Finnar
Nästan alla får finnar i puberteten, oftast i ansiktet. Det beror på att hormonbalansen i kroppen förändras. Det går att minska besvären av finnar, även om det kan ta lite tid.
Finnar, eller akne som det egentligen heter, är väldigt vanligt när du är ung. Det går att minska besvären av finnarna. På apotek finns receptfria medel som du kan använda. Om de inte hjälper kan en läkare på vårdcentralen skriva ut starkare mediciner. Om du behöver ännu effektivare behandling kan du få hjälp av en hudläkare.
Varför får jag finnar?
I puberteten förändras hormonbalansen i kroppen och du får mer könshormoner. De gör att talgkörtlarna börjar bilda mer talg. Det är en sorts fett som tillsammans med hudrester gör att talgkörtelns öppning proppas igen och du får en pormask.
Samtidigt ökar mängden av en bakterie som också spelar roll för att du får akne. Under pormasken kan du få en inflammation, en finne. Finnen kan vara allt från en liten gul upphöjning på hudens yta till en stor, röd, ömmande böld som går djupare ner i huden.
Du kan få finnar var som helst på kroppen men de är vanligast i ansiktet, på ryggen och på bröstet eftersom det är där du har flest talgkörtlar.
Vem får finnar?
De flesta får finnar. Vissa får lite, andra får mycket. Ju tidigare du kommer i puberteten desto tidigare brukar du få finnar eftersom det har med hormonproduktionen att göra.
Det är också vanligt att få finnar dagarna innan eller under mensen.
Finnar är till viss del ärftligt så om någon som du är släkt med hade mycket finnar i tonåren är det troligare att du själv får det.
Tre myter om finnar
UMO:s redaktör Malin Ensgård reder ut myter om finnar.
Hur blir jag av med finnarna?
Finnar har ingenting med dålig hygien att göra, därför hjälper det inte att tvätta sig ofta eller med dyra rengöringsprodukter. Det går att minska besvären med finnarna även om det brukar ta lite tid:
- Försök att låta bli att klämma och pilla på dina finnar eftersom det kan göra att inflammationen blir värre och öka risken för att få ärr.
- Tvätta dig en till två gånger om dagen med en mild tvål som inte torkar ut huden, eller med ansiktstvätt för fet och finnig hy.
- Om huden blir torr kan du smörja in dig med en fettfri gel. På apotek finns en receptfri, milt bakteriedödande kräm som innehåller propylenglykol och som är bra för torr hud. Du ska inte använda feta krämer och oljor eftersom de kan täppa till huden så att du får mer finnar.
- Testa aknelösning eller aknegel med salicylsyra som finns receptfritt på apotek. Du kan fråga någon som jobbar på apoteket vilket medel som är bra.
- Om inte det hjälper finns receptfria läkemedel på apotek, som innehåller ämnet bensoylperoxid. De hjälper mot både pormaskar och finnar. Det kan ta flera veckor innan du märker någon skillnad. Tänk på att ämnet gör huden känsligare och att därför inte vara för länge i solen. Bensoylperoxid kan också bleka tyg som till exempel handdukar och sängkläder.
- Om du vill dölja finnarna kan du använda ett särskilt täckstift som är anpassat för fet och finnig hy.
Om inget hjälper
Om de receptfria medicinerna inte hjälper efter att du har använt dem i en eller två månader, kan du kontakta elevhälsan i skolan eller en vårdcentral. Då kan en läkare skriva ut receptbelagda mediciner. Du bör också kontakta elevhälsan eller en vårdcentral om du har mycket finnar, stora ömmande knölar eller om du får ärr av finnarna.
Kan jag bli av med ärr efter finnar?
Finnar läker nästan alltid utan att du får några ärr. Har du ärr kvar finns det behandlingar som kan göras för att minska dem. Det görs när din akneperiod har gått över och du inte längre får några finnar. Hur effektiv behandlingen är varierar från person till person.
Behandlingen får du betala för själv och den utförs oftast av en hudterapeut. Du kan prata med en hudläkaren om vilken behandling som kan passa just dig. Behandlingar som kan göras är bland annat IPL (Intensivt Pulserat Ljus), laser, microneedling och kemisk peeling.