Tidig och sen pubertet
Det är vanligt att jämföra sig med andra. Även om alla kommer in i puberteten vid olika åldrar och utvecklas i olika takt kan det kännas jobbigt att vara sen eller tidig i puberteten.
Puberteten är ärftlig
Puberteten är till stor del ärftlig. Så om du funderar på när du kommer komma i puberteten kan du börja med att prata med en biologisk förälder om du har möjlighet för att höra hur det var för dem.
Sen pubertet
Medicinskt kallas det för sen pubertet om du som har en tjejkropp inte börjat få bröst när du är i 13-årsåldern. För den som har en killkropp räknas det som sen pubertet om testiklarna inte har börjat växa när du är i 14-årsåldern.
”Jag är en 15-årig tjej och jag har fortfarande inte fått min första mens. Alla mina kompisar har fått sin, till och med min lillasyster och hon är två år yngre än mig! Är det konstigt att jag inte fått mens?”
Fråga UMO: Jag är 15 år och har inte fått mens
”Hej! Jag är kortast av alla killar i min klass, ljusast röst, minst finnar osv. Vet att det inte är någon tävling men det är ändå jobbigt att vara så sen. Någon som kan relatera?”
Tidig pubertet
Det kallas tidig pubertet om du får pubertetstecken innan du fyllt åtta år om du har tjejkropp eller nio år om du har killkropp.
När ska jag söka hjälp?
Kontakta skolsköterskan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du tror att du är sen eller tidig i puberteten. Be gärna en förälder eller annan närstående om hjälp med kontakt och att följa med dig. Puberteten kan sättas i gång med hjälp av hormoner om det behövs. Den kan också stoppas om den är för tidig.
Även om du inte behöver behandling kan det kännas skönt att prata med någon. Personalen i elevhälsan och på ungdomsmottagningar är vana att prata om med unga om funderingar kring puberteten.