Vad är sexuell läggning?
Sexuell läggning handlar om vilka personer du blir kär i eller kåt på. Det är vanligt att fundera på vilken sexuell läggning man har, särskilt när man är ung.
Här är några vanliga sexuella läggningar:
- Heterosexuell, hetero
Du blir kär i eller kåt på personer som har ett annat kön än du. Ett annat ord för det är straight. - Homosexuell, homo
Du blir kär i eller kåt på personer som har samma kön som du. Ett annat ord för det är gay. Tjejer som gillar tjejer kan kalla sig för lesbiska eller flator. Killar som gillar andra killar kan kalla sig för bögar. - Bisexuell, bi
Du blir kär i eller kåt på både tjejer och killar.
Enligt svensk lag är det bara hetero, homo och bi som räknas som sexuella läggningar. Men en del personer som är asexuella ser det som sin sexuella läggning. Andra kallar sig till exempel pansexuella. Pan handlar om man blir attraherad av andra personer oavsett deras kön, och oavsett om de känner sig som ett visst kön eller inte.
Måste jag kalla mig något för att jag har en viss läggning?
Du bestämmer om du vill kalla dig bi, hetero, homo eller något annat. En del personer kallar sig queer för att de inte kan eller vill definiera sig själva. Men du behöver inte kalla dig något om du inte vill.
Hur vet jag vilken sexuell läggning jag har?
Det är vanligt att fundera på sin sexuella läggning. Särskilt om man inte känner sig som heterosexuell.
Efter ett tag märker du nog vilka personer du brukar bli kär i eller vilja ha sex med. Men du behöver inte veta eller bestämma dig för vilken läggning du har. För vissa personer ändras den sexuella läggningen under livet.
Du behöver inte ha en särskild sexuell läggning för att du har gjort något sexuellt med en person med ett visst kön. Du behöver inte heller ha gjort något sexuellt med någon för att ha en viss sexuell läggning.
Du får älska vem du vill
Du får älska vem du vill. Det spelar ingen roll vilket kön du eller personer du gillar har. Du får ha sex med vilka du vill så länge både du och dem du har sex med vill det och är tillräckligt gamla. Du får också gifta dig med vem du vill, om ni båda är över 18 år.
Du bestämmer själv om du vill berätta
Du bestämmer själv om och när du vill berätta för andra personer om din sexuella läggning, det brukar kallas för att "komma ut".
Du som är heterosexuell brukar oftast inte behöva komma ut. De flesta personer förväntar sig att andra är hetero. Du som är homosexuell eller bisexuell, kan vilja berätta för att andra ska veta om det.
Ibland är det svårt eller omöjligt att berätta om sin sexuella läggning. Till exempel om dina föräldrar tycker att homosexualitet är konstigt eller fel. Du kan behöva stöd och hjälp om det är så för dig.
Hur kan jag få stöd?
Prata med någon om du behöver stöd, till exempel en kompis eller en vuxen du litar på.
Du kan också kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller en sex- och samlevnadsmottagning om du vill träffa någon som är van att hjälpa unga som funderar över sin sexuella läggning. De som jobbar där kan också hjälpa dig om du inte vågar komma ut eller om du blir dåligt behandlad på grund av din sexuella läggning.
Det finns även organisationer som jobbar med så kallade hbtqi-frågor, till exempel RFSL och RFSL Ungdom. Genom dem kan du få kontakt med andra hbtqi-personer, vara med på aktiviteter eller få stöd i juridiska frågor. RFSL Newcomers är särskilt för dig som är ny i Sverige. Kolla på nätet vad som finns där du bor.