Har du en vän eller anhörig som inte vill leva?
Du behöver inte vara expert på psykisk ohälsa för att stötta någon som inte vill leva. Det betyder mycket bara att du finns där. Det är viktigt att berätta för en vuxen eller kontakta vården om någon du känner har planer på att ta sitt liv.
Det är okej att må dåligt men självmord är inte svaret på alla ens problem, det går att lösa. Det kan finnas personer där för dig även om du inte tror det. <3
Läs hela berättelsen Jag hade planer på självmord men kompisarna hjälpte mig!
Våga fråga om självmordstankar
Det syns inte på någon om hen har självmordstankar. Däremot kan du märka på en person om hen verkar må dåligt. Det kan till exempel vara att hen drar sig undan, inte verkar tycker att något är roligt eller att hen äter dåligt. Då är det bra att våga fråga om något är fel. Det är inte farligt att prata om självmordstankar, tvärtom minskar det risken för att någon ska begå självmord.
Att ha självmordstankar är inte ovanligt. Att tänka på självmord behöver inte vara samma sak som att verkligen vilja dö. Många vill få hjälp, även om det verkar som att de har gett upp. Att någon berättar för dig om sina tankar kan vara ett sätt att be om hjälp.
De flesta som har självmordstankar gör inget självmordsförsök, men det är svårt att veta om och när tankarna leder till att någon verkligen försöker ta sitt liv. Därför är det viktigt att ta självmordstankar på allvar och att den som har såna tankar får hjälp.
Försök att se till att personen har någon hos sig. Om du inte kan vara där själv, be någon annan eller fråga om hen vet någon som kan vara där.
Hjälp till med att kontakta vården eller prata med någon annan som kan hjälpa till, till exempel en förälder, lärare eller annan vuxen.
Vänta inte på att det ska gå över av sig själv. Ring 112 om det är allvarligt.
Råd om någon berättar att hen vill ta sitt liv
Vad kan jag göra?
Ge personen hopp genom att berätta att det kommer att bli bättre. De flesta som har tankar på självmord känner att de vill leva igen när de har fått hjälp.
Här är andra saker du kan göra om du märker att någon mår dåligt:
- Visa att du bryr dig, även om det kanske känns som att du stör. Personen kan vara helt upptagen av sina tankar och behöva bli påmind om omvärlden. Fråga om det finns något du kan göra.
- Ta reda på vilken professionell hjälp som finns, fråga om du ska ringa och boka en tid och om hen vill att du följer med.
- Lyssna och försök att få personen att berätta om sina tankar och känslor. Det kan betyda mycket för den som mår dåligt att få prata om hur hen mår och vad hen tänker.
- Försök att prata om andra lösningar än självmord. Kanske behöver något förändras i livet, i skolan eller i familjen. Nästan alla med självmordstankar har svårt att själva se lösningar på sina problem.
- Men tänk också på att du inte behöver komma med råd eller lösa problem. Det viktigaste är att lyssna och visa att du bryr dig. Det är okej om det blir tysta pauser när ni pratar.
På 1177.se kan du läsa mer om hur du kan hjälpa någon med självmordstankar.
Kanske säger personen som mår dåligt att du inte får berätta om självmordstankarna för någon. Men det är inte ett svek att berätta för en vuxen att någon mår dåligt. Det bästa du kan göra för den som tänker på att ta livet av sig är att prata med någon som kan hjälpa till.
Det är också viktigt för din egen skull att du inte är själv med ansvaret för någon som mår dåligt.
Ta hand om dig själv också
Det kan vara svårt att se någon man bryr sig om må dåligt. Därför är det viktigt att du tar hand om dig själv också och att du får stöd om du behöver det. Här kommer några råd:
- Fortsätt att göra roliga saker och umgås med andra människor som mår bra. Du kan inte stötta den som mår dåligt all din tid.
- Var inte ensam med din oro och rädsla för hur personen mår. Du kan också behöva prata med någon för att du ska må bra och orka vara ett stöd.
- Ta hjälp av andra. Så du känner att du inte är själv med att ta hand om den som mår dåligt.
Det finns bra hjälp att få
Du kan vara ett viktigt stöd för någon men du kan aldrig ha ansvar för en annan människas liv. Du ska inte heller försöka bedöma hur allvarlig situationen är. Det ansvaret ska någon som jobbar med såna här frågor ha.
De här ställena kan den som mår dåligt kontakta själv eller med din eller någon annans hjälp.
- En ungdomsmottagning, elevhälsan eller en vårdcentral.
- Barn- och ungdomspsykiatrin, bup om du är under 18 år.
- Vuxenpsykiatrin om du är över 18 år.
- En psykiatrisk mottagning för unga vuxna, som finns i vissa delar av landet.
Här är några ställen du kan tipsa den du stöttar om att kontakta om hen vill vara anonym. Även du kan kontakta de här ställena om du behöver stöd eller har frågor om hur du kan stötta den som mår dåligt.
- BRIS - Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.
- Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.
- Jourhavande präst nås via 112.
- Mind Självmordslinjen på telefon 90101.
Här finns fler ställen där du kan få råd och stöd på mejl, chatt och telefon när någon mår dåligt.
Kommer hen att må bättre?
Det går att ta sig igenom svåra saker med rätt hjälp och stöd. Situationer, människor och känslor förändras med tiden. Även den som mått väldigt dåligt och inte velat leva kan känna att livet blir spännande igen och att hen vill vara med och se vad som händer.
De allra flesta som tidigare har tänkt att de inte vill leva har senare berättat att de känner att livet är bra igen och att de är glada att de lever.