Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

Kopparspiral

Kopparspiral är ett sätt skydda sig mot graviditet. Den ger ett mycket effektivt skydd. Kopparspiralen innehåller inga hormoner och påverkar inte ägglossningen men du kan få rikligare mens.

Kopparspiralen innehåller inga hormoner

En kopparspiral. Foto.
Kopparspiral kan användas som en akutmetod om du haft oskyddat slidsamlag och inte vill bli gravid.

Kopparspiralen är några centimeter lång och ser egentligen inte ut som en spiral, utan som ett litet T av plast. Skaftet är lindat med koppartråd. Metallen gör så att spermierna dör och att en befruktning förhindras.

Kopparspiralen innehåller inga hormoner och påverkar därför inte ägglossningen. Den ger inte heller de biverkningar som preventivmedel med hormoner kan ge.

Du kan använda spiral även om du inte varit gravid

Du kanske har hört att du inte ska använda spiral om du inte har varit gravid eller fött barn. Det stämmer inte. Det går bra att använda spiral oavsett hur gammal du är och oavsett om du varit gravid, gjort abort, fött barn eller inte.

Du kan använda kopparspiral även om du har nickelallergi.

Det finns inga vetenskapliga bevis för att en kopparspiral kan ge kopparförgiftning.

Om du vill ha kopparspiral

Boka tid på en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning. Det går också bra att få hjälp på en gynekologisk mottagning eller sex- och samlevnadsmottagning.

Oftast får du träffa en barnmorska, men det kan även vara en läkare. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa och din mens.

Så här sätts en spiral in

Spiralen kan sättas in när som helst, oavsett om du har mens eller inte. Ofta får du göra ett graviditetstest och testa dig för könssjukdomar innan spiralen sätts in. 

Spiralen sätts in i livmodern av en barnmorska eller läkare. När spiralen sätts på plats kan det kännas som kraftig mensvärk, men det brukar gå över snabbt. Många mottagningar erbjuder olika typer av lokalbedövning eller smärtlindring under eller inför att spiralen sätts in. Det kan vara till exempel spray, TENS eller värmedyna.

Den första tiden efter att spiralen satts in kan du känna som mensvärk. Värken kan sitta i några dagar och upp till en vecka eller två. Du kan ta receptfria smärtstillande tabletter cirka en timme innan insättningen för att minska risken för att det ska göra ont efteråt. Fortsätt att ta dem så länge du har värk. Kontakta den som satte in spiralen om värken inte har gått över efter två veckor.

För att det ska vara lätt för den som tar ut spiralen går två tunna trådar från spiralen ner från livmodertappen cirka 2 centimeter i slidan. Trådarna går ibland att känna om du för upp ett finger i slidan. Det är ovanligt att en partner känner av dem om ni har samlag.

De närmsta veckorna efter att spiralen har satts in kan du få lite mellanblödningar eller blodblandade flytningar. Kontakta med den som satte in spiralen om du fortsätter att ha mellanblödningar efter de första veckorna.

Ta ut kopparspiralen

Kopparspiralen bör tas ut efter fem år. Annars kan du bli gravid om du har slidsamlag. Du kan få en ny kopparspiral insatt direkt om du vill. 

Du kan bli gravid om du inte sätter in en ny spiral efter fem år eller om du får spiralen borttagen innan dess. Därför är det viktigt att börja använda något annat skydd direkt om du inte vill bli gravid.

Vad kostar kopparspiral?

På ungdomsmottagningen kan du få en kopparspiral gratis.

I flera regioner är det även gratis på andra mottagningar, men du kan behöva betala för själva besöket. Fråga vad som gäller på mottagningen innan du bokar tid.

Hur säkert är kopparspiral?

Kopparspiral är ett mycket effektivt skydd mot graviditet.

Kopparspiral ger rikligare mens

När du har kopparspiral är det vanligt med rikligare mensblödningar och mer mensvärk. Kopparspiralen är därför inget bra alternativ om du redan har riklig mens, mycket mensvärk eller har problem med järnbrist.

Kopparspiral som akutskydd

Du kan använda kopparspiral för att inte bli gravid om du haft oskyddat slidsamlag.

Kopparspiral är den säkraste akuta metoden och kan sättas in i upp till fem dygn efter det oskyddade slidsamlaget.

Du kan ha den kvar för att skydda dig mot graviditet eller ta ut den. Du behöver göra ett graviditetstest innan du tar ut den. Det kan du göra ungefär tre veckor efter att du har fått kopparspiralen insatt.

Mer på UMO

Skydd mot graviditet

Innehåll om skydd mot graviditet.

Frågor & svar

Gör det ont att sätta in en spiral och hur lång tid tar det?

Jag funderar på att sätta in en spiral, men undrar om det gör ont? Jag undrar också hur lång tid det tar?

Svara varandra

Vad är era upplevelser av spiral?

Någon som satt in spiral? Gör det ont? var det läskigt? jag funderar på att skaffa men vet inte om jag vågar. Vad är er upplevelse?

Till toppen av sidan