med en person som är under 15 år är alltid olagligt.

Det finns flera olika sexualbrott. Vilket brott en person kan dömas för beror på vad som hänt. De flesta av handlingarna är olagliga både på nätet och utanför nätet. Vissa handlingar kan också vara andra brott än sexualbrott. Det här är exempel på saker som är brottsliga:

  • Att ta på någons kropp med händerna, munnen eller könet på ett sexuellt sätt, om personen inte vill.
  • Att prata med någon på ett sexuellt sätt som personen upplever som obehagligt.
  • Att övertala eller tvinga någon att titta på när personen till exempel visar sitt kön, onanerar eller gör något annat sexuellt.
  • Att göra något sexuellt med någon som inte kan uttrycka vad den vill. Till exempel för att personen sover eller är full, drogpåverkad, sjuk eller har en funktionsnedsättning som gör det svårare.
  • Att utnyttja att någon är beroende av en för att göra något sexuellt med personen, till exempel som chef, lärare eller förälder eller ansvarig för en person som är under 18 år.
  • Att fota eller filma någon i ett sexuellt syfte, om det är mot personens vilja eller om personen är under 18 år.
  • Att hota någon för att den ska skicka nakenbilder, "nudes", skicka nakenbilder till någon fast den inte vill eller sprida nakenbilder på någon som inte vill. 
  • Att försöka köpa eller byta till sig sex eller sexuella bilder mot till exempel alkohol, presenter eller pengar.

Vem utsätter och vem blir utsatt

Det går inte att se på en person att hen skulle kunna begå ett sexualbrott. Det kan vara någon som brukar vara snäll och som du tycker om. Personen kan vara äldre, yngre eller jämnårig.

Det är vanligast att killar och män begår sexualbrott och att tjejer och kvinnor utsätts.

Men personer med olika kön och könsidentitet både utsätts för sexualbrott och begår sexualbrott.

Det är aldrig ditt fel om du blir utsatt

Du har samma rätt att polisanmäla och få stöd och hjälp oavsett vem du är, vem som begått övergreppet eller om det skett på nätet eller IRL. Inget av det här spelar någon roll:

  • Om du känner personen.
  • Om du är kär i personen.
  • Om du är tillsammans med personen.
  • Om ni har haft sex tidigare.
  • Om du först sagt ja eller börjat göra något sexuellt med personen. Du har alltid rätt att ändra dig.
  • Om du gått hem till personen frivilligt eller om du bjudit hem personen till dig.
  • Hur du ser ut eller hur du klär dig.

Du måste inte säga nej

Det måste finnas samtycke när ni har sex. Den du har sex med måste vara säker på att du vill. Du måste inte säga nej, att inte vilja kan uttryckas på olika sätt, till exempel:

  • Du tittar bort.
  • Du ligger still.
  • Du vänder dig bort eller drar dig undan.
  • Du är tyst.
  • Du ser orolig, osäker eller ledsen ut.

Läs mer: Samtycke – hur vet jag att någon vill ha sex?

Du måste inte göra motstånd

Du behöver inte skrika eller kämpa emot för att ofrivilligt sex ska räknas som ett sexualbrott. Det är väldigt vanligt att inte göra det.

Olika personer kan reagera på olika sätt om de utsätts. Hur du reagerar kan till exempel påverkas av hur övergreppet går till, om du känner personen, om ni är inomhus eller utomhus, om det finns andra i närheten och om du är påverkad av alkohol eller droger.

Jag mår dåligt - vad ska jag göra?

Du har rätt att få hjälp, oavsett vem du är. Du behöver inte veta säkert om det du har varit med om klassas som ett sexualbrott. Här kan du få hjälp:

  • Har du utsatts för ett sexualbrott alldeles nyss? Kontakta en akutmottagning eller vårdcentral om du behöver akut hjälp, eller hjälp med spårsäkring.
  • Du kan söka hjälp även om det har gått lång tid sen du utsattes. Prata med någon du litar på eller kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral.
  • Det finns flera ställen du kan chatta med eller ringa till för att få stöd om du har frågor om våld och kränkningar

Läs mer: Utsatt för sexualbrott

Vill du göra en polisanmälan?

Du kan göra en polisanmälan direkt till polisen eller få hjälp med det på en ungdomsmottagning, i skolan eller på en vårdcentral. När du gjort en anmälan kan du bli kontaktad av polisen.

