Panik - lämna sidan!
Andra du kan få hjälp av

Bup, barn- och ungdomspsykiatrin

Du kan behöva hjälp från bup om du till exempel har stark ångest, skadar dig själv, har en djup depression eller någon annan psykiatrisk diagnos. Bup kan också göra utredningar för att ta reda på varför du mår dåligt och vilken hjälp du behöver.

En ung person sitter och pratar med en vuxen i en soffa. Foto
Bup är till för dig som behöver mer hjälp än vad du kan få av till exempel en ungdomsmottagning, vårdcentral eller elevhälsan.

Bup – om du behöver hjälp från psykiatrin

Bup är en förkortning för barn- och ungdomspsykiatri. Du som är under 18 år kan få komma till bup om du mår psykiskt dåligt, har svårt att få vardagen att funka och inte har kunnat få tillräcklig hjälp från till exempel ungdomsmottagningen, vårdcentralen eller elevhälsan.

På bup jobbar bland annat psykologer, läkare och sjuksköterskor. Du behöver inte betala något för att få hjälp av bup.

Du som är 18 år eller äldre kan inte komma till bup, men du kan kontakta vuxenpsykiatrin i stället. Här kan du hitta mottagningar: Hitta vård, psykiatri vuxna, 1177.se.

På vissa ställen i landet finns det också särskilda psykiatrimottagningar för unga vuxna.

Om du behöver hjälp direkt

Mår du så dåligt att du behöver hjälp på en gång? Kontakta något av de här ställena:

  • Sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177. Då kan du få veta var du kan få hjälp direkt, till exempel vilka bupmottagningar som har akuttider.
  • En psykiatrisk akutmottagning: Hitta psykiatriska akutmottagningar för barn och unga, 1177.se.
  • SOS Alarm på telefonnummer 112 om du är i fara, till exempel om du har planer på att ta ditt liv.

Personalen på bup har tystnadsplikt

Alla som jobbar inom vården har tystnadsplikt. Det betyder att de inte får berätta för andra personer att du har kontaktat dem eller vad du har sagt. Det som står i din journal är skyddat av så kallad sekretess. Det betyder att det som står där bara får läsas av personal som hjälper dig.  

Men det finns undantag från tystnadsplikt och sekretess i vården. Till exempel kan dina föräldrar eller vårdnadshavare behöva få veta vissa saker om du är under 18 år.

Undrar du hur det funkar med tystnadsplikt och sekretess i just din situation? Fråga personalen på bup.

Till toppen av sidan