Panik - lämna sidan!
När sex inte funkar som du vill

Ingen sexlust

Ibland tänker man på sex ofta och blir lätt kåt, ibland är det precis tvärtom. Sexlusten hänger ofta ihop med hur du har det i livet och varierar från person till person.

Några personer tänker på kyssar och nakna kroppar och en person tänker på tv-spel. Illustration.
Det är inte konstigt att känna sig mindre kåt i perioder. Men om du är orolig kan du kontakta en ungdomsmottagning för att prata om hur du känner.

Varför har jag ingen sexlust?

Det är vanligt att ha mer sexlust i vissa perioder i livet och mindre i andra. Hur mycket sexlust du känner kan påverkas av flera olika saker. Här är några exempel:

  • Du har inte börjat intressera dig för sex än. En del personer börjar tänka på sex och känna sexlust när de kommer i puberteten. För andra kan det dröja längre. 
  • Du fokuserar mycket på något annat i livet, till exempel ett fritidsintresse eller studier.
  • Du har det jobbigt i dina relationer eller har det stressigt i familjen, i skolan eller på jobbet. 
  • Du har varit med om något svårt eller jobbigt, har en depression eller långvarig ångest.
  • Dina tankar är upptagna av vad du äter. Det kan göra det svårt att känna sexlust. Sexlusten kan också minska om du får i dig för lite mat.
  • Du dricker mycket alkohol eller använder nikotin, till exempel röker eller snusar. Det kan göra det svårare att få stånd och att bli fuktig i slidan.
  • Du har nyligen börjat använda skydd mot graviditet som innehåller hormoner. Om sexlusten inte har kommit tillbaka inom tre månader från att du började, kan du kontakta den som skrev ut skyddeet för att få hjälp att testa ett annat. 
  • Du tar mediciner som kan påverka sexlusten. Till exempel medicin mot depression eller sömnmedel.

Jag undrar om det är normalt att inte tänka på sex? Jag är inte nyfiken på det och om jag ser det på film så känner jag typ ingenting.

/Tjej, 14 år

Här kan du läsa vad andra unga svarat Tjej 14 år.

Jag vill inte ha sex

Vissa personer känner ingen sexlust eller har inget intresse för sex alls, andra tycker om att onanera men vill inte ha sex med andra. Vissa som inte vill ha sex alls definierar sig som asexuella.

Du bestämmer själv om du vill kalla dig för asexuell eller inte. Om du känner så nu behöver det inte betyda att du kommer att göra det resten av livet.

Jag vill ha sex men det går inte

Det kan vara svårare att bli kåt om du är nervös, även om du egentligen vill ha sex. Kanske har du försökt ha sex tidigare, men inte fått stånd eller inte blivit fuktig i slidan. Om det hänt dig kanske du känne dig orolig för att det ska hända igen.

Fråga till UMO: Vad ska jag göra för att få stånd?

När jag är tillsammans eller kär i någon så brukar jag inte bli kåt på den. När jag runkar så brukar jag tänka på någon annan. Är det någon annan som känner samma eller är jag konstig eller nåt?

/Kille, 15 år

Här kan du läsa vad andra unga svarat Kille 15 år.

Har alla andra sexlust?

Det finns idéer och förväntningar om att alla ska känna sexlust och vilja ha sex. I filmer och serier kan till exempel verka som att alla alltid är kåta och alltid vill ha sex. Men i verkligheten funkar alla olika och vill ha sex på olika sätt vid olika tillfällen.

Sex i verkligheten är oftast inte som det verkar på nätet, i serier eller på film. 

Kommer sexlusten tillbaka?

Sexlusten kan bli starkare och komma tillbaka av sig själv efter att du känt mindre sexlust. Det är inget konstigt att lusten går upp och ned i olika perioder i livet.

Sex på ett sätt du inte gillar

Sexlusten kan minska om du har sex på ett sätt som du känner att du borde, istället för på ett sätt som passar dig. Det kan ta lite tid innan du lär dig vad du tycker är skönt. Ett bra sätt att lära känna sin kropp och sin sexualitet är att onanera.

UMO har onanitips för dig som har en penis och dig som har en snippa.  Du kanske kan visa den du ska ha sex med vad som gör dig upphetsad och vad du tycker är skönt?

Sex fast du inte vill

Sexlusten kan minska om den du har sex med inte tar hänsyn till vad du vill. Till exempel om någon tjatar sig till sex med dig.

Att ha sex med någon som inte vill är olagligt. Den du har sex med måste vara säker på att du vill. Du ska aldrig behöva göra något som inte känns bra.

Det kan också vara svårare att känna sexlust om man varit med om sexuella övergrepp tidigare.

Om du har sex för att bli omtyckt eller bekräftad, inte för att du är kåt och känner sexlust, kan det vara bra att prata med någon om dina känslor.

Behöver du stöd eller hjälp?

Du kan prata med någon om det finns saker i livet som du behöver ändra på för att må bättre. Antingen någon du känner eller någon som jobbar med att ge stöd och hjälp.

Du kanske behöver hjälp att må bättre om du varit med om något jobbigt. Eller så behöver du fråga en läkare eller någon som jobbar på en ungdomsmottagning om dina mediciner påverkar din sexlust.

Det här är några ställen där du kan söka stöd eller hjälp: På en ungdomsmottagning, elevhälsan, en vårdcentral eller en tjejjour.

Aktuella artiklar

Fakta

Tips till dig som är ihop med någon som får ont vid sex

Du som är ihop med någon som har ont vid sex, kan göra mycket för att stötta och hjälpa.

Artikel

Svårt att få orgasm

Många tycker att det är skönt att onanera eller ha sex utan att få orgasm. Men en del tycker det kännas jobbigt att inte få det. Det kan finnas olika anledningar till att du inte får orgasm. Och det finns saker du kan göra för att lättare få orgasm.

Artikel

Sexlust och att vara kåt

De allra flesta föds med en kropp som kan känna lust och kåthet. Lusten kan kännas i hela kroppen. Det kan kännas som om det pirrar och pulserar i könet och på andra ställen.

Artikel

Våldtäkt, sexuella övergrepp och andra sexualbrott

Att göra något sexuellt med någon som inte vill kan vara olagligt. Det är aldrig ditt fel om du utsätts och du har rätt att få stöd.

Egna berättelser

Film: Nu har jag slutat sälja sex och ta droger

Den här berättelsen har en ung person skickat in.

Artikel

Myter om onani

Har du hört någon säga att onani kan påverka kroppen eller hälsan? Det stämmer inte. Att onanera är inte farligt på något sätt. Här går vi igenom myter om onani.

Artikel

Onanitips - penis

Det är ofta skönt att smeka penisskaftet och ollonet. Du som är omskuren kan använda glidmedel eller olja och föra handen fram och tillbaka över penisskaftet och ollonet.

Artikel

Onanitips - snippa

Det finns många olika sätt att onanera på. Här får du tips på hur du kan göra.

Artikel

Film: Du bestämmer över din kropp

Det är din kropp. Ingen annan bestämmer över den. I filmen kan du se vilka rättigheter du har när det gäller din kropp.

Tips/inlägg från unga

Hur gör du när du onanerar?

Här kan du dela med dig av dina egna onanitips. Du kan också läsa hur andra brukar göra när de onanerar.

Till toppen av sidan