Panik - lämna sidan!
Skydd mot graviditet

P-plåster

P-plåster är ett preventivmedel som du sätter på huden och som gör att du inte blir gravid. Själva plåstret är tunt, beigefärgat och cirka fem gånger fem centimeter stort.

P-plåster som sitter på en persons axel. Foto.
P-plåster sätts någonstans på kroppen och avger hela tiden hormoner som går via huden direkt ut i kroppen.

P-plåster innehåller hormoner

P-plåster innehåller hormonerna, östrogen och gestagen. De gör bland annat att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. Samma hormoner finns i p-piller och p-ring.

Hur använder jag p-plåster?

Du sätter själv plåstret någonstans på huden. Det kan sitta var som helst utom på brösten. Plåstret ska inte sitta på något ställe där huden är irriterad. När du byter plåster ska du sätta det på ett nytt ställe.

För att plåstret ska sitta ordentligt är det viktigt att huden är torr och att du inte smörjt in huden. Det är också bra att trycka med handflatan över plåstret i 10-15 sekunder när du satt på det.

P-plåstren brukar inte lossna av sig själv och du kan leva som vanligt och träna, duscha, bada bastu och sova med plåstret. Men ha som rutin att kolla varje dag att plåstret sitter som det ska. Kläder ska inte skava mot plåstret.

När plåstret sitter på plats avger det hela tiden hormoner som går via huden direkt ut i kroppen. Det gör att kroppen får ett jämnt upptag av hormoner.

Om du vill ha en blödning varje månad

Plåstret ska sitta kvar i en vecka, sen byter du plåster. När du har haft plåstret i tre veckor gör du ett uppehåll i fyra dagar. Du kan också välja att ta ett längre uppehåll. Uppehållet får vara max sju dagar. Under uppehållet får du en blödning. Det är ingen mens och kallas ibland för bortfallsblödning. Ofta tar det ett par dagar innan blödningen börjar. Det är också vanligt att blödningen fortfarande pågår när det är dags att sätta på ett nytt plåster.

Om du inte vill ha en blödning varje månad

Du kan strunta i att göra ett uppehåll och sätta på ett nytt plåster om du vill slippa blödningen eller skjuta fram den.

När du vill ha en blödning eller om du får det ändå tar du bort plåstret och gör ett uppehåll på fyra dagar. Då blöder du klart. Sen sätter du på ett nytt plåster och fortsätter som innan.

Det är inte farligt att skjuta fram blödningen eller välja att inte blöda så ofta. Det är ganska vanligt att du får mellanblödningar när du precis börjat med p-plåster. Då ska du låta det sitta i tre veckor och sen göra uppehåll i fyra dagar innan du sätter på ett nytt plåster. Därefter brukar det gå bra att sätta på ett nytt p-plåster direkt när du tar bort det gamla.

Att börja med p-plåster

Boka tid på en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning för att börja med p-plåster. Du kan också få hjälp på en gynekologisk mottagning eller sex- och samlevnadsmottagning.

Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare. Vid besöket får du bland annat svara på frågor om din hälsa, din mens och om det finns någon i din familj som har haft blodpropp eller hjärtinfarkt eller om du har migrän med så kallad aura. Då ska du använda något annat skydd mot graviditet än p-plåster. Den du träffar kommer att mäta ditt blodtryck. Ibland får du även väga och mäta dig. P-plåster ska inte användas om du har ett högt BMI.

Liten risk för blodpropp

Preventivmedel som innehåller östrogen kan ge en liten ökad risk för blodpropp. Risken är som högst under de första tre till sex månaderna. Därefter sjunker risken till nästan samma nivå som om du inte har ett preventivmedel med östrogen.

Risken för blodpropp ökar om du:

  • har en kraftig övervikt
  • har en förälder eller syskon som fått blodpropp
  • själv har haft blodpropp tidigare.

Då rekommenderas du att välja något östrogenfritt skydd mot graviditet, till exempel p-stav, hormonspiral, kopparspiral, mellanpiller eller minipiller.

