Trång förhud
Förhuden sitter över ollonet för att skydda det. Förhuden ska gå att dra tillbaka över ollonet, men det kan vara svårt om den är trång, framför allt när du har stånd. Det är vanligt att förhuden är trång på barn och unga, men ofta vidgas den av sig själv under puberteten. Eller av att du onanerar. Om förhuden fortsätter att vara trång finns hjälp att få.
Förhuden vidgas i puberten
Hos de flesta nyfödda sitter förhudens inre del fast mot penisens ollon. Då går det inte att dra tillbaka förhuden. Förhuden och ollonet börjar sen lossna ifrån varandra under puberteten, så att du till slut kan dra tillbaka förhuden helt. Under puberteten blir förhuden lättare att töja, men det är vanligt att den fortfarande är lite trång. Om förhuden fortfarande är trång kan det göra ont att onanera och att ha sex med nån. Det kan också kännas stramt i förhuden när du får stånd.
Det kan vara svårt att tvätta förhuden och ollonet ordentligt om förhuden är för trång. Innan du kommer i puberteten gör det oftast inget, eftersom du inte behöver tvätta lika nog då. Men i puberteten börjar körtlar under förhuden producera talg och fett. Detta måste du tvätta bort för att det inte ska lukta illa. Om det är svårt att tvätta ökar risken också för infektioner under förhuden.
Problem vid trång förhud
Du behöver inte göra något åt trång förhud om du inte har några problem av det. Här är några exempel på problem du kan ha om du har trång förhud:
- Du kan inte tvätta ollonet och penisen ordentligt.
- Förhuden blir röd och svullen.
- Det stramar i förhuden när du får stånd.
- Det gör ont om du onanerar eller har sex med någon.
Kan vidgas av sig själv eller om du onanerar
Förhuden kan vidgas av sig själv under puberteten eftersom hormonerna i kroppen gör att den blir lättare att töja.
Förhuden kan också vidgas genom att du till exempel onanerar. Men det ska inte göra ont, då kan det bli små sprickor i förhuden. Sprickorna är ofarliga, men om du har många sprickor kan det bildas ärr. Då blir det ännu svårare att dra tillbaka förhuden.
Det är inte alltid trång förhud växer bort av sig själv, eller kan töjas. Men då finns bra hjälp att få.
Sök vård om du får problem eller om förhuden fastnar
Kontakta en ungdomsmottagning, skolsköterskan på din skola eller en vårdcentral om förhuden känns så trång att det är ett problem.
Du får gå till vilken ungdomsmottagning eller vårdcentral du vill i hela Sverige.
Sök vård på en gång om du har dragit tillbaka förhuden och den inte går att dra fram igen. Då svullnar förhuden och ollonet upp. Oftast kan läkaren dra tillbaka förhuden över ollonet igen, men ibland krävs en omedelbar operation.
Behandlas med salva
Den vanligaste behandlingen vid trång förhud innebär att du får en salva på recept som du ska smörja in den trånga delen av förhuden med. Salvan innehåller kortison och gör att huden blir lite tunnare och lättare att töja. Sen kan du själv försöka dra förhuden fram och tillbaka. Du behandlar med salvan under fyra till sex veckor.
Om det inte blir bättre med salvan kan du behöva göra en liten operation. En läkare tar då bort hela eller delar av förhuden. Operationen går snabbt. Du får bedövning och känner ingenting under operationen. Efter några timmar får du åka hem.
Det kan göra lite ont och vara svullet i ungefär en till två veckor efter operationen.
Vissa får förhuden bortopererad redan när de är små. Då görs det ofta av religiösa eller kulturella skäl. Att ta bort hela förhuden av religiösa eller traditionella skäl kallas för omskärelse.
Jag har svårt att dra tillbaka förhuden, vad ska jag göra?
I det här klippet från UMO-podden berättar sjuksköterskan Johan vad du kan göra om du har trång förhud.
Här kan du lyssna på fler poddar med fakta om förhuden.