Panik - lämna sidan!
Utseende

Finnar

Nästan alla får finnar i puberteten, oftast i ansiktet. Det beror på att hormonbalansen i kroppen förändras. Det går att minska besvären av finnar, även om det kan ta lite tid.

En person med finnar i ansiktet tittar sig i en spegel.
De flesta får finnar i puberteten. Det har inget med hygien att göra utan beror på hormoner. För den som behöver finns mediciner som hjälper.

Finnar, eller akne som det egentligen heter, är väldigt vanligt när du är ung. Det går att minska besvären av finnarna. På apotek finns receptfria medel som du kan använda. Om de inte hjälper kan en läkare på vårdcentralen skriva ut starkare mediciner. Om du behöver ännu effektivare behandling kan du få hjälp av en hudläkare. 

Varför får jag finnar?

I puberteten förändras hormonbalansen i kroppen och du får mer könshormoner. De gör att talgkörtlarna börjar bilda mer talg. Det är en sorts fett som tillsammans med hudrester gör att talgkörtelns öppning proppas igen och du får en pormask.

Samtidigt ökar mängden av en bakterie som också spelar roll för att du får akne. Under pormasken kan du få en inflammation, en finne. Finnen kan vara allt från en liten gul upphöjning på hudens yta till en stor, röd, ömmande böld som går djupare ner i huden.

Du kan få finnar var som helst på kroppen men de är vanligast i ansiktet, på ryggen och på bröstet eftersom det är där du har flest talgkörtlar.

Vem får finnar?

De flesta får finnar. Vissa får lite, andra får mycket. Ju tidigare du kommer i puberteten desto tidigare brukar du få finnar eftersom det har med hormonproduktionen att göra.

Det är också vanligt att få finnar dagarna innan eller under mensen.

Finnar är till viss del ärftligt så om någon som du är släkt med hade mycket finnar i tonåren är det troligare att du själv får det.

Tre myter om finnar

UMO:s redaktör Malin Ensgård reder ut myter om finnar.

Hur blir jag av med finnarna?

Finnar har ingenting med dålig hygien att göra, därför hjälper det inte att tvätta sig ofta eller med dyra rengöringsprodukter. Det går att minska besvären med finnarna även om det brukar ta lite tid:

  • Försök att låta bli att klämma och pilla på dina finnar eftersom det kan göra att inflammationen blir värre och öka risken för att få ärr.
  • Tvätta dig en till två gånger om dagen med en mild tvål som inte torkar ut huden, eller med ansiktstvätt för fet och finnig hy.
  • Om huden blir torr kan du smörja in dig med en fettfri gel. På apotek finns en receptfri, milt bakteriedödande kräm som innehåller propylenglykol och som är bra för torr hud. Du ska inte använda feta krämer och oljor eftersom de kan täppa till huden så att du får mer finnar.
  • Testa aknelösning eller aknegel med salicylsyra som finns receptfritt på apotek. Du kan fråga någon som jobbar på apoteket vilket medel som är bra. 
  • Om inte det hjälper finns receptfria läkemedel på apotek, som innehåller ämnet bensoylperoxid. De hjälper mot både pormaskar och finnar. Det kan ta flera veckor innan du märker någon skillnad. Tänk på att ämnet gör huden känsligare och att därför inte vara för länge i solen. Bensoylperoxid kan också bleka tyg som till exempel handdukar och sängkläder.
  • Om du vill dölja finnarna kan du använda ett särskilt täckstift som är anpassat för fet och finnig hy.

Om inget hjälper

Om de receptfria medicinerna inte hjälper efter att du har använt dem i en eller två månader, kan du kontakta elevhälsan i skolan eller en vårdcentral. Då kan en läkare skriva ut receptbelagda mediciner. Du bör också kontakta elevhälsan eller en vårdcentral om du har mycket finnar, stora ömmande knölar eller om du får ärr av finnarna. 

Kan jag bli av med ärr efter finnar?

Finnar läker nästan alltid utan att du får några ärr.  Har du ärr kvar finns det behandlingar som kan göras för att minska dem. Det görs när din akneperiod har gått över och du inte längre får några finnar. Hur effektiv behandlingen är varierar från person till person.

