Panik - lämna sidan!
Andra du kan få hjälp av

Hud- och könsmottagningar

På hud- och könsmottagningar kan du få hjälp med sånt som handlar om underlivet, könssjukdomar eller graviditet. Mottagningarna kallas för olika saker på olika ställen i landet. Mottagningsnamnet kan till exempel innehålla ord som sesam, sexuell hälsa, STI eller venereologi.

Foto från en mottagning med en skylt som säger "välkommen"
Det finns hud- och könsmottagningar på många ställen i Sverige. Mottagningarna ligger ofta vid ett sjukhus.

Mottagningarna kan heta olika saker

Hud- och könsmottagningar kan ha olika namn beroende på var i landet de finns. Här är några exempel:

  • mottagning för sexuell hälsa
  • mottagning för sex och samlevnad
  • sesam
  • venereologmottagning
  • venhälsan
  • STI-mottagning
  • STD-mottagning.

Du kan få hjälp med olika saker på olika mottagningar

Det kan skilja sig lite mellan olika hud- och könsmottagningar vad de gör. Men här är några exempel på vad du kan få hjälp med på många av dem:

De flesta av de här sakerna kan du också få hjälp med på en ungdomsmottagning. Men en hud- och könsmottagning är ett bra ställe om du inte kan få den hjälp du behöver på ungdomsmottagningen, till exempel om du är för gammal för att gå dit.

Hur gör jag för att komma till en hud- och könsmottagning?

En del mottagningar har drop in-tider som du kan komma på utan att boka tid.  Andra mottagningar behöver du boka tid hos först. Antingen genom att ringa eller genom att logga in på 1177.se

Vet du inte vilken mottagning du ska kontakta eller vad mottagningen där du bor heter?  Fråga skolsköterskan, någon som jobbar på en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Eller ring sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 så kan de hjälpa dig.

Ibland kostar det, ibland är det gratis

Det kostar ingenting att testa sig för könssjukdomar som ingår smittskyddslagen. Det gäller klamydia, gonorré, syfilis, hepatit och hiv. Du behöver inte heller betala om du kommer till mottagningen för att få hjälp med skydd mot graviditet.

Annars får du betala som för ett vanligt läkarbesök eller barnmorskebesök. På vissa mottagningar är besöken hos barnmorskan kostnadsfria.

Avboka tiden om du inte kan komma. Annars kan du få betala en avgift.

Det jobbar flera yrkesgrupper på mottagningen

Det är olika vilka som jobbar på en hud- och könsmottagning. Men det finns alltid en hudläkare som också är expert på könssjukdomar där, en så kallad venereolog.

Det är även vanligt att det jobbar gynekologer, sjuksköterskor, barnmorskor, psykologer och kuratorer på mottagningen.

De som jobbar där har tystnadsplikt

Alla som jobbar inom vården har tystnadsplikt. Det betyder att de inte får berätta för andra personer att du har kontaktat dem eller vad du har sagt. Det som står i din journal är skyddat av så kallad sekretess. Det betyder att det som står där bara får läsas av personal som hjälper dig. Men det finns undantag från tystnadsplikt och sekretess i vården.  

Fråga personalen på mottagningen om du undrar hur det funkar med sekretess och tystnadsplikt.

Till toppen av sidan