Abort
Abort betyder att avbryta en graviditet. Du som är gravid bestämmer själv om du vill göra abort. Det finns ingen åldersgräns för att göra abort. En abort gör inte att det blir svårare att bli gravid i framtiden.
Det kan finnas olika anledningar till att du behöver göra en abort. Ingen anledning är mer rätt eller fel än något annan.
Det är vanligt att ha funderingar och känslor kring abort. Det gäller både dig som är gravid och dig som har varit delaktig till graviditeten.
Du som är gravid bestämmer
Det kan vara bra att prata med personen som du har blivit gravid tillsammans med, om hur du vill göra. Men det är alltid du som är gravid som bestämmer om du vill göra abort eller inte. Du har också rätt att ändra dig när som helst före själva aborten.
Prata med någon du litar på om det känns jobbigt, eller om du inte vet hur du vill göra.
Du som inte får bestämma
Det är alltid personen som är gravid som får bestämma om en abort. Därför kan du bli förälder fast du inte var beredd på det. Den som är gravid kan också välja att göra en abort även om du ville behålla barnet.
Att inte får vara med och bestämma kan kännas jobbigt. Därför kan du också behöva prata med någon.
När kan jag göra abort?
En graviditet räknas från senaste mensens första dag. Du räknar alltså inte från när du tror att befruktningen hände.
Fram till och med graviditetsvecka 18 har du rätt att göra abort utan att behöva förklara varför för någon.
Efter vecka 18 måste Socialstyrelsen ge tillstånd för abort. Då måste du ha särskilda skäl, till exempel att du är väldigt ung, har problem med alkohol eller droger, mår psykiskt dåligt, eller att fostret har någon skada eller missbildning. Du får hjälp av vårdpersonal att söka tillstånd.
Socialstyrelsen får inte ge tillstånd till abort om fostret kan överleva utanför din kropp. Därför får en abort aldrig göras efter vecka 21.
Om det är för sent för abort
Du måste föda barnet om det inte längre går att göra en abort. Be om stöd från vården och personer omkring dig om det blir så för dig.
Du kan välja att behålla barnet när det är fött om du vill. Men du kan också låta barnet tas hand om av en fosterfamilj eller bli adopterat.
Vem ska jag kontakta för att få en abort?
Abort görs på en abortmottagning på ett sjukhus, eller på en gynekologisk mottagning. Du kan ringa abortmottagningen och boka tid. Det kan vara bra att boka en tid så snart som möjligt eftersom det kan vara väntetid.
Du som funderar på att göra en abort kan också kontakta en ungdomsmottagning eller en vårdcentral för att få råd. Personalen där kan hjälpa dig att få kontakt med en abortmottagning.
Bra att prata med någon
Du kan få stöd och hjälp både före och efter en abort. Vårdpersonalen lyssnar och kan hjälpa dig, så du kan ta ett eget beslut. Det kan kännas bra att prata med någon, även om du är säker på att du vill göra abort.
Även du som har gjort någon gravid, kan få stöd av personal på abortmottagningen eller en ungdomsmottagning.
Abort kan göras på två sätt
- Medicinsk abort är vanligast och innebär att du får ta tabletter som gör att graviditeten avbryts.
- Kirurgisk abort innebär att graviditeten avbryts genom en liten operation.
Vilket sätt som används beror bland annat på hur länge du har varit gravid.
Medicinsk abort före vecka 12
När du gör en medicinsk abort får du en tablett på abortmottagningen. Du får gå hem efter att du har tagit tabletten. En del personer börjar blöda från slidan efter ungefär 12-24 timmar.
Du får komma tillbaka för att få fler tabletter en till två dagar senare. Antingen får du tabletter som du sväljer, eller så får du tabletter som förs upp i slidan. Medicinen gör att du blöder och att graviditeten avbryts. Det kan göra ont men du kan få medicin mot smärtan. Du stannar på mottagningen några timmar, och kan åka hem samma dag.
Ibland går det att ta den andra omgången tabletter hemma. Det brukar kallas för hemabort. Då får du med dig smärtstillande tabletter hem. Du bör ha en vuxen hos dig om du ska göra en hemabort.
Medicinsk abort efter vecka 12
En medicinsk abort efter vecka 12 funkar på samma sätt som en tidig medicinsk abort, men det andra besöket tar längre tid.
Du får oftast stanna på sjukhuset över dagen, men ibland kan du behöva sova över. Vissa gånger kan en läkare behöva göra en liten operation för att få ut moderkakan.
Kirurgisk abort
Du kan få en kirurgisk abort fram till vecka 12 eller 13. Oftast görs inte kirurgisk abort före vecka 7.
Aborten görs genom en mindre operation. Först blir du sövd. Sen suger läkaren snabbt och försiktigt ut fostret med en tunn slang.
Du får du stanna kvar och vila några timmar innan du går hem.
Abort kan kosta olika
Abort kostar olika i olika delar av landet. På många ställen behöver du inte betala något om du är under 18 år.
Du kan kontakta en ungdomsmottagning eller en abortmottagning om du vill veta vad det kostar där du bor.
Måste vårdnadshavare få veta?
Personalen på abortmottagningen har tystnadsplikt och får inte berätta för någon om ditt besök. Men om du är under 18 år brukar personalen föreslå att någon vuxen i din närhet får veta att du ska göra en abort. Det kan vara en förälder, släktning, en kurator, skolsköterska eller någon annan du litar på. Det kan vara bra att få stöd från någon både före och efter aborten.
Vårdpersonalen kan behöva bryta mot tystnadsplikten om de tror att du far illa på något sätt. Då kan de kontakta en vuxen som ansvarar för dig. Men de gör inte det om du riskerar att råka illa ut om din vårdnadshavare får veta att du är gravid eller vill göra en abort.
Efter aborten
Det kan vara skönt att ta det lugnt någon dag efter en abort. De första dagarna kan du ha lite ont i magen, som mensvärk.
Efter en medicinsk abort kan du blöda i tre till sex veckor. Det blöder mest i början och sen minskar det allt eftersom. Efter en kirurgisk abort brukar de flesta blöda mindre och under en kortare tid. Men det är olika från person till person hur länge det kommer blod.
Du ska inte ha slidsamlag eller bada så länge du blöder eftersom det kan öka risken att du får en infektion. Du bör inte heller använda tampong eller menskopp.
Duscha i stället för att bada, och byt binda ofta så länge du blöder mycket.
När du får mens igen
Det blir ofta ett uppehåll mellan blödningarna efter aborten till att mensen kommer tillbaka. Men vissa blöder ända fram till nästa mens. Det brukar dröja ungefär fyra till sex veckor innan du får mens igen. De flesta blöder lite mer den första mensen efter aborten.
När mensen är igång går det bra att börja använda mensskydd som du för in i slidan igen.
En abort gör inte att det blir svårare att bli gravid i framtiden. Den ökar inte heller risken för missfall i framtiden.
Du kan få stöd efteråt
En del personer som gör en abort känner sig nedstämda efteråt. Andra känner sig lättade.
Känslorna kan också komma en tid efteråt. Du kan ta kontakt med abortmottagningen eller en ungdomsmottagning för att få prata om det du känner. Det kan du göra även om det har gått lång tid sen aborten.