Bråkigt med föräldrar eller andra vuxna hemma
Det är inte konstigt att bli arg på och bråka med sina föräldrar eller någon annan vuxen hemma ibland. Men om du tycker att det är mycket bråk och att det gör er relation sämre, är det bra om ni försöker göra något för att lösa det.
Bråkar ni mer än tidigare?
Att man har olika åsikter och blir osams ibland är något som händer i de flesta nära relationer. Därför är det inte konstigt att det blir bråk mellan vuxna och barn ibland.
Att det blir mer bråk i tonåren är också vanligt. Känslorna kan vara extra starka samtidig som din personlighet utvecklas. Du kanske säger ifrån oftare, får egna åsikter om saker och börjar ifrågasätta mer än tidigare. Samtidigt kan dina föräldrar tycka att du ska ta mer ansvar hemma och i skolan. Allt detta kan leda till mer diskussioner eller bråk.
Ett bråk kan handla om många olika saker. Till exempel om regler, läxor, vad du ska hjälpa till med hemma och hur sent du får vara ute. Tills du är 18 år har dina föräldrar ansvar för dig och har rätt att bestämma vissa saker. Men de får inte bestämma allt. Du ska alltid bli lyssnad på och respekterad för den du är oavsett hur gammal du är. Alla unga har samma rättigheter, oavsett kön, sexuell läggning eller religion. Här kan du läsa mer om dina rättigheter hemma.
Att man bråkar i familjen ibland är oftast inget problem. Det viktiga är att ni respekterar varandra och att ni kan bli sams igen efteråt. Det kan till och med vara bra att bråka då och då. Det kan göra att ni får en bättre relation och förståelse för varandra och att ni löser problem. Men blir det bråk ofta, eller sårar och sliter bråken på relationerna för mycket? Då är det bra att göra något för att ändra på det.
Jag bråkar med min mamma väldigt ofta. Jag vill aldrig bråka men det är som om hon söker bråk och drama.
Läs hela frågan och svaren: Bråkar jämt med mamma - vad ska jag göra?
Ta en paus
Det är svårt att komma överens och lösa något när ni är mitt inne i ett bråk. Det är bättre att ta en paus och prata vidare om det som ni bråkar om när ni har lugnat ner er.
Försök förstå varför ni bråkar och hur du vill ha det
Fundera på vad som gör att bråken blir som de blir. Finns det saker ni bråkar om ofta, som ni inte löst och hade behövt lösa i lugn och ro? Finns det saker i sättet ni bråkar som är sårande eller jobbigt? Vad hade du önskat att den vuxne gjorde annorlunda? Finns det något du kan göra för att det ska bli bättre?
Prata när ni är sams
Bråkar ni ofta om samma saker? Försök hitta ett tillfälle när ni är sams och i lugn och ro kan prata om det som ni ofta hamnar i konflikt om. När man är lugn tänker man klarare och blir bättre på att framföra sin åsikt och sina tankar på ett tydligt sätt.
Försök lyssna in vad den vuxna tänker och tycker
Går det att förstå varför den vuxne tänker som den gör? Finns det något rimligt alls i det hen säger? I en konflikt behöver båda försöka förstå varandra. Det innebär inte att du behöver hålla med den vuxna, men det kan göra det lättare att lösa eventuella problem.
Visa respekt för varandra
Det är viktigt att ni behandlar varandra bra även när ni inte håller med varandra. Det är lätt att säga saker som man inte menar när man är arg. Försök att inte säga sånt som du vet sårar. Och säg förlåt om du har gjort eller sagt något du ångrar. Det brukar kännas bättre för båda efteråt. Lika viktigt är det förstås att den vuxne säger förlåt om hen har sårat dig.
Skriv med varandra
Ibland kan det vara lättare att skriva än att prata. Då kan ni båda förklara utan att bli avbrutna och ni kan i lugn och ro ta in hur den andra känner.
Prata med någon
Det är bra att prata om saker som är jobbiga och att inte vara ensam med det som känns svårt.
Prata med någon om vad du känner och hur ni har det. Är det särskilt en vuxen i familjen som du bråkar med? I så fall kanske du kan prata med någon annan vuxen i familjen. Annars kanske det finns någon vuxen utanför familjen som du kan prata med? Till exempel en kompis förälder, någon släkting, en lärare eller tränare. Hen kan hjälpa dig att hitta lösningar. Hen kanske även kan prata med den du brukar bråka med, antingen tillsammans med dig eller utan dig.
Har du en kompis som kan hjälpa dig att komma på lösningar, eller berätta hur de gör i hens familj? Kanske har hen det också bråkigt hemma. Det kan vara skönt att veta att du inte är ensam med din situation.
Tips för att lösa bråk eller bråka mindre
Hur blir man sams?
Hur blir man sams när man har bråkat med sin familj? Så här svarar några unga som UMO har frågat.
Här är saker du kan öva på
- Träna på att uttrycka dig på ett lugnt och tydligt sätt. Det är lätt att säga saker som du inte menar när du är arg eller upprörd. Ta ett djupt andetag innan du börjar prata.
- Förbered dig på vad du vill säga. Tänk på vad du vill förmedla till dina föräldrar och vad du vill att de ska förstå.
- Var beredd att kompromissa. Det är inte alltid möjligt att få det precis som man vill. Försök hitta en lösning där ni kanske går halva vägen var.
- Var öppen och ärlig. Om du är öppen och ärlig med de vuxna, och tydlig med vad du känner och tänker kan det vara lättare att förebygga missförstånd och konflikter.
Kan jag få stöd och hjälp?
Ibland kan det vara svårt att reda ut problem i familjen själva. Då finns det hjälp att få utifrån.
Kontakta till exempel en ungdomsmottagning, kuratorn eller skolsköterskan om du går i skolan eller socialtjänsten. Där kan du få prata med någon som är van att träffa unga som har det jobbigt hemma. Den personen kan lyssna på dig, ge dig råd och hjälpa dig att må bättre. Du kan också få stöd tillsammans med din familj om det är väldigt bråkigt hemma.
Det finns också olika telefon- och chattjourer du kan kontakta. Här hittar du en lista över olika organisationer du kan ringa eller chatta med om du har problem i familjen.
Vid allvarliga bråk – ta hjälp!
Du ska aldrig behöva bli utsatt för våld, hot eller övergrepp hemma. Ingen får till exempel slå dig eller stänga in dig. Det är olagligt. Blir du utsatt för något sånt hemma behöver du få hjälp så att det kan upphöra.
Läs mer om våld från vuxna i familjen och vilken hjälp du kan få här: