Din journal på ungdomsmottagningen
Personalen på ungdomsmottagningen skriver vad du har sökt hjälp för och vilken vård du får, i en så kallad journal. Det är för att du ska få så bra hjälp som möjlig.
Vad är en journal?
De som jobbar inom vården måste enligt lagen skriva anteckningar om dig i din journal när du söker hjälp. Det gäller även personalen på en ungdomsmottagning. Fråga den du träffar om du undrar hur det funkar och vad som skrivs om dig.
Det kan finnas andra journaler om dig på andra mottagningar, till exempel på vårdcentralen, elevhälsan och sjukhus.
Saker som står i din journal
Det är personalen som avgör vad som behöver skrivas i din journal, men till exempel måste den här informationen finnas med:
- Vad du har sökt hjälp för.
- Vilka undersökningar, remisser, mediciner, behandlingar och intyg du har fått.
- Vem som har skrivit det som står, och vilket datum hen skrev det.
Du har rätt att läsa din journal
Du kan be att få läsa din journal när du är på mottagningen om du vill. Du kan också be att få en kopia av journalen. Ibland kan du behöva betala en avgift för journalkopian eller för porto om du vill ha den skickad till dig.
Mottagningen kan neka till att lämna ut vissa uppgifter i din journal, men det är ovanligt att de gör det. Du har rätt att få veta om det är några uppgifter som inte lämnas ut. Du har också rätt att få en så kallad besvärshänvisning som beskriver hur du kan överklaga beslutet.
Att läsa journalen på nätet
Alla ungdomsmottagningar visar inte journaler på nätet. Men om de gör det kan du läsa den om du är 16 år eller äldre genom att logga in på 1177.se.
Vårdnadshavare kan läsa din journal på nätet via sitt eget konto tills du har fyllt 13 år. Det innebär att mellan det att du är 13 och 16 år kan varken du eller din vårdnadshavare läsa din journal digitalt.
Lär dig mer om hur du loggar in och använder dig av 1177.se, eller hur du gör om du inte vill att journalen ska kunna nås på nätet. Du kan också fråga den du träffar på mottagningen så kan hen hjälpa dig.
Får mina vårdnadshavare läsa min journal?
Vårdnadshavare brukar inte kunna få en kopia av din journal från ungdomsmottagningen om du inte vill det, även om du är under 18 år. Men de kan få det om det finns saker som de behöver veta för att kunna ta hand om dig på ett bra sätt.
Berätta för personalen om du är orolig för att dina vårdnadshavare ska få veta saker om dig, till exempel om du tror att du kan bli hotad eller straffad. Mottagningen får inte låta dina vårdnadshavare veta sånt som kan göra att du far illa.
Är du 13 år eller äldre har dina vårdnadshavare inte automatiskt tillgång till din journal på nätet.
Vilka inom vården kan läsa min journal?
Det är bara personal som arbetar i vården som får läsa din journal. I första hand handlar det om de du träffar vid samtal, undersökningar och behandlingar. Ibland kan annan vårdpersonal också behöva göra det, men ingen inom vården får någonsin titta i någons journal, eller på någons provsvar, om det inte ingår i deras arbetsuppgifter. Alla som tittar i en journal har också tystnadsplikt.
Min mamma jobbar som distriktssköterska på vårdcentralen där jag bor, och vi bor i en ganska liten stad. Kan hon se min journal om jag går till ungdomsmottagningen?
Läs hela frågan och svaret: Vem har rätt att läsa min journal?
Fråga på ungdomsmottagningen om du vill veta vilka som kan läsa din journal. Du kan be om ett så kallat loggutdrag om du vill. Då kan du se vilka som har läst din journal och när de gjorde det. Du kan också be ungdomsmottagningen att lägga in en så kallad spärr om du inte vill att andra mottagningar ska kunna se journalen från ungdomsmottagningen. All personal som öppnar din journal kommer då att se att det finns en spärr.
Tystnadsplikt och anmälningsplikt
All personal i sjukvården har tystnadsplikt. Det innebär bland annat att de inte får berätta om vad som står i din journal.
Men det finns undantag när det gäller unga under 18 år. Då har personalen så kallad anmälningsplikt. Det betyder att de måste berätta för socialtjänsten om de tror att du far illa på något sätt. Det är för att du ska kunna få den hjälp du har rätt till för att ha det bra.
Vissa myndigheter kan också ha rätt att få en kopia av din journal, till exempel om du är under 18 år och har utsatts för eller själv begått något allvarligt brott.
Undrar du hur tystnadsplikten funkar? Börja med att fråga om det när du kommer till mottagningen.
Om något är fel i journalen
Den som skriver journalen kan skriva in en rättelse om du och hen är överens om att någon faktauppgift har blivit fel. Den gamla texten kommer att vara kvar, men den kommer att strykas över så det syns att det är fel.
Du kanske tycker att det som står är fel, men den som skriver journalen tycker att det är rätt. Då ska det skrivas in i journalen att du inte håller med om det som står där.
Ungdomsmottagningen får inte ta bort text ur din journal. Men ibland kan Inspektionen för vård och omsorg, IVO, bestämma att din journal eller delar av den kan förstöras. Det är bara du själv som kan ansöka om förstöring. Du måste berätta varför du vill att uppgifter tas bort. IVO beslutar endast om förstöring om det är säkert att journalen inte behövs för din vård i framtiden.
Syntolkad film: Vem kan läsa min journal?
Eli besöker en ungdomsmottagning, och har massor av frågor. Men Eli är orolig för att någon ska få veta att hen har varit där. Vem kan egentligen läsa din journal? Här får Eli svar på sina frågor.