Om sex gör ont
Sex ska inte göra ont eller kännas obehagligt. Därför ska du bara ha sex när du vill, och om det känns skönt. Det finns bra hjälp att få både för dig som har snippa och för dig som har penis.
Det gör ont när jag har sex – vad ska jag göra?
Sex ska vara skönt och få dig att må bra. Du ska inte ha sex om det gör ont. Berätta för den eller dem du vill ha sex med att du får ont. Ni kanske kan hitta andra sätt att ha sex på som känns bättre. Eller så pausar ni sexet en tid.
Du behöver ta reda på varför det gör ont. En del saker kan du lösa själv. Andra behöver du kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få hjälp med. Det finns flera olika anledningar till att sex kan göra ont.
Huden runt könet är irriterad
Det kan göra ont att ha sex om du är torr eller irriterad i underlivet. Huden och slemhinnorna kan bli torra om du tvättar dig för ofta eller tvättar dig med tvål. Läs mer här om hur du kan tvätta snippan eller penisen.
Små skavsår på könet kan göra ont. Du kan ha fått dem när du till exempel cyklat, ridit, kliat eller onanerat. Skavsåren brukar läka på några dagar. Använd bekväma underkläder och prova vadderade byxor när du cyklar eller rider.
Du har en infektion
Det kan göra ont, klia eller svida om du har en infektion i underlivet, till exempel en svampinfektion, klamydia, gonorré eller herpes.
Kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få mediciner som hjälper. Vänta med att ha sex tills infektionen har gått över och det känns bra i underlivet igen.
Förhuden är trång eller strängen för kort
Det kan vara svårt att dra tillbaka förhuden om den är för trång. Då kan det göra ont att onanera eller ha samlag.
En kort sträng kan göra att ollonet böjer sig lite neråt. Då kan det kännas spänt eller göra lite ont när du får stånd.
Det kan gå över av sig själv, men ibland behövs behandling. Du kan kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få råd och hjälp.
Vaginism och ont i slidöppningen
Vaginism innebär att du får kramp i musklerna runt slidan. Då gör det ont att föra in något.
Sex kan också vara smärtsamt om du har ont i slidöppningen, så kallad provocerad vulvodyni, det som tidigare kallades för vestibulit eller vestibulodyni.
Du kan kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att bli undersökt och få hjälp om du får kramp eller ont i slidan.
Du har sex utan att vara våt
Du som har snippa behöver vara fuktig för att smekningar eller slidsamlag ska kännas skönt. Använd glidmedel eller saliv om du är kåt, men inte blir tillräckligt våt.
Du som har penis kan få ont om du har samlag med någon som är för torr. Eller om du blir smekt eller onanerar och din penis är torr. Använd alltid glidmedel vid analsamlag.
Du har sex utan att vara kåt
Att ha sex utan att vara kåt kan göra ont. Du ska inte ha sex om du inte vill. Du ska inte behöva känna dig stressad eller tvingad att ha sex.
När man har sex behövs samtycke. Du behöver vara säker på att den andra har sagt eller visat att hen vill. Du behöver också vara säker på att du själv vill och visa det. Det är alltid okej att pausa eller sluta även när ni börjat att ha sex.
Att ha svårt att bli kåt kan bero på minskad sexlust. Här kan du läsa mer om vad minskad sexlust beror på och vad du kan göra då.
Du har haft sex fast du inte vill
Har du blivit pressad eller tvingad att ha sex någon gång? Rädsla kan göra att kroppen spänner sig och då kan det göra ont. Det kan också vara svårt att bli kåt, få stånd eller bli våt.
Du som har varit med om ett sexuellt övergrepp, eller något annat svårt och jobbigt, kan behöva få samtalsstöd av någon professionell för att må bättre. Kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller en vårdcentral om det är så för dig.
Stötta en partner som får ont vid sex
Du som är ihop med någon som får ont vid sex kan stötta och hjälpa, till exempel:
- Låt din partner bestämma när och hur ni ska ha sex, så länge det känns bra för dig också.
- Sluta alltid direkt om det gör ont.
- Testa att ha sex på andra sätt, till exempel munsex och smeksex som kan kännas mjukare.
- Följ med din partner till vårdbesök för att få hjälp mot smärtan, om hen vill det.
- Får din partner olika övningar som behandling? Fråga om hen vill att du är med och övar ibland.
- Var förstående och låt inte sex bli en stress. Pausa från sex när det behövs.
- Visa att du tycker om hen vare sig ni har sex eller inte.
- Gör annat ihop som är mysigt och roligt, fokusera inte bara på sex.