Hoppa till innehåll

OM DU BLIR UTSATT

Blir du utsatt för våld av den du är ihop med?

    Filmen finns just nu bara tillgänglig på svenska.

    Är din pojkvän eller flickvän svartsjuk?

    Mår du dåligt på grund av hur den du är ihop med behandlar dig? Går din pojkvän eller flickvän över dina gränser och utnyttjar dig psykiskt, fysiskt, sexuellt eller digitalt? Är din pojkvän eller flickvän för svartsjuk? Det är aldrig okej att bli utsatt eller utnyttjad oavsett anledning. Vill du ha stöd och hjälp eller bara prata om hur det är kan du chatta med oss och vi kan också hjälpa dig vidare om du skulle vilja träffa nån och prata mer. Du kan vara anonym.

    Det kan vara svårt att identifiera sig som ett “offer” eller som “våldsutsatt”, men att ha blivit utsatt för psykiskt, fysiskt, sexuellt eller digitalt våld säger inget om vem du är som person. Du är inte din våldsutsatthet. Du har inte gjort något fel. Oavsett vad den du är med säger eller påstår. Oavsett hur svartsjuk din kille eller tjej är. Oavsett om du tycker att du ”får skylla dig själv” eller att du har ”provocerat fram” våldet. Det kan kännas som att den du är med har rätt i att du är ”virrig, hysterisk, dum i huvudet, värdelös och att ingen kommer tro på dig”. Vi tror på dig. Att du känner dig värdelös eller att du har svårt att formulera vad du varit med om är inget konstigt eller ovanligt. Vi hjälper dig och stöttar dig.

    Försök tänka på din egen säkerhet – ta din rädsla på allvar

    Om du är orolig för vad den du är tillsammans med ska göra mot dig, eller andra, ta din oro på allvar. Vi finns här för att stötta och hjälpa dig att skydda dig och komma bort från det du blir utsatt för. Fundera på om det finns några andra i din närhet som du skulle kunna berätta för.

    Skriv ner vad du blir utsatt för

    Även om det just nu inte känns aktuellt med en polisanmälan så kanske det kommer göra det sen. Då kommer du behöva bevis för vad du har blivit utsatt för. Att berätta för andra i din närhet vad som händer är ett sätt men det är alltid bra att skriva ned det du blir utsatt för, oavsett om du berättar för andra eller inte.

    Skriv ned tid och plats och beskrivning av det den du är tillsammans med utsätter dig för. Spara sms och bilder med hot och liknande. Sök helst upp sjukvård för att dokumentera eventuella skador. Om det inte går, fota dina egna skador och gör det med föremål bredvid så att man senare kan avgöra hur stora till exempel blåmärkena är. Lägg till exempel en tändare bredvid blåmärket. Alla uppgifter kan användas vid en framtida polisanmälan, även om du inte vill göra en just nu.

    Om du är orolig för att den du är tillsammans med ska hitta det du skrivit ned och sparat om hen ofta går igenom din telefon eller har lösenord till dina konton så kan du till exempel skapa en ny särskild mejl ditt du skickar allt, men tänk då på att radera mejlen i skicka-korgen från ditt ”vanliga” mejl-konto samt bilder och skärmdumpar från din telefon efter att du skickat dem. 

    Viktigt med målsägandebiträde – och det kostar ingenting

    Chatta med oss så kan vi berätta mer om hur det går till att polisanmäla, vad som händer sen och vad som är viktigt att tänka på. Du kan också läsa mer här.

    Bra att veta är att du har rätt till ett målsägandebiträde och att det är viktigt att du har ett redan från första förhöret, helst när du gör polisanmälan. Ett målsägandebiträde är brottsoffrets ombud och är gratis. Du som varit utsatt för våld i en relation kan ha blivit utsatt för olika typer av brott, till exempel misshandel, olaga hot, ofredande och våldtäkt. Läs mer om vad de olika brotten innebär här.

    Barn tillsammans?

    Det kan vara så att den du är med snabbt vill att ni ska skaffa barn tillsammans. Det kan kännas som ett bevis på att hen ”tror” på ert förhållande eller vill visa att hen kommer bättra sig. Det är inte ovanligt att en person som utövar våld eller kontroll över någon vill skaffa barn för att kunna binda sig ännu närmare dig och för att just utöva ännu mer kontroll.

    Att få barn tillsammans betyder tyvärr inte att våldet kommer sluta eller minska. Vår erfarenhet är att det tyvärr ofta är tvärtom. Våldet börjar eller blir värre när den ena blir gravid. Det kan till och med vara direkt riktat mot fostret/barnet i form av slag eller sparkar mot magen.

