Panik - lämna sidan!
Våld och orättvisor i familjen

Rättigheter hemma

Dina föräldrar eller andra vårdnadshavare är ansvariga för dig tills du har fyllt 18 år. Men de bestämmer inte över allting, och de får inte behandla dig hur som helst. Du har rätt att känna dig trygg hemma och du ska få vara med och påverka ditt liv.

Händer som håller en mobil med ett meddelande där det står "Ska vi ses ikväll?". Illustration.
Du har rätt att ha ett privatliv. Dina föräldrar eller andra vårdnadshavare får till exempel inte kolla din mobil bara för att de är nyfikna.

Dina föräldrar eller andra vårdnadshavare ska behandla dig med omtanke och respekt. Det betyder till exempel att de ska ta hand om dig och att de inte får slå eller kränka dig. Det betyder också att du har rätt att säga vad du tycker om sånt som har med ditt liv att göra. Det står i svensk lag och i FN:s barnkonvention.

Det här har du rätt till

Det kan vara bra att veta vad du själv får bestämma över och vilka rättigheter du har. Särskilt om du inte kommer överens med de vuxna du bor med, eller om de inte vet vilka rättigheter du har.

Du har rätt att tänka vad du vill, tro vad du vill och säga vad du tycker. Du har också rätt att få vara med och påverka ditt liv. Därför måste de vuxna lyssna på dig och låta dig vara med och bestämma om saker som handlar om dig. Ju äldre och mognare du är, desto mer ska du få vara med och bestämma.

Fler exempel på vad du har rätt till:

  • Du har rätt att gå i skolan, få mat och kläder och den sjukvård du behöver.
  • Du har rätt till fritid så du kan vila, träffa kompisar och vara ledig.
  • Du har rätt till ett privatliv. Ingen får till exempel läsa dina meddelanden eller din dagbok utan din tillåtelse. Dina vårdnadshavare får bara göra det om de har en väldigt bra anledning, till exempel om de misstänker att något i ditt liv är farligt för dig. 
  • Du väljer själv vilken religion eller förening du vill tillhöra. Du har också rätt att inte tillhöra någon alls.
  • Du har rätt att regelbundet få träffa föräldrar som du inte bor tillsammans med, om det inte är dåligt för dig på något sätt.
  • Du får onanera om du vill. Eller ha sex med någon annan, så länge ni är tillräckligt gamla och båda vill det.
  • Du får vara kär i vem du vill och du bestämmer vem du vill gifta dig med. Men du ska ha fyllt 18 år för att få gifta dig.
  • Du får ha vilken könsidentitet du vill.
  • Från att du är 16 år bestämmer du över pengar som du själv har tjänat.

Dina rättigheter ska respekteras av alla vuxna som du bor med, oavsett om de har vårdnaden om dig eller inte.

De vuxnas rättigheter och skyldigheter

Dina föräldrar eller vårdnadshavare måste försöka göra det som är bäst för dig. Därför får de bestämma ganska mycket, och det finns vissa saker som de måste göra. Här är några exempel på vad de kan styra över tills du har fyllt 18 år:

  • De ska se till att du går i skolan tills du har gått ut nian.
  • De har rätt att veta var du är, till exempel efter skolan och på kvällarna.
  • De får hindra dig från att göra skadliga saker, som att dricka alkohol eller röka.
  • De bestämmer om du får tatuera dig eller pierca dig.
  • De bestämmer när du ska gå och lägga dig och hur länge du får vara ute på kvällarna.
  • De bestämmer var du ska bo vid en skilsmässa, men de ska fråga vad du vill.
  • De har rätt att få veta hur det går för dig i skolan.

Försök att kompromissa när ni tycker olika

Det funkar ofta ganska bra hemma när man tycker likadant. Men om du och de vuxna du bor med inte håller med varandra, kanske ni bråkar om hur saker ska vara. Du kanske tycker att de bestämmer för mycket. Det bästa är om ni kan komma på lösningar tillsammans, som känns bra för alla. Kanske kan ni hitta kompromisser genom att alla ändrar sig lite.

Om ni inte kommer överens

Du kan visa den här texten för de vuxna du bor med om ni inte kommer överens. Då kanske ni lättare kan prata om vad som inte funkar och hur det kan bli bättre. Du kan också be om stöd eller råd från till exempel en kompis eller släktning.

Vissa saker ska du inte kompromissa om. Det gäller till exempel om du inte får mat, blir utsatt för sexualbrott eller far illa på något annat sätt. Då ska du be någon annan vuxen om hjälp. Du kan till exempel kontakta en skolkurator, skolsköterska eller ungdomsmottagning. Du kan också kontakta till exempel Bris eller om du vill vara anonym.

Mer på UMO

Våld och orättvisor i familjen

Innehåll om våld och orättvisor i familjen.

Frågor & svar

Varför säger ni att alla får bestämma över sin kropp när det inte är så?

Det stämmer inte i verkligheten. Jag får till exempel inte träffa killar eller ha sex innan jag gifter mig.

Artikel

Socialtjänsten

Du ska få hjälp av socialtjänsten om du behöver det. Du kan till exempel få hjälp om du inte kan känna dig trygg hemma eller har problem med droger.

Ta hjälp

Innehåll om att ta hjälp.

Svara varandra

Hur övertalar jag föräldrarna att låta mig gå på konsert utomlands?

Jag vill åka med en nära kompis som kommer fylla 20 under resan och även flera av hennes kompisar som även de kommer vara över 18 år gamla allihopa.

Till toppen av sidan