Poddar på artikelsida
Vem hörs i kortpoddar på faktasidor?
- Kortpoddar på artikelsidor ska främst innehålla ungas erfarenheter av ämnet. På så vis kopletterar det fakta på sidan.
- Podden ska helst inte innehålla prat från experter eftersom det eventuellt behöver kollas med sidans faktagranskare samt gör det svårare vid revidering.
- Kortpoddar där expert hörs helt eller delvis kan ibland endast publicers i sociala medier och andra poddkanaler.
Placering
- Poddarna bör ligga högt upp på sidan.
- Podden kan gärna ligga högst upp på sidan direkt efter ingressen eller efter bryggan. Men det beror på innehållet i podden, hur artikeln är utformad och samspelet mellan text och podd.
- När podden ligger högst upp behöver huvudbilden flyttas ner, så att det inte ligger två "bilder" efter varandra. Då behöver man även lägga till före detta huvudbilden som puffbild.
- Ibland kan podden passa bäst efter eller innan ett visst stycke. Speciellt om innehållet i podden ger ett exempel på det som sägs i just det stycket.
Rubrik
- Rubriken till podden ska gärna vara beskrivande samt ha med viktiga sökord.
Tex vara så här:
Rubrik: Martina och Amin berättar varför de gillar att onanera
Citat i poddbilden: Att onanera får mig att må bra - Rubriken kan vara samma som citatet i bilden.
-
Filmtext
- Filmtexten (motsvarande bildtext) kan gärna börja med "I det här klippet från UMO-podden ..."
Undertexter
- Kortpoddarna behöver ha undertexter för att uppfylla kraven på tillgänglighet. Det görs i Mediaflow.
Vid publicering, kolla med anvarig redaktör
- Hen som lägger in podden på en artikelsida (oftast Idji) bollar med sidans ansvariga redaktör. Den ansvariga redaktören publiceringskollar rubriken, film/bildtexten samt lyssna på podden. Den ansvariga redaktören ger feedback om något bör ändras, eller ändrar själv samt publicera sidan.
- För att kunna lyssna på podden kan man behöva publicera sidan i epi.
- Skriv i planeringsfliken att du lagt in en kortpodd och från vilken orginalpodd den kommer ifrån. Skriv också om det är nåt särklilt att tänka på inför nästa revidering, tex poddens placering.