Panik - lämna sidan!
Sexualbrott och sexuella trakasserier

Att utsätta någon för sexualbrott

Att ha sex med någon som inte vill är alltid fel och olagligt. Det kan kännas jobbigt efteråt om du har utsatt en person för något den inte vill. Men du kan få hjälp.

En hand håller hårt om någon annans handled. Illustration.
Det vanligaste är att den man utsätter för ett sexualbrott är någon man känner.

Har du gjort något sexuellt med någon som inte vill?

När du har sex med någon måste du vara säker på att den vill. Personen behöver inte ha sagt nej, utan kan visa på andra sätt att den inte vill ha sex. Det spelar ingen roll om personen har sagt ja tidigare. Det är alltid okej att ändra sig mitt i sexet.

Du kanske märkte att du gick över någons gränser, men förstår först senare att det du gjorde var ett sexualbrott.

Det finns olika slags sexualbrott, till exempel att ha sex med någon som inte vill, att skicka sexuella bilder eller meddelanden till någon som inte vill eller att ge någon ersättning för sexuella handlingar.

Det vanligaste är att begå sexualbrott mot någon man känner, till exempel en kompis, en flickvän eller någon du just träffat. Antingen i verkligheten eller på nätet.

Läs mer: Våldtäkt, sexuellt övergrepp och andra sexualbrott

Du har ansvar för vad du gör

Det är alltid ditt ansvar att ta reda på om en person vill ha sex. Det spelar ingen roll om du blivit övertalad av andra att ha sex med någon som inte vill, eller till exempel var för full eller sov.  

Läs mer: Samtycke - hur vet jag att någon vill ha sex?

Våldtäkt och sexuella övergrepp är allvarliga brott. Den som utsätts kan få svåra problem i livet efteråt. Du behöver förstå vad du utsatt någon annan för och se till att det inte händer igen.

Du kan få hjälp att ändra ditt beteende

Du behöver inte vara säker på att du har begått ett sexualbrott för att söka stöd. Du kan få hjälp med att reda ut vad som hänt.

Det är vanligt att känna olika saker efter det som kan ha varit ett sexualbrott. Du kan till exempel känna dig upphetsad, orolig, förvirrad eller skämmas.

Det kan kännas som en lättnad att prata med någon om det som hänt. Du kan få hjälp att förstå dig själv bättre och ändra ditt beteende, så att du i inte utsätter någon igen.

Här kan du få hjälp

Det är aldrig för sent att söka stöd och hjälp. Det här är några sätt:

  • Kontakta en ungdomsmottagning för att prata med någon som är van att träffa unga,många erbjuder chatt eller videosamtal. Olika regioner kan ha olika åldersgräns.
  • Chatta eller prata med BRIS om dina tankar och känslor. För dig som är 18 år eller yngre. Du kan vara anonym.
  • Chatta med Ungarelationer om att utsätta någon annan. För dig som är 20 år eller yngre. Du kan vara anonym.
  • Chatta med killar.se om dina tankar och känslor. För dig upp til 25 år. Du kan vara anonym.
  • Ring PrevenTell - hjälplinje vid oönskad sexualitet, om du är orolig över din sexualitet eller att du ska göra någon illa. För alla åldrar. Du kan vara anonym.
  • Kontakta Mottagningen för unga män, MUM online , för ett digitalt samtal om känslor, sex, relationer och att utsätta andra. För dig mellan 18 och 30 år. Det spelar ingen roll var i landet du bor.

Du kan bli polisanmäld

Du som har haft sex med någon som inte vill kan bli polisanmäld. Polisen kan då starta en utredning som kan leda till rättegång och att du döms för sexualbrott.

Du kan dömas till fängelse eller böter. Vilket straffet blir beror på vilket sexualbrott du har begått och hur gammal du är. Du kan bli polisanmäld direkt efteråt eller lång tid senare.

Aktuella artiklar

Sexualbrott och sexuella trakasserier

Innehåll om sexualbrott och sexuella trakasserier.

Artikel

Åldersgräns för sex

Du kanske har hört att du blir byxmyndig när du fyller 15 år. Det handlar om lagar som ska skydda barn och unga från att bli sexuellt utnyttjade. Därför är det förbjudet att ha sex med någon som är yngre än 15 år.

Regler och lagar om sex

Innehåll om regler och lagar om sex.

Artikel

Bildspel: Vad är okej sex?

Ibland är det svårt att veta vad som är okej och inte när det gäller sex. Här får du veta vad som är tillåtet, vad som är olagligt och vad som kan vara olagligt i vissa situationer.

Ungdomsmottagningen

Innehåll om ungdomsmottagningen.

Till toppen av sidan