Panik - lämna sidan!
Alkohol

Dricker du för mycket eller för ofta?

Att dricka alkohol påverkar alla olika. Det är svårt att säga exakt vad som är för mycket. Men om du mår dåligt eller får problem av alkohol, då är det för mycket. Det finns bra hjälp att få om du vill dricka mindre eller sluta dricka helt.

Ölburkar och fötter i trappa
Det kan vara svårt att se sig själv som en person med alkoholproblem. Men om alkoholen påverkar ditt liv negativt är det dags att göra något åt det.

Hur mycket kan man dricka utan att få problem?

Det går inte att veta i förväg vem som kommer att få problem med alkohol. Först kanske det är lätt att dricka lagom och bara ibland. Men efter ett tag kan det bli svårare.

Har du börjat få det jobbigt på grund av alkohol? Till exempel att du mår dåligt, stannar hemma från skolan eller jobbet eller att du ljuger för kompisar. Då är det dags att göra något åt det.

Tecken på att du kanske dricker för mycket

För en del personer går det bra att dricka då och då. Andra kan få problem ganska snabbt. Det går inte att säga hur mycket alkohol en person kan dricka utan att få problem, eftersom det varierar från person till person. Men här är några tecken på att du dricker för mycket:

  • Du kan dricka mer alkohol än tidigare utan att bli lika påverkad.
  • Du känner ett starkt sug efter alkohol.
  • Du dricker oftare och mer än du tänkt.
  • Alkoholen skapar problem med familj och kompisar.
  • Andra personer är oroliga för ditt drickande.
  • Du känner dig nedstämd, irriterad, får ångest eller sömnproblem på grund av alkoholen.
  • Du dricker för att lindra jobbiga känslor, som ångest, stress eller nedstämdhet.
  • Du hamnar i riskfyllda situationer på grund av alkohol. Till exempel att du gör något brottsligt, skadar dig själv eller andra personer, eller har sex med någon fast du egentligen inte vill.

Varför får vissa problem med alkohol?

Risken att utveckla ett beroende kan påverkas av olika saker. Till exempel hur du har det omkring dig, hur du mår och av ärftlighet. Det går inte att säga hur länge och hur mycket du måste dricka för att utveckla ett beroende. Det är olika för olika människor.

För många unga börjar problemen med att de festar mycket.

En del personer dricker för att hantera svåra känslor eller som ett sätt att koppla av. Men de jobbiga känslorna kommer oftast tillbaka och kan också bli värre av alkoholen.

Risken att bli beroende är också större när du är ung än när du är vuxen. Det beror på att hjärnan utvecklas fram till 25-årsåldern och därför är känsligare innan dess.

Några tips för att undvika problem med alkohol

  • Undvik att dricka alkohol när du mår dåligt. Det finns bättre saker att göra för att må bra eller för att hantera stress och ångest
  • Hitta intressen och saker att göra där alkohol inte passar in. Det kan till exempel vara en fysisk aktivitet eller att lära sig något nytt.
  • Prata med någon om du funderar på att du kanske dricker för mycket eller för ofta. Det kan vara någon professionell eller någon i din närhet som du litar på.

Du kan bli beroende

När du utvecklat ett alkoholberoende har du vant dig vid alkohol, och det blir svårt att vara utan. Du kan till exempel bli orolig, skakig, svettig och få svårt att sova. Det kallas abstinens. Även om det känns jobbigt är det alltid bättre att sluta än att fortsätta dricka. Mindre abstinensbesvär går oftast över av sig själva. Men om du mår dåligt och vill få råd om vad du ska göra kan du ringa 1177.  

Läs mer om alkoholberoende på 1177.se

Det går att förändra situationen

Det kan kännas svårt att söka hjälp. Du kanske inte tror att du har tillräckligt stora problem. Men ta din oro på allvar, du förtjänar att få hjälp.  

Här kan du få veta mer om hur du kan bli av med alkoholproblem

Här kan du få hjälp att må bättre

Kontakta någon av de här mottagningarna för att få hjälp eller bara för att få veta vilken hjälp som finns:

Det finns särskilda mottagningar som hjälper unga som vill  dricka mindre eller sluta med droger.  Såna mottagningar finns på flera ställen i landet och kan heta olika saker, till exempel Mini-Maria eller Maria Ungdom. Du kan få hjälp att hitta en sån mottagning på en ungdomsmottagning, vårdcentral eller genom elevhälsan.

Det finns många ställen som du kan ringa, mejla eller chatta med om du har funderingar kring alkohol. Här finns en lista på ställen du kan kontakta. 

Aktuella artiklar

Fakta

Film: Frågor och svar om cannabis

I den här filmen svarar socionomen Kristoffer på vanliga frågor om cannabis. Du får till exempel veta vad som händer i hjärnan när du röker cannabis, och om du kan bli beroende av cannabis.

Tips/inlägg från unga

Unga berättar hur man säger nej till alkohol?

Det kan vara svårt att säga nej när andra dricker. Hur gör du? Dela med dig av dina tips eller läs andras.

Fakta

Att bli av med alkohol- eller drogproblem

Dricker du för mycket eller för ofta? Eller använder du droger? Det går att förändra, och det finns bra hjälp att få. Börja med att berätta för någon, även om du inte tror att du har så stora problem.

Fakta

Vad händer när man slutar dricka alkohol?

Att låta bli alkohol kan göra att du mår bättre både psykiskt och fysiskt. Det kan också göra att sex, sömn och relationer funkar bättre.

Fakta

Om rökning

I röken från cigaretter finns många giftiga ämnen. Du kan få olika skador och sjukdomar om du röker och du blir lätt beroende. Men det går att sluta.

Fakta

Sluta röka - vad händer i kroppen?

När du slutar röka börjar det hända bra saker i kroppen direkt. Här är några saker som är positiva för din hälsa. Obs! Innehåller bilder på nakna kroppar.

Fakta

Att använda droger

En drog är något som är skadlig att använda och som du kan bli beroende av. Några exempel är cannabis, kokain, amfetamin och starka smärtstillande läkemedel som tramadol. Det är vanligt att få problem i livet och vardagen om du använder droger.

Artikel

Björns pappa drack

Björns pappa är alkoholberoende. Han drack redan när Björn var liten, och det gjorde att Björn mådde dåligt och blev arg. Som tonåring blev han själv strulig och gjorde dumma saker. Han hade kunnat fortsätta bråka och riskera att råka riktigt illa ut, men valde att ändra sig.

Fakta

Vad händer när man blir full?

Att alkohol är skadligt för kroppen och hjärnan vet nog de flesta. Men vad många kanske inte vet är att unga är mer känsliga för alkohol än vuxna. Riskerna med alkohol blir större ju yngre du är. För att skydda unga personer finns det därför en åldersgräns på att köpa alkohol.

Fakta

Att sluta snusa

Har du bestämt dig för att sluta snusa? Bra! Det viktigaste för att lyckas är att du själv vill sluta.

Till toppen av sidan