Panik - lämna sidan!
Ungdomsmottagningen

Din journal på ungdomsmottagningen

Personalen på ungdomsmottagningen skriver vad du har sökt hjälp för och vilken vård du får, i en så kallad journal. Det är för att du ska få så bra hjälp som möjlig.

Person som håller i ett dokument. Runt personen finns textbubblor där det står "Min vård", "Tystnadsplikt", "Information". Illustration
Vårdpersonal behöver veta saker om din hälsa och din vård, men de har tystnadsplikt.

Vad är en journal?

De som jobbar inom vården måste enligt lagen skriva anteckningar om dig i din journal när du söker hjälp. Det gäller även personalen på en ungdomsmottagning. Fråga den du träffar om du undrar hur det funkar och vad som skrivs om dig.

Det kan finnas andra journaler om dig på andra mottagningar, till exempel på vårdcentralen, elevhälsan och sjukhus.

Saker som står i din journal

Det är personalen som avgör vad som behöver skrivas i din journal, men till exempel måste den här informationen finnas med:

  • Vad du har sökt hjälp för.
  • Vilka undersökningar, remisser, mediciner, behandlingar och intyg du har fått.
  • Vem som har skrivit det som står, och vilket datum hen skrev det.

Du har rätt att läsa din journal

Du kan be att få läsa din journal när du är på mottagningen om du vill. Du kan också be att få en kopia av journalen. Ibland kan du behöva betala en avgift för journalkopian eller för porto om du vill ha den skickad till dig.

Mottagningen kan neka till att lämna ut vissa uppgifter i din journal, men det är ovanligt att de gör det. Du har rätt att få veta om det är några uppgifter som inte lämnas ut. Du har också rätt att få en så kallad besvärshänvisning som beskriver hur du kan överklaga beslutet.

Att läsa journalen på nätet

Alla ungdomsmottagningar visar inte journaler på nätet. Men om de gör det kan du läsa den om du är 16 år eller äldre genom att logga in på 1177.se.

Vårdnadshavare kan läsa din journal på nätet via sitt eget konto tills du har fyllt 13 år. Det innebär att mellan det att du är 13 och 16 år kan varken du eller din vårdnadshavare läsa din journal digitalt.

Lär dig mer om hur du loggar in och använder dig av 1177.se, eller hur du gör om du inte vill att journalen ska kunna nås på nätet. Du kan också fråga den du träffar på mottagningen så kan hen hjälpa dig.

Får mina vårdnadshavare läsa min journal?

Vårdnadshavare brukar inte kunna få en kopia av din journal från ungdomsmottagningen om du inte vill det, även om du är under 18 år. Men de kan få det om det finns saker som de behöver veta för att kunna ta hand om dig på ett bra sätt.

Berätta för personalen om du är orolig för att dina vårdnadshavare ska få veta saker om dig, till exempel om du tror att du kan bli hotad eller straffad. Mottagningen får inte låta dina vårdnadshavare veta sånt som kan göra att du far illa.

Är du 13 år eller äldre har dina vårdnadshavare inte automatiskt tillgång till din journal på nätet.

Vilka inom vården kan läsa min journal?

Det är bara personal som arbetar i vården som får läsa din journal. I första hand handlar det om de du träffar vid samtal, undersökningar och behandlingar. Ibland kan annan vårdpersonal också behöva göra det, men ingen inom vården får någonsin titta i någons journal, eller på någons provsvar, om det inte ingår i deras arbetsuppgifter. Alla som tittar i en journal har också tystnadsplikt.

Min mamma jobbar som distriktssköterska på vårdcentralen där jag bor, och vi bor i en ganska liten stad. Kan hon se min journal om jag går till ungdomsmottagningen?

Läs hela frågan och svaret: Vem har rätt att läsa min journal?

Fråga på ungdomsmottagningen om du vill veta vilka som kan läsa din journal. Du kan be om ett så kallat loggutdrag om du vill. Då kan du se vilka som har läst din journal och när de gjorde det. Du kan också be ungdomsmottagningen att lägga in en så kallad spärr om du inte vill att andra mottagningar ska kunna se journalen från ungdomsmottagningen. All personal som öppnar din journal kommer då att se att det finns en spärr.

Tystnadsplikt och anmälningsplikt

All personal i sjukvården har tystnadsplikt. Det innebär bland annat att de inte får berätta om vad som står i din journal.

Men det finns undantag när det gäller unga under 18 år. Då har personalen så kallad anmälningsplikt. Det betyder att de måste berätta för socialtjänsten om de tror att du far illa på något sätt. Det är för att du ska kunna få den hjälp du har rätt till för att ha det bra.

Vissa myndigheter kan också ha rätt att få en kopia av din journal, till exempel om du är under 18 år och har utsatts för eller själv begått något allvarligt brott.

