Panik - lämna sidan!
Ungdomsmottagningen

Gynekolog

Anna Palm berättar om sitt jobb som gynekolog på en ungdomsmottagning.

Foto av gynekologen Anna Palm

Vad innebär ditt jobb?

– En gynekolog är en läkare som är specialist på kvinnors underlivgraviditeter och förlossningar.

– På ungdomsmottagningen träffar jag unga som har problem med underlivet och som har frågor kring sex och skydd mot graviditet. Ibland gör jag en gynekologisk undersökning. Då tittar jag in i slidan och känner försiktigt på äggstockar och livmoder.

– En gynekologisk undersökning gör inte ont men det kan kännas lite ”konstigt” första gången. Du behöver aldrig göra en gynekologisk undersökning om du inte vill.

Vad kan man få hjälp med av dig?

– Jag kan bland annat hjälpa till om du har problem med mensen. Till exempel om det gör väldigt ont eller om det blöder mycket eller oregelbundet. Eller om mensen inte kommer alls. Ibland behöver de jag träffar lämna blodprover för att jag ska se hur hormonnivåerna ser ut. Och vissa gånger behöver jag göra ultraljud på äggstockarna för att ta reda på varför mensen är oregelbunden eller inte kommer.

– En annan vanlig orsak till att unga kommer till mig är att det gör ont när de har sex eller att de har tappat lusten att ha sex. En del kommer för att flytningarna har blivit annorlunda eller för att de har funderingar kring könssjukdomar.

– Det är ofta en barnmorska som hjälper till med skydd mot graviditet, men om du har andra mediciner eller sjukdomar behöver du ofta träffa en gynekolog också. Jag kan också svara på frågor om kroppen och vad som händer i puberteten.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Jag brukar säga att jag har världens roligaste jobb! Jag får träffa många unga och känner ofta att jag kan hjälpa till. Ibland räcker det att bara prata om det som du är orolig för, ibland behövs behandling.

– Det är också väldigt roligt att samarbeta med de andra som jobbar på ungdomsmottagningen, som barnmorskor och kuratorer. Det gör att vi på ungdomsmottagningen kan se och hjälpa till med både sånt som har med kroppen att göra och sånt som du behöver prata om. Om det behövs får du träffa både gynekolog och kurator.

Mer på UMO

Filmer: Att besöka en ungdomsmottagning

Här kan du se filmer om hur det funkar att besöka en ungdomsmottagning. Till exempel när du har frågor om mensvärk, preventivmedel, penisen eller könsidentitet. Eller när du mår dåligt eller har problem med familjen.

Egna berättelser

Var inte rädda för att boka tid!

Tänk på att de som jobbar där är vana vid att hjälpa ungdomar, bland annat med pinsamma frågor. Det är deras jobb, och jag måste säga att de gör sitt jobb förvånansvärt bra.

Frågor & svar

Kan jag gå till vilken ungdomsmottagning jag vill?

Jag är egentligen från Stockholm och är skriven där men pluggar i Uppsala. Kan jag gå till en ungdomsmottagning i Uppsala eller måste jag gå till en ungdomsmottagning i Stockholm?

Artikel

Tystnadsplikt och sekretess i vården

Det är viktigt att du vågar berätta för personal i vården hur du mår och har det. Därför skyddas information om dig av sekretess.

Till toppen av sidan