Att bo med en vuxen som dricker för mycket eller tar droger
Det brukar vara jobbigt att bo med någon som dricker för mycket, eller som använder droger. Du kan må dåligt på flera olika sätt, och det kan vara bråkigt eller rörigt hemma. Berätta för någon hur du har det. Du har rätt att få hjälp.
Du påverkas om vuxna dricker eller använder droger
Här är några exempel på hur det kan vara att leva med någon som har problem med alkohol eller droger:
- Saker funkar inte som de ska hemma. Till exempel kanske den vuxna inte handlar, städar eller lagar mat så ofta som det behövs.
- Du får inte hjälp med läxor eller andra saker.
- Den vuxna verkar inte bry sig om dig, eller orkar inte göra saker med dig. Hen kanske bryter sina löften och saker blir inte som planerat.
- Du oroar dig för att hen ska bete sig konstigt, göra bort sig eller göra sig illa.
- Det är bråkigt hemma. Du kanske blir rädd ibland.
- Du vill inte att andra ska få reda på hur det är hemma.
- Du känner dig ledsen, ensam, arg eller har svårt att koncentrera dig.
Tar du större ansvar än du ska?
Vuxna som dricker för mycket eller använder droger kan vara dåliga på att sköta sånt som är deras ansvar. Då kanske du känner att du måste göra det.
Men du ska inte ta för mycket ansvar. Till exempel ska du inte behöva ta hand om syskon, handla och laga mat för att de vuxna inte gör det. Du ska inte heller behöva ta hand om en vuxen som är full eller påverkad av droger.
Det är viktigt att du berättar för någon annan vuxen om du har det så. Du behöver få stöd om det är jobbigt hemma.
Läs mer här: Vem kan man prata med?
Det är aldrig ditt fel om vuxna beter sig dåligt
Många som har problem med alkohol eller droger beter sig på ett sätt som inte är okej. Det är aldrig ditt fel om vuxna behandlar dig dåligt. Det är heller aldrig ditt fel om de dricker eller använder droger. Och du ska inte behöva skämmas för vad de gör.
Berätta för någon hur du har det
Du kan pröva att berätta för den vuxna hur det känns för dig. Till exempel om du blir rädd, orolig, arg, ledsen eller känner dig sviken. Känns det svårt att prata om det? Eller blir hen arg och säger att du inte ska lägga dig i?
Då ska du berätta för någon annan. Det är inte att skvallra eller svika om du pratar med någon du litar på. Du gör det för att hjälpa både dig själv och din familj.
Be om hjälp direkt om du eller någon annan utsätts för våld. Ring 112 om det är bråttom.
Det är vanligt att vuxna som dricker för mycket eller tar droger säger att de inte har några problem. Eller att det inte är så farligt. Men lita på din känsla. Berätta för någon hur du har det.
Tips för att få stöd
Du har rätt att känna dig trygg hemma. En jobbig situation går att förändra, men du ska inte behöva göra det själv. Här är några tips på hur du kan få stöd:
- Prata med någon annan vuxen som du litar på. Till exempel en kompis förälder, en släkting, en vän till familjen eller någon som jobbar i skolan.
- Kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller socialtjänsten för att få råd hur du ska göra.
- Kontakta Bris, Maskrosbarn eller något annat stödställe. Du kan kontakta de flesta av dem anonymt om du vill: Sök stöd och hjälp.
Du kan få olika sorters hjälp
Olika personer påverkas på olika sätt av att bo med någon som dricker eller tar droger. Därför finns det olika sorters hjälp. Här är några exempel:
- Du kan få prata med någon som är van att hjälpa unga som har det som du. Hen kan lyssna på dig, ge dig råd och hjälpa dig att må bättre.
- Du kan få träffa andra personer som är i samma situation, i en så kallad stödgrupp. Det brukar hjälpa att prata med andra som har varit med om liknande saker.
- Du kan få en kontaktperson från kommunen om det behövs. Det är en trygg vuxen utanför familjen som du kan hitta på saker med ibland. Till exempel gå på bio eller fika.
- Du kan få bo hos en annan familj ett tag om det behövs, i ett så kallat familjehem. Det kan vara för en kort tid eller en lång tid. Du kan också bo där ibland, till exempel varannan helg.
Hjälp till den vuxna
Den vuxna som dricker för mycket eller använder droger kan få hjälp att sluta. I en del behandlingar är det vanligt att de andra i familjen får vara med.
Målet är att livet tillsammans ska funka. Men kom ihåg att den som dricker eller använder droger själv måste söka hjälp för sina problem. Det är inte ditt ansvar.