Panik - lämna sidan!
Bröst

Bröst - killkropp

Bröst kan se ut på många olika sätt. Det är vanligt att tycka att det är skönt att ta på andras bröst, eller att själv bli smekt på brösten. Brösten brukar förändras i puberteten. Du kan få hjälp på en ungdomsmottagning eller av skolsköterskan om du undrar något om dina bröst.

Två nakna överkroppar. Illustration
Mitt på brösten sitter bröstvårtorna. Runt dem finns de så kallade vårtgårdarna som har lite mörkare färg än resten av bröstet.

Det kan vara skönt att smeka sina egna eller andras bröst, eller att bli smekt av någon annan. Det är vanligt att bli kåt av det.

Bröstvårtorna och vårtgårdarna är särskilt känsliga för beröring. De kan dra ihop sig och stå ut om du tar på dem. De är också känsliga för kyla och kan bli hårda och stå ut om du fryser.

Bröst kan se ut på många olika sätt

Vissa har ganska platta bröst som inte syns genom kläderna, andra har större bröst som putar utåt. En del har stora bröstvårtor eller vårtgårdar, andra har små. Många har hår eller små knottror runt vårtgårdarna. Hos en del är bröstvårtorna platta eller indragna, hos andra är de långa och sticker ut. Det är vanligt att brösten är lite olika stora.

Det finns inget rätt eller fel sätt att se ut. Men det är många som jämför sin kropp och sitt utseende med andras, och oroar sig för att inte vara bra som de är. Du kan träna på att få bättre självkänsla om det är så för dig.

Bilder på olika bröst som ser olika ut. Illustration.
Bröst kan se ut på många olika sätt. Det kan hår, ögon, näsor, magar, rumpor och fötter också göra. Det finns inget rätt eller fel sätt att se ut.

Inuti brösten finns muskler, fett och körtlar

Närmast bröstkorgen finns en bröstmuskel. Brösten består också av fett, bindväv och bröstkörtlar.  Bröstkörtlarna kallas också för mjölkkörtlar.  

Från mjölkkörtlarna finns det så kallade mjölkgångar som går till bröstvårtan. Det gör att personer som har en tjejkropp kan amma, men det brukar inte bildas mjölk i mjölkkörtlarna hos dem som har en killkropp.

Inuti bröstet med streck som pekar ut olika delar, illustration.

Brösten förändras i puberteten

Hos ungefär hälften av alla som har en killkropp blir den ena eller båda bröstkörtlarna större under puberteten. Det kallas för gynekomasti och kan bero på hormonförändringar, vissa mediciner eller övervikt.

De flesta får bara en liten förstoring. Bröstvårtan kan svullna och du kan känna körteln som en knöl under bröstvårtan. Brösten kan kännas lite ömma.

Det är inte farligt och körteln brukar bli liten igen efter två eller tre år. Det går att operera körteln efter puberteten om den inte har minskat av sig själv till dess.

Besvär med brösten

Bröst är bra på många sätt. De kan vara sköna att ta på när du onanerar eller har sex med någon. Men ibland kan man få olika besvär, här är några exempel:

  • Bröstvårtorna kan bli torra och klia precis som resten av huden. Testa att smörja in dem med en mjuk kräm, och använda kläder som inte skaver mot bröstvårtorna. Du kan använda plåster eller tejp som skyddar bröstvårtorna, om det skaver när du blir svettig.
  • Det är vanligt att få utslag på brösten och vårtgårdarna. De kan se ut som finnar och är inte farliga. Kläm och pilla inte på dem eftersom det kan göra det värre. Utslagen försvinner oftast av sig själv efter ett tag. Kontakta en ungdomsmottagning, skolsköterskan eller en vårdcentral om du tycker att det är jobbigt och vill få hjälp.
  • Brösten svullnar om du använder anabola steroider. Det är ett farligt sätt att få större muskler. Kontakta en vårdcentral eller ungdomsmottagning så du kan få hjälp.
  • Det är ovanligt att det läcker ut vätska ur bröstvårtan på personer med killkropp. Men kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral om det blir så för dig så du kan bli undersökt.
  • Det kan bildas knölar i bröstet. Det kan bero på många saker. Det är väldigt ovanligt att det beror på cancer när man är ung, särskilt hos personer med killkropp. Men kontakta en ungdomsmottagning, skolsköterskan eller en vårdcentral om du hittar en knöl som inte försvinner på ett par veckor.

Här kan du få hjälp och råd

Kontakta skolsköterskan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du har frågor, mår dåligt eller är orolig för något som handlar om dina bröst. De som jobbar där kan undersöka dina bröst och ge dig råd eller behandling om du har några besvär. Du kan också få prata med någon om du vill få hjälp att tycka mer om din kropp.

Mer på UMO

Bröst

Innehåll om bröst.

Artikel

Kropp och utseende

Vem bestämmer vad som är snyggt och hur påverkas du av olika utseendeideal?

Artikel

Sexlust och att vara kåt

De allra flesta föds med en kropp som kan känna lust och kåthet. Lusten kan kännas i hela kroppen. Det kan kännas som om det pirrar och pulserar i könet och på andra ställen.

Artikel

Hur får du starkare självkänsla?

Berätta hur du får starkare självkänsla eller självförtroende. Eller läs andras tips.

Till toppen av sidan