Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vad innebär det att ha borderline?

Fråga

Jag har precis fått diagnosen borderline och undrar om man kan ha det olika mycket? När jag läser på internet så låter det jättehemskt, som om man aldrig kommer att få ett bra liv. Jag mår inte bra, skär mig och så, men funkar ofta bra också. Kommer det bara bli mer och mer ju äldre jag blir?

Svar

Man kan absolut ha olika mycket besvär om man har diagnosen borderline. De som har diagnosen har olika personligheter och olika mycket svårigheter.

Jag skulle nog säga att alla är på en skala där en del har väldigt lite borderline och andra har mer. Men för att få diagnosen borderline behöver du uppfylla vissa kriterier.

Diagnosen borderline finns för att beskriva vissa beteenden, tankar och svårigheter.

Att ha borderline brukar betyda att humöret kan ändras snabbt och att negativa känslor kan bli väldigt starka. För att få bort de starka känslorna kan en del vilja skada sig själva.

Det är inte säkert att du kommer att ha borderline hela livet. Att du fått diagnosen betyder bara att du har vissa svårigheter just nu. Det behöver alltså inte bli värre, utan kan istället bli bättre och bättre, tills du inte längre har några problem.

Du är ung och har hela livet framför dig. Din hjärna utvecklas intensivt och din personlighet också. Det kan mycket väl vara så att du känner dig annorlunda och mår mycket bättre om nåt år.

Det kan behövas en diagnos för att kunna få en bra behandling, till exempel rätt sorts samtalskontakt. Tanken med att få en diagnos är att du ska få den hjälp du behöver för att må bra.

Jag hoppas att du har kontakt med en psykolog som kan hjälpa dig. Försök att vara så ärlig du kan med hur du mår och hur du har det och ge inte upp. Se till att använda dig av den hjälp du får så att du kan må bättre.

Tänk på att du främst är en unik person med egna tankar, känslor, styrkor och svagheter. Diagnosen handlar om vissa specifika svårigheter och säger väldigt lite om vem du egentligen är.

Med vänliga hälsningar
Mikael Cleryd, psykolog

Mer på UMO

Att må dåligt

Här hittar du innehåll om att må dåligt.

Artikel

Samtalsstöd av professionella

Du kan få hjälp att må bättre och förändra sånt som är jobbigt, om du pratar med någon som är utbildad för att ge stöd. Du kan till exempel prata med en psykolog eller kurator på en ungdomsmottagning, vårdcentral eller på elevhälsan.

Artikel

Film: Psykolog

Victoria Sandqvist berättar om sitt jobb som psykolog på en ungdomsmottagning.

Artikel

Skolpsykolog

Kristina Taylor berättar om sitt jobb som skolpsykolog.

Att ta hjälp

Innehåll om att ta hjälp.

Till toppen av sidan