Om elevhälsan
Du kan få hjälp med många olika saker av skolsköterskan, skolkuratorn och de andra som jobbar inom elevhälsan. Till exempel om du är stressad, blir mobbad eller har svårt att klara skolan. Elevhälsan gör också hälsokontroller och ger vaccinationer.
Elevhälsan kan hjälpa dig med många saker
Du har nog varit i kontakt med elevhälsan för att göra en hälsokontroll eller få en vaccination. Kanske har du fått hjälp när du har gjort dig illa, mått dåligt eller behövt mensskydd.
Men elevhälsan kan också hjälpa till med många andra saker. Här är några exempel på när du kan kontakta dem:
- Du sover dåligt, känner dig stressad, nedstämd eller orolig.
- Du behöver prata om något jobbigt som har hänt i skolan eller på fritiden. Kanske blir du mobbad eller har det bråkigt med föräldrar eller andra vuxna hemma.
- Du har svårt att klara skolan. Det kan till exempel bero på att du inte hänger med, har svårt att koncentrera dig eller har en viss funktionsvariation.
- Du har frågor om din kropp, om sex, om alkohol, droger, dopning eller spel om pengar.
- Du vill få råd om sömn, hur du slutar röka, vad du ska äta, eller för att komma igång och röra på dig.
Elevhälsan kan också hjälpa dig att få annan hjälp, om du behöver mer vård eller annat stöd än vad du kan få hos dem.
Vilka jobbar på elevhälsan?
De här yrkesgrupperna ska alltid finnas inom din elevhälsa:
- Skolsköterska.
- Skolkurator.
- Skolpsykolog.
- Skolläkare.
- Specialpedagog.
Att kontakta elevhälsan
Enligt skollagen måste alla skolor erbjuda sina elever en elevhälsa. Elevhälsan finns ofta på skolan, men ibland har de sina lokaler någon annanstans. I vissa skolor kan du komma till elevhälsan när du vill, medan andra vill att du bokar en tid.
I en del skolor är elevhälsan öppen varje dag, men andra kanske bara har öppet några gånger i veckan.
Vissa skolor erbjuder hjälp online, som videosamtal med en skolsköterska eller skolkurator, men ibland behövs ett fysiskt möte.
Titta på skolans sajt för att ta reda på vad som gäller för din elevhälsa. Eller kolla på dörren till skolsköterskan eller kuratorns rum. Där står det ofta när de är på plats. Du kan också fråga en lärare eller någon annan som jobbar i skolan.
Känns det jobbigt att kontakta elevhälsan eller vet du inte riktigt vad du ska säga? Tänk på att de som jobbar där är vana att prata med unga om jobbiga saker. Så du behöver inte veta exakt vad du ska säga – det viktigaste är att du hör av dig om du behöver hjälp.