Blir du kontrollerad av din familj?
Bestämmer familjen vem du ska gifta dig med? Har de åsikter om din fritid, dina kläder och dina kompisar? Får du inte bli ihop med någon? Ingen får försöka kontrollera dig eller behandla dig illa för att de tycker att du lever på fel sätt. Inte ens din familj. Du har rätt att må bra och det finns hjälp att få.
Din familj har inte rätt att kontrollera dig
Du ska inte behöva ta ansvar för familjens rykte. Du ska till exempel själv få bestämma om du vill vara ihop med någon och vad du ska ha på dig. Läs mer här om vad du har rätt att bestämma över.
Det kan vara svårt att tänka att din familj eller släkt gör fel. Och det kan vara svårt att gå emot vad din familj vill. De kanske tycker att reglerna är för din egen skull, och att de gör vad som är bäst för dig.
Läs mer här om vad hedersrelaterat våld och förtryck kan vara.
Berätta för någon om hur du har det
Det är viktigt att du berättar för någon om vad du blir utsatt för. Om det går kanske du kan prata med någon i din familj om vad du känner. Kanske finns det någon av dina föräldrar som du kan prata med?
Kan du inte prata med någon hemma finns det många andra vuxna som kan hjälpa dig. Berätta för någon som du litar på, till exempel en kompis förälder, en tränare eller någon i skolan. Får du inte vara med på idrotten, utflykter eller något annat i skolan berätta det för en lärare eller någon annan vuxen i skolan. Personen kanske kan prata med dina föräldrar eller vårdnadshavare om att det är viktigt att du är med.
Du kan också få hjälp och stöd av någon på en ungdomsmottagning.
De som jobbar med unga måste kontakta socialtjänsten om det finns en risk att du blir illa behandlad hemma. Läs mer här om när de måste göra en anmälan.
Socialtjänsten ska hjälpa dig om du har det dåligt hemma
Socialtjänsten ska hjälpa dig om du har det dåligt i din familj. De lyssnar på dig och ger stöd på olika sätt. De kan till exempel ordna ett annat boende om du inte kan bo kvar hemma, till exempel om du är hotad. Om du vill prata med någon som arbetar på socialtjänsten kan du ringa växeln i din kommun och be att få bli kopplad till socialtjänsten, eller socialkontoret som det ibland kallas. Telefonnumret hittar du till exempel på kommunens hemsida. Det finns länkar till alla kommuner hos Sveriges kommuner och regioner.
Det finns ställen som du kan kontakta anonymt
Det finns organisationer som ger stöd och hjälp till unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Du kan kontakta dem utan att berätta vem du är. Då kan de bara göra en anmälan till socialtjänsten om du vill det. De brukar ha chatt, mejl och telefon. De som jobbar där pratar ofta flera olika språk. Många som jobbar där har själva varit i samma situation. De kan hjälpa dig oavsett vilket kön du har eller hur gammal du är, ibland kanske genom att hitta någon annanstans där du kan få hjälp.
Kontakta polisen om du blir utsatt för brott
Ring polisen om du eller någon du känner är utsatt för brott, till exempel blir slagen, hotad, instängd eller tvingad att göra något mot din vilja.
Ring 112 om det är akut. Ring 114 14 om det inte är akut. Ring +46 77 114 14 om du är utomlands.