Vad är känslor?
Känslor är kroppens och hjärnans sätt att visa vad vi tycker, vad vi behöver och hur vi ska bete oss olika situationer. Känslorna kommer ofta innan vi ens hinner tänka efter. När du lär dig att förstå dina känslor så lär du dig också mer om dig själv. Då blir känslorna lättare att hantera.
Känslor visar vad du behöver för att må bra
Känslor fyller en viktig funktion i våra liv, därför är det bra att lyssna på dem. Oavsett om det är sköna eller jobbiga känslor hjälper de dig att inse vad du behöver för att må bra.
Känslor hjälper oss att förstå varandra
Känslor är också viktiga för våra relationer med andra. De gör att vi förstår varandra bättre, till exempel vad som gör någon arg eller ledsen. När vi delar våra känslor med andra lär vi känna varandra bättre.
Vilka känslor finns?
Man brukar säga att det finns olika grundkänslor som vi föds med. De ger oss viktig information om vad vi behöver i olika situationer, och påverkar hur vi agerar. Varje känsla har en egen funktion.
Våra grundkänslor
Glädje
Glädje är en känsla som uppstår när vi gör något vi tycker om, eller är i en miljö där vi mår bra. Exempel: Du umgås med personer du tycker om, lyssnar på musik, tränar eller lagar din favoriträtt. Glädjen motiverar dig att stanna kvar i det du tycker om, eller att göra om det.
När känslorna går emot varandra
Du kan ha flera känslor på samma gång, och ibland kan känslorna gå emot varandra. Du kan till exempel vara glad för din kompis skull samtidigt som du känner avundsjuka.
Känslor kan också gå emot dina tankar eller värderingar, som att bli kär i “fel” person, att “överreagera” på något eller känna “fula” känslor som avund, hämnd eller skadeglädje. Du kan till exempel bli glad i smyg när något går dåligt för din kompis, eftersom hen annars verkar ha det så lätt. Trots att du vet att det är fel och kanske till och med skäms för att du känner så. Men att känna känslor är aldrig fel, det är våra handlingar som kan vara det.
Det finns också normer kring hur man “borde” reagera i olika situationer. Normer är oskrivna regler och förväntningar som finns i samhället och som påverkar hur vi är och beter oss i olika situationer. Men normer är inte sanningar. Det är okej att inte bli kär i någon som andra tycker är en drömkille eller drömtjej, att vara ointresserad av att festa, att inte sörja någon som dött eller att känna sig mer lättad än ledsen när en relation tar slut. Så länge du är schysst mot dig själv och andra är dina känslor lika giltiga som någon annans.
Våga känna dina känslor
Ibland kan känslor vara obehagliga, men de är inte farliga. Det är vanligt att försöka undvika jobbiga känslor genom att göra något annat än att tänka på dem. Till exempel att kolla på mobilen, spela spel, shoppa eller träna för mycket.
Vissa dricker alkohol eller tar droger för att slippa känna något. Men att fly från sina känslor hjälper inte i längden. När du försöker trycka bort jobbiga känslor blir de ofta värre och det kan göra att det blir svårare att känna andra känslor, som till exempel glädje och nyfikenhet. Det kan få dig att må ännu sämre och bli mer nedstämd.
Det kan kännas som att en jobbig känsla aldrig kommer att försvinna, men känslor går upp och ner. Ibland går de snabbt över, ibland tar de längre tid, men de kommer alltid att förändras.
Det finns flera saker du kan göra för att hantera dina jobbiga känslor, så att de inte blir starkare eller sitter i längre än nödvändigt. Du kan läsa mer i våra texter om att må dåligt eller att må bra.
När känslor blir problem
Även om alla känslor finns av en anledning, så kan de ibland komma i vägen för det man vill och behöver göra. Du kanske till exempel får ångest av att prata inför klassen, eller blir så arg att det skadar dina relationer.
Att känslorna uppstår går inte att göra så mycket åt. Men du kan lära dig olika sätt att hantera dina känslor så att de inte blir starkare än nödvändigt eller stoppar dig från att göra sånt som är viktigt för dig.