Tidig utlösning
Nästan alla får tidig utlösning någon gång. Ibland beror det på att det är så skönt att det är svårt att veta hur man ska hålla tillbaka utlösningen. Men det kan bero på annat också. Du kan träna på att fördröja utlösningen, om du tycker att det är ett problem.
Vad är tidig utlösning?
Det kallas för tidig utlösning när någon med penis får utlösning innan hen vill det. Men det finns inga regler för hur länge man ska ha sex. Därför går det inte att säga hur snabb en utlösning ska vara för att vara tidig.
Istället handlar det om att den som får utlösningen tycker att det händer för tidigt, och ser det som ett problem. Det kan handla om att du får utlösning innan du börjat ha sex, att du får utlösning precis när ni har börjat ha sex eller av att någon bara tar på din kropp.
Det spelar ingen roll om utlösningen kommer snabbt om du inte tycker att det är ett problem.
Ett samlag pågår oftast mellan 3-15 minuter. Det är vanligt att få utlösning inom den tiden. Det kan också ta längre eller kortare tid än så.
Den som har snippa kan också få orgasm fort. Då kan råden i den här texten hjälpa på samma sätt som för den som har en penis.
Vad beror det på?
Tidig utlösning kan bero på flera saker:
- Du tycker att det är så skönt att du inte kan hålla tillbaka utlösningen.
- Du känner dig nervös, stressad eller spänd.
- Du är orolig för att bli störd eller avbruten. Eller så har du oroat dig för det när du har haft sex med någon eller onanerat tidigare.
- Alla är olika. Vissa får utlösning snabbare än andra.
Ibland kan tidig utlösning bero på att du mår psykiskt dåligt. Då kan lösningen vara att få hjälp med det du mår dåligt över.
Vad kan jag göra åt det?
Sexet behöver inte ta slut för att du fått utlösning, om den eller de du har sex med fortfarande känner lust. I stället kan ni fortsätta att ha till exempel smeksex eller oralsex. Att du har fått utlösning en gång kan göra att nästa utlösning tar lite längre tid om ni fortsätter ha sex.
Försök slappna av och att inte ta så allvarligt på sexet, även om det kan vara svårt. Det brukar också vara bra att prata med den eller dem du har sex med. Det kan göra det lättare att slappna av.
Du kan träna på att försöka släppa jobbiga tankar och känslor genom att istället känna efter hur det känns i kroppen. Det kallas för medveten närvaro eller mindfulness.
Att prata med någon kan göra att besväret försvinner eller att det inte längre känns som ett så stort problem. Det kan till exempel vara en sexolog eller någon annan som är van att prata om sex, relationer och tidig utlösning.
En del tycker att det funkar bra att använda kondom, gärna en som är extra tjock. Kondomen kan minska känseln lite, vilket ofta gör att du kan hålla på lite längre. Det finns också särskilda kondomer som är gjorda just för att fördröja utlösningen.
Att ta hjälp
Kontakta till en ungdomsmottagning eller en sex- och samlevnadsmottagning om du vill ha hjälp med tidig utlösning. Ibland är det möjligt att få hjälp på en hud- och könsmottagning.
Att prata med någon kan göra att besvären försvinner eller att det inte längre känns som ett så stort problem.