Omskärelse av penis
Förhuden sitter över penisens yttersta del, ollonet. Vid en omskärelse tas hela eller delar av förhuden bort. Det kan göras medicinska skäl eller av kulturella och religiösa skäl.
Omskärelse av medicinska skäl
Omskärelse kan göras av medicinska skäl, det vanligaste är för att förhuden är för trång. Då görs operationen ofta före eller under tonåren. Läkaren kan behöva ta bort hela förhuden eller en del av den. Själva operationen går snabbt. Du får bedövning eller är sövd under operationen och kan åka hem från mottagningen samma dag.
Det brukar inte göra ont efter operationen, men penisen kan vara lite svullen och öm i några veckor.
Omskärelse av religiösa och kulturella skäl
Omskärelse kan även göras på grund av religion, tradition eller kultur. Då brukar operationen göras redan i barndomen och det är vårdnadshavarna som bestämmer om barnet ska omskäras. Men om pojken är så stor att han kan förstå ska han få information om vad omskärelse innebär. Då får omskärelsen inte heller utföras om barnet inte själv vill.
Enligt svensk lag får omskärelse av små barn bara göras av en läkare eller av en person som har ett särskilt tillstånd. Inför omskärelsen ska barnet ska få bedövning.
Sex med omskuren penis
Förhuden finns för att skydda ollonet, där huden är extra tunn och känslig. Om förhuden tas bort kan till exempel underläder skava mot ollonet i början. Det gör att huden på ollonet med tiden blir lite tjockare och lite mindre känslig.
För vissa kan det innebära att det tar lite längre tid att få orgasm och utlösning. En del tycker att det är något bra. Andra tycker att sexlivet blir sämre.
Onani om du är omskuren
För många är det vanligaste sättet att onanera att dra förhuden fram och tillbaka över ollonet. Du kan behöva hitta andra sätt att onanera om du är omskuren. Det kan vara skönt att använda glidmedel eller oparfymerad olja när du onanerar om du har en omskuren penis. En bra olja är till exempel barnolja som finns i de flesta mataffärer. Glidmedel finns att köpa på apotek och på nätet.
Frågor och funderingar kring omskärelse?
Omskärelse handlar inte bara om kroppen utan kan också påverkar identiteten. Det kan kännas bra och viktigt att vara omskuren av religiösa eller kulturella skäl. Men man kan också tycka att det känns fel och vara ledsen och besviken över att man inte själv har fått bestämma om man ville bli omskuren eller inte.
Har du frågor om omskärelse, både mediciska frågor eller om du vill prata om känslor kring det kan du ta kontakt med en ungdomsmottagning eller prata med skolsköterskan om du går i skolan.
Vad är fördelar och nackdelar med omskärelse av penisen?
I det här klippet från UMO-podden berättar sjuksköterskan Johan hur det funkar med omskärelse av penisen när man inte har problem med förhuden. Han berättar också om fördelarna och nackdelarna med omskärelse.