Panik - lämna sidan!
Könssjukdomar

HPV

HPV är ett mycket vanligt virus. Det finns många olika typer av HPV, och några få av dem kan orsaka cancer. Barn och vuxna till och med 26 år rekommenderas därför att vaccinera sig mot HPV.

Tjej tittar rakt fram
Det är viktigt att du gör cellprov för att kolla om du har en HPV-infektion som kan leda till cellförändringar och livmoderhalscancer.

Vad är HPV?

HPV står för humant papillomvirus. Det är en infektion som kan smitta när man har sex. Oftast märker man inte själv att man har infektionen.

De flesta HPV-typerna är inte farliga och viruset brukar försvinna av sig själv.

 

En tecknad bild på livmoderns och slidans olika delar.
Livmodertappen är den nedersta delen av livmodern.

Hur smittar HPV?

HPV sprids genom sex, när slemhinnor rör vid varandra. Därför kan HPV överföras vid alla typer av sex.

Kondom är bästa skyddet mot HPV när du har samlag eller oralsex. Det skyddar inte till hundra procent eftersom viruset kan finnas på ställen som kondomen inte skyddar. Men det är mycket bättre än inget skydd alls.

HPV och cellförändringar kan leda till cancer

För en del kan HPV-infektionen leda till cellförändringar. Cellförändringar kan gå över av sig själv. Men för några kan cellförändringarna efter lång tid leda till cancer. Här är exempel på var man kan få cellförändringar och cancer:

  • livmoderhalsen, slidan och vulvan 
  • penisen 
  • munnen eller svalget 
  • ändtarmsöppningen.

HPV kan också ge kondylom

Vissa typer av HPV kan göra att du får vårtor i underlivet. Vårtor i underlivet som orsakats av HPV kallas för kondylom.

Det är ganska vanligt att vårtor kommer tillbaka igen. Det beror på att viruset finns kvar i kroppen. Efter ett tag tar kroppen oftast själv hand om viruset så att vårtorna försvinner.

Vaccinera dig mot HPV

Alla barn och vuxna till och med 26 år rekommenderas att vaccinera sig mot HPV.

Skyddet blir allra bäst om du vaccinerar dig innan du har haft sex med någon. Men även om du har haft sex är det bra om du vaccinerar dig eftersom du fortfarande kan få ett skydd. Det gäller även om du redan har haft HPV. Vaccinet kan också skydda mot kondylom.

Vad kostar det att vaccinera sig?

Vaccinet som du får av elevhälsan i skolan är gratis.

Du som är 18 år eller äldre och vill vaccinera dig mot HPV kan behöva betala för det själv. Vad det kostar kan vara olika beroende på var i landet du bor.

Tjejer

Du som är född som tjej kan vaccinera dig gratis upp till du är 18 år.

Killar

Du som är född som kille år 2009 eller senare kan vaccinera dig gratis upp till du är 18 år.

På en del ställen kan du som är kille och är född 2008 eller tidigare vaccinera dig gratis upp till du är 18 år.  Det är olika i olika delar av landet. Fråga elevhälsan i din skola eller din vårdcentral vad som gäller för dig. Men det vanligaste är att du  behöver betala för vaccinationen själv, om du är född 2008 eller tidigare. 

Gratissprutan mot HPV

Just nu kan du vaccinera dig gratis om du är född som tjej och är 25–30  år gammal. Det gäller även om du redan är vaccinerad. Du kan läsa mer på 1177.

Vad ska jag göra om jag har cellförändringar?

Du blir kallad till fler undersökningar om du har HPV och cellförändringar. Många cellförändringar försvinner av sig själva, men om det behövs tas cellförändringarna bort.

Läs mer: Cellförändringar i livmoderhalsen, 1177.se

Hur går vaccineringen mot HPV till?

Du får sprutorna på utsidan av överarmen. Det kan sticka till och svida, men det brukar gå över snabbt.

Tjejer och killar upp till 15 år

Du vaccineras vid två tillfällen. Det ska gå minst sex månader mellan första och andra sprutan, men inte längre än ett år.

Tjejer och killar som är 15 år eller äldre

Du vaccineras vid två eller tre tillfällen. Det är olika beroende på var du bor och om du har nedsatt immunförsvar.

 

    Hjälp med HPV

  • Var kan jag få hjälp?

    Du som vill vaccinera dig, har vårtor som inte går bort eller är orolig för cellförändringar kan kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan, eller en vårdcentral.

  • Hur blir jag av med vårtorna?

    Du som har vårtor kan få en medicin som du stryker på vårtorna som gör att de försvinner. En läkare kan också skära, frysa eller bränna bort dem. Det är ganska vanligt att vårtor kommer tillbaka igen. Det beror på att viruset finns kvar i kroppen. Efter ett tag tar kroppens eget immunsystem oftast hand om viruset så att det försvinner.

Aktuella artiklar

Artikel

Att leva med hiv

Det kan kännas jobbigt att få veta att man har hiv eftersom det inte går att bota. Men de flesta blir lugnare när de får veta hur bra mediciner det finns nuförtiden

Artikel

Hepatit

Hepatit är en sjukdom som skadar levern. De flesta som får hepatit blir bra igen men en del behöver behandling för att bli friska.

Artikel

Smittskyddslagen

Det finns en särskild lag som är till för att minska spridningen av allvarliga sjukdomar, till exempel vissa sexuellt överförbara infektioner. Du måste testa dig om du kan ha fått en av de sjukdomarna. Du behöver inte betala för besöket eller för testet.

Artikel

Syfilis

Syfilis är en ovanlig men allvarlig könssjukdom som orsakas av bakterier. Syfilis ger inte alltid symtom, och du kan överföra det till andra utan att själv ha symtom. Det bästa sättet att skydda sig mot syfilis är att använda kondom.

Artikel

Mykoplasma

Mykoplasma är en könssjukdom som framför allt överförs när du har samlag. Du kan ha mykoplasma utan att märka det, men det kan också svida när du kissar och du kan få flytningar.

Artikel

Klamydia

Klamydia är en vanlig könssjukdom som orsakas av bakterier. Klamydia överförs framför allt om du har samlag utan kondom. Det är vanligt att klamydia inte ger några symtom alls. Du som tror att du kan ha fått klamydia är skyldig att inte föra smittan vidare. Det gäller tills du har testat dig och vet säkert att du inte har klamydia längre.

Artikel

Kondylom

Kondylom är en sexuellt överförbar virusinfektion. Kondylom är vanligt och överförs lätt vid sex. Kondylom ger vårtor som kan klia och svida, men de är inte farliga och de försvinner ofta av sig själv. Det finns behandling som du kan få om vårtorna inte försvinner av sig själv.

Artikel

Gonorré

Gonorré är en infektion som kan överföras vid sex. Det är viktigt att du testar dig efter oskyddat samlag så att gonorré kan upptäckas och behandlas i tid.

Artikel

Herpes i underlivet

Herpes i underlivet beror på ett virus som är väldigt vanligt. Viruset överförs framför allt vid sex och kan ge blåsor och sår i underlivet. Att ha herpes kan göra ont och kännas jobbigt, men det finns mediciner som kan hjälpa.

Artikel

Skabb

Skabb är ett litet djur som gör gångar i hudens yttersta lager och lägger ägg där. Det är inte farligt att få skabb, men det kan vara jobbigt eftersom det ofta kliar mycket. Du blir av med skabb genom att smörja in dig med ett särskilt medel.

Till toppen av sidan