Panik - lämna sidan!
Att prata med någon

Samtalsstöd av professionella

Vill du prata med någon som är van att stötta unga? Kanske få hjälp att må bättre eller förändra något som är jobbigt? Då kan du till exempel prata med en kurator eller psykolog på ungdomsmottagningen eller elevhälsan.

En person pratar med en professionell i ett samtalsrum.
Har du det jobbigt eller vill du bara få prata med någon? Du kan till exempel få hjälp att förstå dina tankar och känslor bättre. Och lära dig att hantera eller förändra sånt som gör livet svårt.

Alla behöver någon att prata med

Du är inte ensam om att ha frågor, må dåligt eller ha det jobbigt. Ingen klarar allting själv. Alla behöver få stöd eller prata med någon ibland.

Ibland kan det kännas som att vissa problem eller situationer är helt omöjliga att lösa. Men många känner sig bättre och mer hoppfulla redan efter några samtal med någon som verkligen lyssnar.

Du kan få stöd även om du inte vet varför något känns jobbigt.

Hjälper verkligen på en helt ny nivå att få hjälp på riktigt av en professionellt utbildad.


/Tjej 18

Läs fler svar på frågan: Hur var det för er första gången hos kuratorn? 

Psykologer och andra professionella är utbildade och har tystnadsplikt


Ibland känns det bra att prata med någon man känner. Men ibland är det bättre att prata med någon professionell. Alltså någon med utbildning som jobbar med att stötta andra personer.

    Här är några bra saker med att prata med någon professionell:

  • Vissa saker är lättare att berätta för någon du inte har en nära relation till. Professionella är vana att prata om sånt som du kanske tycker är jobbigt, pinsamt eller konstigt.

  • Kuratorer, sjuksköterskor, psykologer, läkare, barnmorskor, psykoterapeuter och andra professionella har tystnadsplikt.

  • Den du pratar med har utbildning som gör att hen kan lyssna och ge tips och råd på ett annat sätt än vad kanske en kompis eller en förälder kan.

  • Du kan få lära dig bra och säkra sätt att hantera eller förändra jobbiga saker.

  • Den du pratar med ansvarar för att det blir en trygg stämning och hjälper dig om du är nervös.  Hen ser till att ni får i gång ett bra samtal om du inte vet vad du ska säga.

  • Hen kommer att lyssna ordentligt och fokusera på dig. Det är hens jobb att lyssna och hjälpa.

Alla som jobbar på till exempel elevhälsan, ungdomsmottagningen, vårdcentralen och studenthälsan har tystnadsplikt. Det betyder att de inte får berätta för andra personer att du har kontaktat dem eller vad du har sagt.

Men det finns undantag från tystnadsplikt och sekretess i vården. Undrar du hur det funkar? Fråga mottagningen eller personen du ska prata med.

Till toppen av sidan