Panik - lämna sidan!
Alkohol

Vad händer när man blir full?

Att alkohol är skadligt för kroppen och hjärnan vet nog de flesta. Men vad många kanske inte vet är att unga är mer känsliga för alkohol än vuxna. Riskerna med alkohol blir större ju yngre du är. För att skydda unga personer finns det därför en åldersgräns på att köpa alkohol.

Kompis håller om person som är full i en trappa
Ibland kanske du har kul när du dricker. Ibland kanske du mår dåligt av att dricka eller gör saker som du ångrar dagen efter.

Riskerna med alkohol är större ju yngre du är

Många vill dricka alkohol när det är fest eller när man går ut med vänner. Men det finns många risker med att dricka alkohol, särskilt när du är ung. Det kan också vara svårare att veta hur mycket du egentligen tål och när det är dags att sluta.  Många unga blir påverkade av små mängder alkohol och det kan innebära att du blir för full.

 Hur påverkas vi av alkohol?

Oavsett hur gammal du är påverkas hjärnan av alkohol på olika sätt. Men eftersom hjärnan inte är fullt utvecklad förrän i 25-årsåldern påverkas du mer och snabbare när du är ung, och du är känsligare ju yngre du är.

Saker som händer i hjärnan när du dricker alkohol är till exempel det här:

  • Känslorna blir starkare. Du kan till exempel känna dig mer avslappnad, social, gladare och modigare. Men det kan också göra att du blir mer ledsen eller arg än om du var nykter.
  • Du får sämre balans.
  • Du får svårare att minnas.
  • Du får svårare att förstå vad som händer omkring dig vilket gör att du kan bli sämre på att ta beslut eller att du hamnar i riskfyllda situationer.

Alkohol kan också göra att du kräks, somnar eller i värsta fall blir medvetslös.

Dessutom är riskerna att bli beroende av alkohol större om du är ung när du börjar dricka. Därför är det bra att vänta så länge som möjligt med att dricka alkohol.

Vad är alkoholförgiftning?

När du blir påverkad av alkohol blir du alkoholförgiftad. Men de flesta förknippar alkoholförgiftning med att bli så full så att man kräks eller däckar, alltså somnar.

När en person är så full att hen somnar är det viktigt att hen ligger på sidan, i stabilt sidoläge. Det är för att underlätta andningen och för att personen inte ska svälja sina spyor om hen spyr i sömnen. 

Kontakta någon vuxen om en person är så full att den inte kan ta hand om sig själv.

Ring alltid 112 om någon blir så full att hen blir medvetslös, andas konstigt, eller blir blålila i ansiktet. Då måste personen till sjukhus. Ring telefonnummer 112. Försök inte få personen att kräkas. Häll inte vatten på hen.

Du kan utsätta dig för stora risker

När du är full kan du bli mer impulsiv, och ta beslut som du kanske inte hade gjort om du var nykter. Det kan innebära att du utsätter dig för fara, eller hamnar i situationer som kan få negativa konsekvenser. Det kan verka spännande att dricka alkohol och ha kul med sina kompisar, men tänk på att alkoholen kan påverka ditt omdöme. Det kan innebära att du gör saker du senare ångrar.

Det kan vara till exempel detta:

  • Du hamnar i bråk
  • Du råkar ut för olyckor, till exempel i trafiken eller att du ramlar.
  • Du har sex med någon fast du egentligen inte vill.
  • Du delar bilder eller filmer i sociala medier som du sen ångrar.
  • Du testar andra droger.
  • Andra människor kan utnyttja situationen när du är full. Det finns en större risk för att till exempel bli rånad eller utsättas för olika typer av övergrepp.

Kör aldrig bil när du har druckit

När du dricker alkohol blir du långsammare i dina reaktioner. Därför är det livsfarligt att göra saker som kräver att du kan agera snabbt, som till exempel att köra bil, moped, mopedbil, a-traktor eller andra fordon.

Det är förbjudet enligt lag att köra när man har druckit alkohol, även om det är små mängder.

Om du har blivit tagen av polisen när du har kört full kan du bli av med ditt körkort eller få problem med att ta körkort om du inte redan har det.

Ta hand om varandra

Tänk på att alltid ta hand om varandra, särskilt om ni dricker alkohol. Lämna aldrig någon som har druckit ensam. Kontakta någon vuxen om du blir orolig för någon som har druckit för mycket eller inte kan ta hand om sig själv. Kom ihåg att det inte är att skvallra utan att bry sig och hjälpa den som behöver det.

Ring alltid 112 vid en nödsituation, till exempel om någon skulle bli så full att den blir okontaktbar eller förlorar medvetandet.

Aktuella artiklar

Fakta

Film: Frågor och svar om cannabis

I den här filmen svarar socionomen Kristoffer på vanliga frågor om cannabis. Du får till exempel veta vad som händer i hjärnan när du röker cannabis, och om du kan bli beroende av cannabis.

Tips/inlägg från unga

Unga berättar hur man säger nej till alkohol?

Det kan vara svårt att säga nej när andra dricker. Hur gör du? Dela med dig av dina tips eller läs andras.

Fakta

Att bli av med alkohol- eller drogproblem

Dricker du för mycket eller för ofta? Eller använder du droger? Det går att förändra, och det finns bra hjälp att få. Börja med att berätta för någon, även om du inte tror att du har så stora problem.

Fakta

Vad händer när man slutar dricka alkohol?

Att låta bli alkohol kan göra att du mår bättre både psykiskt och fysiskt. Det kan också göra att sex, sömn och relationer funkar bättre.

Fakta

Om rökning

I röken från cigaretter finns många giftiga ämnen. Du kan få olika skador och sjukdomar om du röker och du blir lätt beroende. Men det går att sluta.

Fakta

Sluta röka - vad händer i kroppen?

När du slutar röka börjar det hända bra saker i kroppen direkt. Här är några saker som är positiva för din hälsa. Obs! Innehåller bilder på nakna kroppar.

Fakta

Att använda droger

En drog är något som är skadlig att använda och som du kan bli beroende av. Några exempel är cannabis, kokain, amfetamin och starka smärtstillande läkemedel som tramadol. Det är vanligt att få problem i livet och vardagen om du använder droger.

Artikel

Björns pappa drack

Björns pappa är alkoholberoende. Han drack redan när Björn var liten, och det gjorde att Björn mådde dåligt och blev arg. Som tonåring blev han själv strulig och gjorde dumma saker. Han hade kunnat fortsätta bråka och riskera att råka riktigt illa ut, men valde att ändra sig.

Fakta

Dricker du för mycket eller för ofta?

Att dricka alkohol påverkar alla olika. Det är svårt att säga exakt vad som är för mycket. Men om du mår dåligt eller får problem av alkohol, då är det för mycket. Det finns bra hjälp att få om du vill dricka mindre eller sluta dricka helt.

Fakta

Att sluta snusa

Har du bestämt dig för att sluta snusa? Bra! Det viktigaste för att lyckas är att du själv vill sluta.

Till toppen av sidan