Gynekologisk undersökning
Du kan vilja få snippan undersökt av flera anledningar. Till exempel om det gör ont, du undrar över något eller dina flytningar har förändrats. Den som gör undersökningen kan inte se om du har haft sex eller inte.
En gynekologisk undersökning kallas ofta för gynundersökning. Det spelar ingen roll om du är omskuren, om du har mens, eller om du har haft sex eller inte när du ska göra en gynundersökning. Men du bör inte ha mens om du ska lämna ett så kallat cellprov.
Det kan kännas nervöst och lite ovant första gången någon ska undersöka din snippa. Men det brukar inte göra ont och undersökningen går ganska fort. Den som undersöker dig är van att se och undersöka snippor.
Det känns eller syns inget i snippan efteråt, och ingen kan se eller märka att du har gjort en gynundersökning.
Du kan göra en gynundersökning av flera anledningar
Här är några exempel på varför du kan vilja bli undersökt:
- Du vill veta om allt ser bra ut i snippan.
- Det gör ont, kliar eller är rött utanpå eller inuti snippan.
- Du har fått flytningar som är annorlunda än de som du brukar ha.
- Det blöder mycket eller gör väldigt ont när du har mens.
- Du vill veta om du har en könssjukdom, alltså en sexuellt överförbar infektion.
- Du vill få en spiral insatt.
- Det känns obekvämt eller gör ont när du har sex.
Du bestämmer om du vill göra en gynundersökning
Du väljer själv om du vill göra en gynundersökning eller inte. Ingen annan får tvinga dig. Du har också rätt att avbryta en gynundersökning när du vill om det känns jobbigt på något sätt.
Det syns inte om du har haft sex
Du kanske har hört att det finns en så kallad mödomshinna, som finns kvar i slidan tills du har haft sex. Men så är det inte. Det finns ingen mödomshinna. En läkare eller barnmorska kan inte se om du har haft sex när de gör en gynundersökning.
Ni pratar innan undersökningen börjar
När du kommer till mottagningen pratar du och läkaren eller barnmorskan som ska undersöka dig. Då får du till exempel berätta varför du vill bli undersökt och om du har några besvär.
Du kan fråga saker som du undrar över och berätta om du är nervös. Du kan be den som ska undersöka dig att förklara hur undersökningen kommer att gå till innan ni börjar. Du kan också be hen att säga vad hen gör och ser under själva undersökningen.
Du får ligga i en särskild stol
Du får klä av dig på underkroppen och lägga dig i en gynstol innan du blir undersökt. Du får lägga upp benen på två benstöd.
Den som undersöker dig sitter på en pall mellan stolens benstöd, och riktar en lampa mot snippan för att kunna se bra.
En gynundersökning tar ungefär fem minuter. Det brukar inte göra ont. Säg till om något känns jobbigt, fel eller gör ont.
Insidan och utsidan av snippan undersöks
Först tittar barnmorskan eller läkaren hur det ser ut på utsidan, till exempel runt blygdläpparna och slidöppningen.
Sen särar hen på dina blygdläppar och för försiktigt in två redskap för att kunna se inuti slidan. Här kan du läsa mer om snippans olika delar.
Ibland tar läkaren eller barnmorskan ett prov inne i slidan med hjälp av en liten bomullspinne. Till exempel om du ska testa om du har svamp i slidan eller någon könssjukdom.
Hen kan också känna på livmodern och äggstockarna. Då har hen en handske på ena handen och för in ett eller två fingrar i slidan, och känner med den andra handen utanpå magen.
Ibland behöver livmodern undersökas mer noga. Du kan läsa om fler sorters gyndersökningar på 1177.se.
Var kan jag göra en gynundersökning?
Du kan göra en gynundersökning på en ungdomsmottagning, vårdcentral, hud- och könsmottagning, barnmorskemottagning, gynekologisk mottagning eller kvinnoklinik.
Du kan också få göra en gynundersökning på en akutmottagning om du har så svåra besvär att du inte kan vänta på att få en tid.
Vad kostar en gynundersökning?
Du behöver inte betala något om du blir undersökt på en ungdomsmottagning, eller ska testa dig för gonorré, klamydia eller någon annan könssjukdom som ingår i smittskyddslagen.
Det kostar heller inte något om du ska träffa en barnmorska för att du är gravid, ska ta cellprov eller behöver få råd om vilka skydd mot graviditet som kan funka för dig.
Annars brukar det kosta som andra besök hos en sjuksköterska eller läkare. Det finns också privata mottagningar som tar betalt om du ska träffa en barnmorska. Du kan fråga mottagningen vad som gäller innan du bokar tid.
Personalen har tystnadsplikt
Alla som jobbar inom vården har tystnadsplikt. Det betyder att de oftast inte får berätta för andra personer att du har gjort en gynundersökning eller vad undersökningen visade. Men det finns vissa undantag. Här kan du läsa mer om hur tystnadsplikten funkar.
Börja med att fråga personalen om du undrar något om tystnadsplikten, eller är orolig för att dina föräldrar eller vårdnadshavare ska få veta något.