Smittskyddslagen
Det finns en särskild lag som är till för att minska spridningen av allvarliga sjukdomar, till exempel vissa sexuellt överförbara infektioner. Du måste testa dig om du kan ha fått en av de sjukdomarna. Du behöver inte betala för besöket eller för testet.
Varför finns smittskyddslagen?
Smittskyddslagen finns för att stoppa allvarliga sjukdomar som lätt sprids vidare. Och för att se till att de personer som har en sån sjukdom får behandling.
I lagen ingår ungefär sextio sjukdomar. Några av dem är sexuellt överförbara infektioner, eller könssjukdomar som de ofta kallas. De är klamydia, syfilis, gonorré, hiv och hepatit b.
Testa dig så fort som möjligt
Testa dig så snart som möjligt om du tror att du kan ha fått en könssjukdom. Både för att du kan behöva behandling för att bli frisk, och för att inte föra sjukdomen vidare till andra. Du behöver varken betala för att testa dig eller för att få behandling för könssjukdomar som finns med i smittskyddslagen.
Du kan testa dig på en ungdomsmottagning, vårdcentral eller en hud- och könsmottagning. Du kan också kontakta någon av dessa mottagningar om du är orolig eller har frågor kring könssjukdomar.
När det gäller klamydia och gonorré kan du beställa hem gratis test via 1177.se eller köpa test på apotek som du gör hemma. Sen skickar du iväg testet för att få ett resultat. Här kan du läsa mer om att testa sig.