Behandlingen får du betala för själv och den utförs oftast av en hudterapeut. Du kan prata med en hudläkaren om vilken behandling som kan passa just dig. Behandlingar som kan göras är bland annat IPL (Intensivt Pulserat Ljus), laser, microneedling och kemisk peeling.

Aktuella artiklar

Svara varandra

Hjälp, skäms över min oblekta analöppning!

Är rädd att killen ska tro att jag är smutsig om vi har sex bakifrån.

Svara varandra

Vad tycker ni om er partner kollar på porr?

Det gör mig ganska obekväm. Vad är eran åsikt?

Svara varandra

Har inte kommit in i puberteten än!

Det är jobbigt att vara kortare och ha ljusare röst än alla andra.

Svara varandra

Vad gör ni tjejer när ni går in tillsammans på toaletten?

Vad gör tjejer egentligen när de går in flera på toaletten samtidigt?

Svara varandra

Finns det killar som gillar lite större tjejer?

Många tjejer som väger mer än "normalvikten" skäms och mår dåligt över sina kroppar. Vad tycker ni killar om tjejer som är lite större?

Svara varandra

Duschar ni efter idrotten?

Duschar ni efter idrotten i skolan? Om inte varför?

Svara varandra

Osäker på min snippa - hur ser era ut?

Jag är väldigt osäker på min vagina då den har en helt annan färg och är nästan svart vid blygdläpparna, är detta bara jag?

Svara varandra

Panik för att jag är så kort, finns det fler?

Jag är kille och 14 år gammal och fick reda på att jag inte kommer växa mycket mer på längden. Någon mer som är kort kille?

Svara varandra

Hon vill ha lampan släckt under sex, men jag vill se

Min tjej vill inte visa sin slida för mig. Hur känner andra tjejer? Har det hänt andra killar?

Svara varandra

Spelar storleken någon roll?

Jag har en liten snopp och jag är rädd att jag aldrig kommer tappa oskulden för att den är så liten?

Svara varandra

Komplex för mina små bröst - vad ska jag göra?

Jag vill börja tycka om min bröst och sluta va beroende av push up och annat men jag kan ju inte helt plötsligt bara få hälften så stora bröst.

Svara varandra

Hur gör ni med smink på idrotten?

Jag har fått väldigt mycket idrott på skolschemat (4) och jag använder en del smink. (Conseler, Mascara, blush, highligther, ögonskugga, bronser).

Artikel

Tidig och sen pubertet

Om dina bröst inte har börjat utvecklas när du är i 13-årsåldern som tjej eller dina testiklarna inte har börjat växa i 14-årsåldern som kille kallas det sen pubertet. Då kan du prata med skolsköterskan eller någon på en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Frågor och svar

Vilka risker finns med rump- och bröstförstoring?

Är det någon skillnad om man gör operationen utomlands, till exempel i Turkiet? Och finns det nån åldersgräns för plastikkirurgi?

Frågor och svar

Kan fillers i läpparna vara farligt?

Jag funderar på att förstora läpparna med fillers men undrar om det är farligt på något sätt? Vad är riskerna?

Svara varandra

När fick ni hår på nya ställen?

När fick ni hår på nya ställen och vilket var först?

Egna berättelser

Min mentor hjälpte mig när jag fick mens

Ju längre tid som hinner gå får jag bara en mer och mer obehaglig känsla av att jag har blött igenom. Jag funderar på vad tusan jag ska göra.

Svara varandra

Hur kan jag må bättre trots finnar?

Jag är en tjej som länge haft problem med akne i ansiktet. Jag mår oerhört dåligt över det och skäms för mitt utseende.

Frågor och svar

Kan fillers och skönhetsoperationer ge bättre självkänsla?

Hur stor är risken att man blir som beroende och vill ändra fler och fler saker med sin kropp? Jag har alltid varit missnöjd med min kropp. Jag är ful och mina kroppskomplex gör att jag har väldigt låg självkänsla.

Egna berättelser

Jag har liten penis och ser fördelarna

Om du håller på med sport eller dylikt så kan det vara smidigare med en kuk som är lite mer kompakt.

Till toppen av sidan