Undersökning av penisen och pungen
Du kan få din penis eller pung undersökt om du till exempel har fått ont, har fått utslag eller undrar över något. Då kan du få svar på dina frågor och hjälp om du behöver det. Undersökningen går snabbt och ska inte göra ont.
Det kan kännas nervöst att någon ska titta och känna på din penis eller pung. Men den som undersöker dig är van att träffa unga och göra såna undersökningar.
Säg till den som undersöker dig om du är orolig, eller om något känns fel.
Du har alltid rätt att ställa frågor eller avbryta undersökningen när du vill. Det kan kännas ovant att bli undersökt men det ska inte göra ont.
Du får svara på frågor om varför du vill bli undersökt
Undersökningen görs av en barnmorska, sjuksköterska eller läkare. Den som undersöker brukar berätta hur undersökningen går till och vad hen ser och gör under undersökningen.
Du behöver inte förbereda dig på något sätt inför själva undersökningen. När du kommer till mottagningen brukar du få svara på några frågor om varför du vill bli undersökt. Svaren hjälper den som undersöker att veta vad hen ska undersöka och om du behöver lämna några prover.
Undersökning av penisen
Först får du dra ner kläderna på underkroppen. Sen får du oftast lägga dig på rygg på en brits, men det kan hända att du får stå upp under undersökningen.
Den som undersöker dig har på sig handskar. Hen håller i penisen och tittar på hur din hud och ditt ollon ser ut. Hen drar också tillbaka förhuden om du har en, och tittar på insidan av förhuden.
Undersökning av pungen
Det är vanligast att du får ligga ner när pungen undersöks men du kan också få stå upp. Den som undersöker dig känner på testiklarna och på bitestiklarna. Bitestiklarna kan du själv känna som små klumpar ovanpå och bakom testiklarna.
Varför behöver man undersökas?
Det finns många anledningar till att du kan behöva göra en undersökning. Här är några av de vanligaste:
- Prickar, knottror och utslag, kan vara tecken på en könssjukdom som kondylom eller herpes, men behöver inte vara det. I många fall är det helt naturliga talgkörtlar eller hudtaggar på kanten av ollonet, så kallade penila papler.
- Problem med irriterad hud som kliar, svider, svullnar eller gör ont. Det här är tecken på en infektion, så kallad balanit. Det kan bero på att du har tvättat dig med tvål under förhuden om du har en, och på ollonet. Då torkar huden ut vilket gör att bakterier och svamp trivs bättre.
- Flytningar från urinröret, det kan vara en könssjukdom som klamydia, gonorré eller mykoplasma. Om du har flytningar kan den som undersöker dig ibland behöva ta ett prov från urinrörsöppningen.
- Det är svårt att dra tillbaka förhuden.
- Det har blivit en spricka på strängen som inte läker.
- Knölar på testiklarna som du är osäker på vad det är, en testikel har ändrat storlek eller om du är öm eller svullen i pungen.
Var kan du göra en undersökning?
Du kan gå till en ungdomsmottagning, vårdcentral, en mottagning för sexuell hälsa eller en hud- och könsmottagning.
Du kan också gå till en mottagning för män, det får du göra om du har en penis oavsett vilken könsidentitet du har.
Vad kostar det att göra en undersökning?
Det är gratis att undersöka sig på en ungdomsmottagning.
På en vårdcentral, hud-och könsmottagning eller en mottagning för sexuell hälsa brukar en undersökning av penisen och pungen kosta lika mycket som ett vanligt besök hos en läkare, sjuksköterska eller barnmorska.
Du behöver aldrig betala för att testa dig för könssjukdomar som finns i smittskyddslagen.
Lär känna din pung
Det är bra att själv känna igenom sin pung ibland. Då lär du dig hur testiklarna och bitestiklarna brukar kännas vilket gör det lättare att upptäcka om något har förändrats.
Passa på att undersöka pungen är när du står i duschen eller tar ett varmt bad. Pungen blir mjukare och lättare att känna igenom när den är varm.
- Låt pungen vila i ena handen.
- Använd den andra handens tumme och pekfinger.
- Ta en testikel åt gången och undersök den med tummen och pekfingret.
- Avsluta med att undersöka hela pungen genom att känna på den.
Känn på själva testikeln för att se om det finns någon fast knöl på testikeln. Precis vid testiklarna kan du känna bitestiklarna som en klump ovanpå och bakom testikeln.
Ytan på testikeln ska kännas jämn, slät och lite mjuk om du trycker på den. Den ska inte kännas helt hård.
Mindre knölar är oftast ofarliga men du ska bli undersökt av en läkare, barnmorska eller sjuksköterska om du upptäcker en knöl eller något annat som du inte känner igen sen tidigare.
Det är vanligt att den ena testikeln är lite större än den andra. Det är också vanligt att den ena testikeln sitter längre ner än den andra. Men om en testikel ökar i storlek eller känns varm, öm, svullen eller gör ont ska du söka vård så att du kan bli undersökt.
Sök vård på en akutmottagning om det gör mycket ont i pungen och smärtan har kommit plötsligt.