En åklagare kan utreda vad som har hänt och det kan leda till att den eller de som har utsatt dig döms.

En polisanmälan kan göras direkt efter övergreppet eller efter flera år.

Vad är våldtäkt? 

Våldtäkt är ett brott som innebär att en person har slidsamlag, analsamlag eller oralsex eller använder till exempel fingrar eller ett föremål på ett sätt som kan jämföras med samlag, med någon som inte vill.

Det är även en våldtäkt om personen som utsätts sover, är full eller drogad eller har en sjukdom eller funktionsnedsättning som gör det svårare att visa att hen inte vill.

Vad är våldtäkt mot barn?

Våldtäkt mot barn är ett brott som innebär att en person har slidsamlag, analsamlag eller oralsex eller använder till exempel fingrar eller ett föremål på ett sätt som kan jämföras med samlag, med en person som är under 15 år. Det spelar ingen roll om personen under 15 år har sex frivilligt.

Det är även våldtäkt mot barn upp till att den som utsätts är 18 år, om personen som utsätter är en förälder, vårdnadshavare eller någon annan som ansvarar för barnet.

Vad är sexuellt övergrepp?

Sexuellt övergrepp är när en person utsätter någon som inte vill för en sexuell handling som inte är samlag eller kan jämföras med samlag. Till exempel att någon tvingar dig att titta när den onanerar. Eller tvingar dig att onanera när den tittar på eller filmar.

Sexuellt övergrepp kan ske både på nätet och utanför nätet. 

Vad är sexuellt övergrepp mot barn?

Sexuellt övergrepp mot barn är när en person utsätter någon under 15 år för en sexuell handling som inte är samlag eller kan jämföras med samlag, som i exemplen ovanför. 

Det är även sexuellt övergrepp mot barn om den som utsätts är mellan 15 och 18 år, om personen som utsätter är en förälder, vårdnadshavare eller någon annan som ansvarar för barnet.

Läs mer. Sexualbrott i familjen

Vad är sexuellt ofredande?

Sexuellt ofredande är ett av de vanligaste sexualbrotten. Det innebär att någon säger sexuella saker eller utför sexuella handlingar för att kränka en annan person, till exempel:

  • Tar på någons kropp utanpå kläderna på ett sexuellt sätt, till exempel på rumpan, brösten eller könet.
  • Visar sig på ett sexuellt sätt för någon som inte vill.
  • Tvinga någon att utföra sexuella handlingar över nätet, som att skicka nakenbilder eller filmer.

Läs mer: Om någon du känner har utsatts för ett sexualbrott

Finns det fler sexualbrott?

Ja, det finns det. Det här är några exempel:

  • Det är olagligt att övertala någon som är under 15 år att till exempel skicka nakenbilder eller filmer. Ibland kan det vara olagligt upp till att personen är 18 år.
  • Det är olagligt att ta kontakt med personer under 15 år för att utsätta dem för sexualbrott. Det kallas ibland för ”grooming”. Det spelar ingen roll om personen tar kontakt på nätet eller någonstans där barnet är.
  • Det är olagligt att köpa eller byta till sig sex mot pengar, alkohol, presenter, tjänster eller poäng i spel eller appar. Det är också olagligt att ge ersättning för bilder om personen är under 18 år. När den som utsätts är under 15 år kan det räknas det som våldtäkt mot barn när någon ger ersättning för sex. 

Du kan läsa mer hos polisen om olika sexualbrott och om sexuella övergrepp mot barn på nätet.

Läs mer: Köpa sex

Har du gått över någon annans gräns?

Det vanligaste är att den eller de som begår ett sexuellt övergrepp känner den som utsätts. Det spelar ingen roll vilken relation ni har, du måste alltid vara säker på att personen vill ha sex, annars är det ett sexualbrott.

Det finns flera ställen du kan kontakta om du vill prata om att gå över någons gräns:

  • Någon på en ungdomsmottagning, många erbjuder chatt och videosamtal.
  • Chatta med killar.se om dina tankar och känslor. För dig upp till 25 år. Du kan vara anonym.
  • Ring Preventell (020-66 77 88) om du behöver prata med någon direkt. Det är en stödlinje för oönskad sexualitet.

Läs mer: Att utsätta någon för sexualbrott

Till toppen av sidan