Könssjukdomar - sexuellt överförda infektioner
Sexuellt överförda infektioner som också kallas för könssjukdomar är sjukdomar som överförs vid sex. Det kan vara till analen, slidan eller munnen.
På UMO kan du läsa om hur sexuellt överförda infektioner smittar och hur du kan ha sex på ett säkrare sätt. Läs mer här.
Hur vet jag om jag har fått en könssjukdom?
Det kan vara svårt att veta om du har fått en könssjukdom när du har haft sex. För vissa könssjukdomar kan det dröja länge innan de ger några symtom. För att få veta om du har en könssjukdom är det därför alltid bra att du testar dig om du har haft oskyddat sex oavsett om du får symtom eller inte. Du behöver också testa dig om du får ett brev eller blir kontaktad av en mottagning på något annat sätt och de meddelar att någon du haft sex med har en könssjukdom. Det kallas för smittspårning.
Läs mer om smittspårning här: Hur går smittspårning till?
Bra att få behandling snabbt
De flesta könssjukdomar behöver du få behandling för om du får dem. Det finns behandling för alla könssjukdomar. Ju tidigare du får behandling desto bättre är det. Några könssjukdomar finns det vaccin emot, som HPV och hepatit a och b.
Det är också viktigt att använda skydd så att du inte sprider könssjukdomar vidare innan du har fått behandling. Skydda dig, till exempel genom att använda kondom eller femidom när du har samlag eller oralsex. Prata med någon som jobbar på en ungdomsmottagningen eller en hud- och könsmottagning om du är orolig eller vill boka tid för att testa dig för könssjukomar.