Panik - lämna sidan!
Penisen och pungen

Ont i penisen

Du kan få ont i penisen av flera anledningar. Det kan vara något som går över av sig själv, men du kan också behöva söka vård för att få penisen undersökt. Om du undrar något om penisen kan du till exempel kontakta skolsköterskan eller en ungdomsmottagning.

Person som håller handen utanpå byxorna ovanför penisen, som att det gör ont.
Känns det pinsamt att få penisen undersökt? Tänk på att vårdpersonalen är van att undersöka könsorgan och inte tycker att det är något konstigt.

Ta hjälp av vården om det gör ont eller om du har frågor

I den här texten kan du läsa om några olika orsaker till att det gör ont i penisen. För att ta reda på varför det gör ont kan vården behöva undersöka din penis och se om du behöver någon behandling.

  • Kontakta till exempel en ungdomsmottagning, skolsköterskan  eller en vårdcentral om det gör ont eller om du undrar över något som har med penisen att göra.
  • Du kan ringa 1177 om du har frågor om vård och hälsa. De kan till exempel ge dig råd om du behöver söka vård eller om det är något du kan göra själv hemma. De har öppet dygnet runt.

Om det kan vara pungen som gör ont kan du läsa mer här: Ont i pungen.

Sök vård direkt

Du kan behöva söka vård på en akutmottagning på ett sjukhus om du har ont i penisen och något av det här samtidigt stämmer in på dig:

  • Penisen är svullen.
  • Det finns sperma eller blod i urinen.
  • Du har svårt att kissa.
  • Du får feber eller frossa
  • Det gör ont när du får stånd.
  • Du får stånd som inte går över inom två timmar, trots att du varken har sex, onanerar eller stimulerar penisen på annat sätt.
  • Penisen har böjts kraftigt när du haft stånd. De kallas ibland bruten penis. Läs mer om det i nästa stycke.

Bruten penis

Om penisen råkar böjas kraftigt när du har stånd kan svällkroppar och hinnan runt dem skadas. Det kallas ibland penisfraktur eller bruten penis, även om det inte finns något ben i penisen som kan brytas.

Det kan hända när man har sex, men det är en mycket ovanlig skada. Det kan höras ett knakande ljud och det kan göra att man får blåmärken eller att det kommer blod när man kissar.

Om du tror att det kan ha hänt dig är det viktigt att du snabbt söker vård på en akutmottagning för att bli undersökt. Du kan behöva opereras för att bli bra. Ring telefonnummer 1177 om du vill har råd om vad du ska göra.

Gör det ont efter att du har onanerat eller haft sex?

Penisen kan kännas öm eller få små rosaröda områden som är ömma om du har haft mycket sex med någon eller har onanerat mycket. Det är ofarligt och går över av sig själv.

Du kan också få små blåmärken på penisen om ett blodkärl har klämts och spruckit. Det är också ofarligt och går över av sig själv.

Svider det när du kissar?

Att det svider när du kissar kan bero på en könssjukdom, om du har haft oskyddat sex med någon. Då är det viktigt att du testar dig för könssjukdomar. Vissa tester kan du göra själv hemma, vissa behöver du göra på en ungdomsmottagning, en vårdcentral eller en hud- och könsmottagning.

Att det svider kan också bero på en urinvägsinfektion eller en inflammation i urinröret, så kallad uretrit. Läs mer på 1177.se om när du ska söka vård:

Är ollonet ömt eller känsligt?

Ibland kan ollonet vara extra känsligt och göra ont även av lätt beröring. Det kan kännas ömt, svida eller bränna.

Det kan bero på olika saker, här är några exempel:

  • Du har opererats för trång förhud. Då blir ollonet känsligt för beröring eftersom det tidigare skyddades av förhuden hela tiden. Men du kan också ha ett mycket känsligt ollon även om du har förhuden kvar.
  • Du tvättar penisen ofta eller tvättar den med tvål eller duschkräm. Det kan göra huden torr, irriterad och ömtålig. Det är lagom att tvätta penisen en gång om dagen och det räcker att använda ljummet vatten.
  • Ibland kan det vara en hudsjukdom som gör ollonet känsligt. Då kan du behöva kontakta vården för att få behandling.

Har du så kallade förhårdnader på penisen?

Blodkärl och lymfkärl som finns under huden på penisen kan bli inflammerade. Då kan områden på huden bli tjockare och hårdare, så kallade förhårdnader. De kan vara ömma och göra lite ont. Det är ofarligt, men för att få veta säkert vad det beror på bör du bli undersökt.

Till toppen av sidan