Berätta även för den du träffar om du eller någon av dina föräldrar eller ett syskon har haft stroke eller hjärtinfarkt eftersom det också kan påverka. 

Även rökning kan påverka risken för blodpropp. Men risken är mindre när du är ung och därför kan du få preventivmedel med östrogen utskrivet även om du röker.

Läs mer i frågan Är det farligt att röka när man äter p-piller?

Du får ett recept

Om det funkar för dig att använda p-plåster kommer du att få ett recept. Oftast skickas receptet elektroniskt direkt till ett apotek. Du kan sen hämta ut dina p-plåster på vilket apotek du vill. På apoteket behöver du visa din legitimation.

Första gången brukar du få ett recept för tre månader. Inom den tiden får du komma på ett återbesök till den mottagning du varit på och stämma av hur det funkar för dig. Du får sen ett recept som räcker ett år om det funkat bra och du vill fortsätta med p-plåster.

Innan du använt det sista p-plåstret är det viktigt att du bokar en ny tid på en ungdomsmottagning eller annan mottagning för att förnya ditt recept. I samband med det besöket kommer ditt blodtryck att kontrolleras. Du behöver förnya receptet med p-plåster en gång per år om du vill fortsätta.

Börja på en gång

Börja med p-plåster med en gång, oavsett om du har mens eller inte. Det tar sju dagar innan du är skyddad mot graviditet. Om du sätter på ett p-plåster på mensens första dag är du skyddad redan från den första dagen.

Kroppen behöver vänja sig

Kroppen kan behöva lite tid för att vänja sig vid preventivmedel som innehåller hormoner. Det gör att du i början kan få besvär som senare försvinner, till exempel spända bröst, småblödningar och lite illamående. En del får ont i huvudet, finnar, minskad sexlust eller känner sig nedstämda. Prata med den som skrivit ut preventivmedlet till dig om besvären inte har gått över inom tre till sex månader. Då kan du få prova ett annat preventivmedel. Det är viktigt att du trivs och mår bra med det skydd du använder.

Vad kostar preventivmedel?

De flesta preventivmedel är gratis för dig som är under 21 år. Det gäller i hela landet. I en del regioner är det billigare med preventivmedel till och med 25 år. Kolla vad som gäller där du bor.

Om du har glömt sätta på ett plåster

Missar du att sätta på ett nytt plåster efter sju dygn kan du inte längre vara säker på att du är skyddad mot graviditet. Då ska du förutom att sätta på p-plåstret också skydda dig med kondom om du har slidsamlag under den följande veckan.

Det är bra att ta ett akut-p-piller  om du har haft samlag dygnen innan du missade att sätta på p-plåstret eftersom spermierna kan överleva i livmodern och äggledarna i några dagar.

Det finns appar som du kan ladda ner till mobilen med påminnelser om när du ska byta p-plåster.

Hur säkert är p-plåster?

P-plåster är ett effektivt skydd mot graviditet om det används som det ska.

Hur slutar jag med p-plåster?

Använd klart det plåster som du har på och sätt sen inte på något nytt om du vill sluta med p-plåster. Det är ofarligt att ta av det närsomhelst, men då kan du få lite oregelbundna blödningar. Det är viktigt att du börjar använda något annat skydd direkt om du inte vill bli gravid.

Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har slutat med p-plåster. En del får regelbunden mens direkt. För andra kan det ta flera månader. Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader.

Du behöver skydda dig mot graviditet om du har slidsamlag även om mensen inte har kommit tillbaka om du inte vill bli gravid. Ägglossningen sker ungefär 14 dagar innan mensen kommer och det är då risken är som störst att bli gravid.

Mer på UMO

Skydd mot graviditet

Innehåll om skydd mot graviditet.

Frågor & svar

Är det dåligt att sätta p-plåstret på olika ställen?

Jag satte mina första p-plåster på rumpan, men de satt inte så bra där.

Svara varandra

Hur berättade ni om p-piller för föräldrarna?

Hur berättar jag för mina föräldrar att jag vill börja med p-plåster/p-piller? Jag har tänkt ta upp det till hösten då jag fyller 16.

Mens

Innehåll om mens.

Till toppen av sidan