Har bilder eller filmer spridits mot din vilja?
I många fall går det att få bort sexuella eller kränkande bilder och filmer som hamnat på nätet. Här är förslag på vad du kan göra om någon har lagt ut eller skickat vidare bilder eller filmer på dig som du inte känner dig bekväm med.
1
Ta kontakt med personen
Om du vet vem det är och det känns okej: Ta kontakt med personen. Förklara att det inte känns bra för dig. Be hen att ta bort bilderna eller filmerna. Be någon om hjälp om du inte vill eller orkar själv.
2
Ta kontakt med sajten/appen
Om personen har lagt upp bilden eller filmen någonstans, kontakta appen eller sajten och be dem ta bort den. Sajten och appar kan ta bort inlägg eller stänga av konton som publicerar elaka eller kränkande saker. Här finns information hur du anmäler på olika sociala medier.
3
Spara bevis
Ta skärmdumpar, spara chattar, mejl och meddelanden för att kunna ha i kontakt med plattformen eller för om du senare kommer vilja anmäla. Skriv vad du vet om personen, till exempel användarnamn och när ni hade kontakt. De som driver appar och sajter kan ofta ta reda på vem det är, även om du inte vet säkert.
4
Anmäl till polisen
Gör en polisanmälan om det handlar om bilder som du tror kan vara ett brott, till exempel nakenbilder, sexuella bilder, bilder där du är sjuk eller där du utsätts för ett brott.
Barnrättsorganisationen ECPAT kan i många fall hjälpa till att plocka ner nudes och sexuella bilder från nätet och anmäla till sociala medieplattformar. De har ett speciellt verktyg som kan leta efter bilderna på nätet.
Gör så här om någon delat dina bilder eller filmer
Ingen har rätt att sprida dina bilder på dig mot din vilja. Det spelar ingen roll om du har tagit bilderna eller filmerna själv eller inte. Det spelar ingen roll om det är originalbilder, skärmdumpar eller avfotade bilder.
Brottsligt att dela känslig information om dig
Det är lika allvarligt att vara elak på nätet som utanför nätet. Om någon lagt upp eller delat texter eller bilder om dig, din sexualitet, hälsa eller sjukdomar för att skada dig kan det vara olaga integritetsintrång.
Det kan till exempel vara att någon du tidigare har haft en sexuell relation med sprider bilder, som hen fått medan ni var i en relation, för att hämnas på dig för att du har gjort slut. Det kan även vara barnpornografibrott om du är under 18 år.
Läs mer om vad som är olagligt på nätet här.
Anmäl den som behandlat dig illa
Du kan anmäla till appen eller sajten där du blivit utsatt om du vill ha hjälp att ta bort bilder eller uppmärksamma dem på en person som beter sig illa. Organisationen ECPAT kan i många fall hjälpa dig plocka ner bilder från nätet och anmäla till sociala medieplattformar. De har ett speciellt verktyg som kan leta efter bilderna på nätet.
Du kan också göra en polisanmälan om du tror att det du blivit utsatt för kan vara ett brott. Det är bra att göra en anmälan så snart som möjligt. Chansen att någon ska dömas för ett brott eller att brottet ska klaras upp ökar ju tidigare du anmäler. Dessutom minskar risken att den som utsatt dig ska kunna göra samma sak mot andra.
Men du kan göra en anmälan även om det har gått lång tid. Det kan finnas flera orsaker till att man inte anmäler direkt. Ibland kan det ta ett tag innan man förstår att det man har varit med om var fel och är ett brott. Det kan också vara svårt att våga berätta om det man har utsatts för.
Ta stöd av andra
Det kan vara skönt att prata med någon om vad du har varit med om. Berätta för en kompis eller någon vuxen i din närhet. Du kan också prata med skolsköterskan eller kuratorn om du går i skolan eller prata med någon på en ungdomsmottagning. De kan även hjälpa dig om du behöver ta dig ur en jobbig situation eller göra en anmälan. Det finns även organisationer som du kan kontakta för stöd där du kan vara anonym.
Många har varit med om jobbiga saker på nätet. Det kan kännas bra att höra om andras erfarenheter och att få kontakt med andra. Du kan till exempel kontakta eller följa organisationer i sociala medier som fokuserar på näthat, trakasserier eller övergrepp.
Malins nakenbilder spreds
I det här klippen från UMO-podden berättar Malin att hon kände sig sviken och förnedrad när hon fick veta att andra hade sett bilderna.
Sharenting – när vårdnadshavare/föräldrar delar bilder på sina barn
Det är vanligt att föräldrar eller vårdnadshavare sprider material och bilder på sina barn. Det kallas ”Sharenting” och är en sammanslagning av de engelska orden "sharing" och "parenting". Sharenting är oftast inte ett problem om det inte innebär någon skada för dig.
Kom ihåg att ett beslut som berör dig som barn ska utgå från vad som är bäst för dig och dina behov. Du ska få uttrycka dina åsikter och din vårdnadshavare ska lyssna på dig i frågor som påverkar dig. Du har rätt att säga nej till att dina vårdnadshavare till exempel lägger upp en bild på dig i sina sociala medier. Så här säger barnkonventionen.