Panik - lämna sidan!
Mens

Oregelbunden eller utebliven mens

Oregelbunden mens betyder att mensen inte kommer vid ungefär samma tid varje månad. Utebliven mens betyder att den inte kommer alls. Det kan bero på olika saker om mensen är sen, tidig, oregelbunden eller uteblir.

Illustration av bloddroppar.
Det är vanligt att mensen är oregelbunden, särskilt när man börjar få mens. Den brukar komma mer regelbundet efter ett tag. Du kan få bra hjälp av vården om du har problem med din mens.

Vad är en menscykel?

Perioden mellan mensens första dag och nästa mens första dag kallas för menscykel. De flesta som har haft mens ett tag brukar ha en menscykel som är mellan 21 och 35 dagar lång.

Det är bra att hålla koll på sin menscykel. Du kan skriva upp datumet för första dagen varje cykel eller använda en app för att registrera. Då ser du om mensen är regelbunden, och vet i så fall ungefär när den kommer nästa gång.

Vanligt med oregelbunden mens

Regelbunden mens betyder att det går ungefär lika lång tid mellan varje mens. Alltså att antalet dagar i menscykeln är ungefär lika många varje gång. Oregelbunden mens är när det skiljer sig mycket mellan gångerna.

För många kommer mensen ungefär en gång i månaden. Men det är också vanligt att det går längre eller kortare tid i mellan. Särskilt under det första året man har mens. En del personer har alltid oregelbunden mens.

Vad kan påverka mensen?

Det kan finnas många orsaker till att mensen är oregelbunden, blir sen eller inte kommer alls.  Här är några exempel:

  • Graviditet
    Mensen slutar att komma om du blir gravid, men en del personer kan ändå få små blödningar. Gör ett graviditetstest om du tror att du kan vara gravid.
  • Mellanpiller och minipiller
    Mensen påverkas om du använder mellanpiller eller minipiller. Du kan blöda oftare än vanligt, mer sällan, eller inte blöda alls. Med mellanpiller får du ingen ägglossning och därmed ingen mens. Men du kan alltså blöda ändå.
  • P-piller
    Mensen påverkas av p-piller. Du får ingen ägglossning men kan få en blödning om du gör ett uppehåll med pillren.
  • Hormonspiral
    Mensen påverkas om du använder hormonspiral. Blödningarna brukar minska eller försvinna helt. Men det är vanligt med oregelbundna blödningar de första 3-6 månaderna.
  • P-spruta
    Mensen slutar komma om du använder p-sprutor eftersom du inte får någon ägglossning.  Men det första halvåret kan du få oregelbundna blödningar som inte beror på mens.
  • PCOS, Polycystiskt ovarialsyndrom
    PCOS är ett tillstånd som kan göra att mensen uteblir eller att det går lång tid mellan blödningarna. Du kan läsa mer om PCOS längre ner.
  • Hård träning, vikt och viktförändringar
    Mensen kan bli oregelbunden eller sluta komma om äter för lite när du tränar mycket, är underviktig eller överviktig. Mensen kan också påverkas om din vikt förändras.
  • Stress och sjukdomar
    Stress och vissa sjukdomar som till exempel ätstörningar, kan göra att mensen kommer för ofta, för sällan eller inte alls.
  • Nya platser och miljöer
    Mensen kan påverkas av nya miljöer. Till exempel om du är ute och reser eller just har bytt jobb eller skola. Oftast blir den bara lite sen.

Det finns bra hjälp att få

Du kan kontakta elevhälsan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du har frågor om din mens eller har det jobbigt på grund av den. De kan också hjälpa dig om du har frågor om till exempel graviditet, p-piller, vikt, stress eller sjukdomar.

Du ska alltid kontakta en ungdomsmottagning, en gynekolog eller vårdcentral om mensen försvinner i mer än ett halvår eller om du har mens mer sällan än var tredje månad. Då får du hjälp att ta reda på varför den inte kommer.

Det finns olika behandlingar beroende på vilka besvär du har. Det finns till exempel tabletter som sätter i gång mensen. Det finns också tabletter som gör mensen mer regelbunden, eller som gör att du inte får någon blödning alls. Om mensen krånglar på grund av stress eller någon sjukdom kan du få hjälp och behandling för det.

Till toppen av sidan