Undrar du hur tystnadsplikten funkar? Börja med att fråga om det när du kommer till mottagningen.

Om något är fel i journalen

Den som skriver journalen kan skriva in en rättelse om du och hen är överens om att någon faktauppgift har blivit fel. Den gamla texten kommer att vara kvar, men den kommer att strykas över så det syns att det är fel.

Du kanske tycker att det som står är fel, men den som skriver journalen tycker att det är rätt. Då ska det skrivas in i journalen att du inte håller med om det som står där.

Ungdomsmottagningen får inte ta bort text ur din journal. Men ibland kan Inspektionen för vård och omsorg, IVO, bestämma att din journal eller delar av den kan förstöras. Det är bara du själv som kan ansöka om förstöring. Du måste berätta varför du vill att uppgifter tas bort. IVO beslutar endast om förstöring om det är säkert att journalen inte behövs för din vård i framtiden.

Syntolkad film: Vem kan läsa min journal?

Eli besöker en ungdomsmottagning, och har massor av frågor. Men Eli är orolig för att någon ska få veta att hen har varit där. Vem kan egentligen läsa din journal? Här får Eli svar på sina frågor.

Mer på UMO

Artikel innehåller video
Artikel

Läkare

Malin Cullberg berättar om sitt jobb som läkare på en ungdomsmottagning.

Svara varandra

Hur känns det att gå till en gynekolog?

Jag kanske måste gå till en gynekolog, men vågar inte...

Svara varandra

Kan jag gå till ungdomsmottagningen med små problem?

Hur ni blivit bra bemötta när det inte är ett allvarligt problem? Utan kanske mer diffust och att man bara ”behöver lätta på trycket” lite och få lufta lite tankar?

Egna berättelser

Pappa hängde med till gynekologen

Det här är en berättelse om när jag besökte gynekologen med min PAPPA. Ja, jag sa det rätt. PAPPA.

Egna berättelser

P-piller hjälpte mot min mensvärk

Jag hade en sån otroligt hemsk mensvärk och kunde inte ens gå ibland. Sträckan mellan toaletten och min bänk i klassrummet var kanske 15 meter och brukade ta mindre än en minut men denna gången hade jag så ont att de tog tio minuter.

Egna berättelser

Jag var sexberoende men fick hjälp

Sen började jag att skicka nudes till killar för att bli kåt, jag låg till och med en kille som var 19! Det fick överstyr men jag brydde mig inte om det. Jag låg med flera på skolan.

Svara varandra

Hur pratar jag med ungdomsmottagningen utan att föräldrarna vet?

Om jag åker på skoltid så får jag ju frånvaro och mina föräldrar får reda på det. Har någon av er hittat en lösning?

Artikel

Onlinemottagningar - digitala ungdomsmottagningar

Många ungdomsmottagningar kan du kontakta digitalt. En del mottagningar erbjuder videobesök och chatt, men det ser lite olika ut i olika delar av landet. Det finns också ungdomsmottagningar som bara är digitala.

Svara varandra

Hur vågar jag söka hjälp?

Jag har mått dåligt men jag vågar inte söka hjälp eller ens prata om det, vad ska jag göra?

Svara varandra

Kan man gå till gyn bara för att kolla att allt är normalt?

Jag har inget konkret som jag tror är fel. Är mest bara lite nojig och nyfiken då jag inte vet hur det ska se ut.

Egna berättelser

Min första gynundersökning

Hon pratade med mig under hela "undersökningen" och var supertrevlig. Och det gjorde verkligen inte ont och kändes knappt.

Svara varandra

Jag mår dåligt, hur kan jag få hjälp?

Jag vill söka hjälp för mitt mående men jag kan inte prata med mina föräldrar om det och jag litar inte riktigt på psykologer.

Egna berättelser

Prata med någon om ni mår dålig!

Mina föräldrar skildes när jag var 6/7 år och jag har alltid tyckt att de varit jobbigt, för jag berättade inte för nån hur jag mådde och kände så de slutade med att jag fick många problem. Så jag uppmanar INGEN att ta samma väg som mig. Berätta för en lärare, kompis, förälder, tränare, nån du verkligen litar på så lovar jag att de blir bra.

Egna berättelser

Undersökning av snippan - det gick snabbt och kändes knappt

Jag satte mig i den där gynstolen med benen uppåt men det kändes inte bekvämt. Då frågade jag om jag kunde få ta min mobil så att jag kunde känna mig säkrare, och det fick jag.

Frågor och svar

Måste föräldrarna veta att jag börjar med p-piller?

Måste mina föräldrar veta eller godkänna att jag skaffar p-piller eller nåt annat preventivmedel? Och kommer de på ungdomsmottagningen att berätta för dem?

Till toppen av sidan