    Blir du utsatt av någon du väntar barn med eller har barn med behöver du söka hjälp omgående. Barn märker och påverkas av våld. De hör, ser och är ibland med rent fysiskt, till exempel i någon av föräldrarnas famn.

    Utsatt för våld i en hederskontext

      Om du har en kontrollerande familj eller släkt med starka hedersnormer kan du sakna stöd från familjen för att lämna en våldsam partner, då de till exempel kan anse att skilsmässa och separation är skamligt. Om du har känt dig tvungen att hålla relationen hemlig för din familj, eller om partnern från början inte accepterats, kan det göra att du blir särskilt isolerad och i behov av stöd utifrån. Kanske är den relation där du blir utsatt själva anledningen till att du redan brutit kontakt med din familj.

      En annan svårighet kan vara om den du är eller har varit tillsammans med hotar med att avslöja saker till familjen som den vet att familjen inte kommer att acceptera, som en del av ett psykiskt våld. Till exempel kan personen sprida rykten, hota, visa bilder för familj mm. som gör det svårt för dig att försöka lämna, anmäla eller söka hjälp.

      Det kan kännas svårt att söka hjälp om du är rädd att mötas av okunskap och fördomar, som till exempel att det bara är att prata med en kontrollerande förälder så kommer den att förstå. Det kan också vara så att du är rädd för att din relation ska avslöjas om du berättar för någon. Men att få stöd och kunna prata om det du är med om är ofta väldigt viktigt, och om du av olika anledningar inte kan prata med kompisar eller familj finns det andra ställen dit du kan vända dig. 

      Vi som bemannar chatten på ungarelationer.se har kunskap om våld och hedersnormer och finns här för dig som vill prata om dina erfarenheter, oavsett hur de ser ut. Du kan alltid vara helt anonym och vi lyssnar på dig. Chatta med oss här.  Här kan du läsa mer om våld i ungas relationer och hur olika typer av våld kan se ut.

      Utsatt för våld med funktionsnedsättning

        Filmen finns just nu bara tillgänglig på svenska.

        Att ha en psykisk, fysisk eller intellektuell funktionsnedsättning kan innebära att man är beroende av människor, hjälpmedel eller mediciner i ens vardag. Den man är ihop med kan då vara ett viktigt psykiskt eller fysiskt stöd. Men partnern kan också få ett maktövertag som hen kan missbruka psykiskt, fysiskt, sexuellt eller ekonomiskt, och hen kan också använda sig av ens hjälpmedel och mediciner i sitt våldsutövande, till exempel genom att gömma dessa.

        Att söka stöd efter att ha utsatts för våld och övergrepp kan kännas ännu svårare om man möts av okunskap och fördomar. Till exempel kan man mötas av fördomar som att personer med fysiska funktionsnedsättningar inte har en aktiv sexualitet och alltså inte kan utsättas för sexuellt våld. Detta är såklart inte sant. Tyvärr kan en person med en funktionsnedsättning bli utsatt för samma typer av våld som andra, och mycket tyder på att man i högre grad är utsatt för våld jämfört med personer som inte har en funktionsnedsättning. 

        Oavsett hur du känner eller vad du varit med om kan det vara viktigt att ha någon att prata med. Hos oss kan du chatta med volontärer som vet att våld tyvärr kan drabba alla, oavsett funktionsnedsättning. Här kan du också läsa mer om olika typer av våld.

        Utsatt för våld som HBTQI-person

          Filmen finns just nu bara tillgänglig på svenska.

          Även om våldet kan se precis likadant ut oavsett kön eller sexualitet på de som utsätter eller utsätts så kan det även finnas vissa skillnader.

          Homofobi och fördomar kan göra att den som är hbtqi+ blir utsatt på andra vis. Den som använder våld kan till exempel hota med att “outa” den andra, om den inte är ute eller öppen med sin sexualitet eller könsidentitet. Dessutom kan man vara mer isolerad och utlämnad åt sin partner från början på grund av att familjen inte accepterat en, eller att man flyttat från en liten ort till en större för att “kunna” vara öppen med sin läggning. Man kan ha många gemensamma vänner vilket kan göra det svårare att berätta om våldet för vännerna.

          Det kan kännas svårt att söka hjälp om man är rädd att mötas av okunskap och fördomar, som till exempel att en tjej inte kan bli utsatt av sin flickvän. Vi på ungarelationer.se och många andra tjej-, ungdoms-, och transjourer har hög hbtqi-kompetens. Chatta med oss om du vill ha hjälp eller stöd eller bara vill bolla några tankar kring hur det är i din relation.