Panik - lämna sidan!
Skadliga förhållanden

Att bli dåligt behandlad i ett förhållande

De flesta tänker att de ska må bra och känna sig trygga när de är ihop med någon. Så borde det vara. Men det blir inte alltid så.

Person som ser ledsen ut.
Du har rätt att vara dig själv i ett förhållande utan att känna dig orolig.

De flesta förhållanden börjar bra. Du är kär och mår bra av personen som du har blivit ihop med. Men alla förhållanden fortsätter inte bra. Du påverkas på flera olika sätt om någon du är ihop med börjar behandla dig dåligt.

Du ska alltid kunna svara ja på de här frågorna:

  • Får den här personen mig att må bra?
  • Blir jag respekterad för den jag är?

Det gäller oavsett om ni just har lärt känna varandra eller om ni har varit ihop i flera år. Det gäller också om du bara strular med någon eller om du har kontakt med ett ex.

Har du blivit van att bli dåligt behandlad?

Brukar din partner ge dig taskiga kommentarer om dina kläder eller ditt sätt att prata? Först kanske du inte tar åt dig eller tänker så mycket på det. Men efter ett tag kan kritiken kännas jobbig. Det kan börja med små saker för att sen bli värre och värre.

Det är vanligt att börja anpassa sig efter den andra personen för att slippa kritik eller bråk. Det betyder inte att man tycker att det är okej att bli dåligt behandlad. Det är ett sätt att skydda sig och försöka undvika att det blir värre.

Om du har vant dig vid att bli dåligt behandlad kanske du tänker att det är så det är att vara ihop med någon. Men du ska må bra av att vara tillsammans med någon.

Finns det varningstecken i ert förhållande?

Ditt förhållande är inte bra om du svarar ja på en eller flera av de här frågorna:

  • Får din partner dig att känna dig dum, värdelös eller dålig?
  • Kritiserar hen dig eller får dig att verka dum eller dålig framför andra personer?
  • Undviker du att göra eller säga vissa saker för att inte göra din partner arg?
  • Är din partner svartsjuk och försöker bestämma hur du ska klä dig eller vilka du ska umgås med?
  • Har du börjat undvika att träffa familj och kompisar sen ni blev ihop?
  • Känner du dig pressad av din partner att göra saker du inte vill?

Vem som helst kan hamna i ett förhållande där man blir dåligt behandlad eller utsätts för våld och kränkningar. Det är många som har blivit kära i någon som inte är snäll. Ta det på allvar om du märker att din partner inte är schyst mot dig.

Du kan läsa om fler varningstecken på Unga relationer

Ett skadligt förhållande kan kännas bra ibland

Den du är ihop med kanske är kärleksfull och snäll ibland. Då är det lätt att tänka att det är så hen egentligen är, och att allt kan bli bra. Din partner kanske säger att hens beteende beror på att hen är så kär i dig eller på att hen är svartsjuk.

Men det är aldrig okej att försöka kontrollera en annan person. Att försöka bestämma vem någon får ha kontakt med eller träffa är inte att visa kärlek. Det är heller inte kärlek att kräva att du skriver och berättar var du är hela tiden eller kräva att få dina koder och lösenord.

Du har rätt att vara dig själv och göra vad du vill för att må bra, utan att vara nervös eller rädd.

Ingen mår bra av att bli dåligt behandlad

Det är lätt att bli osäker och förvirrad om den man är kär i växlar mellan att vara snäll och elak. Alla påverkas om de blir dåligt behandlade av någon de borde kunna vara trygg med.

Du kan till exempel bli orolig, stressad, spänd, arg, eller ledsen. Du kan få svårare att sova eller koncentrera dig. Det är också vanligt att få ont i magen, kroppen eller huvudet. Din självkänsla påverkas, och det kan göra det svårt för dig att veta vad som är bäst för dig. Efter ett tag kan det kännas som att du är helt tom på känslor.

Det är vanligt att skämmas när man är i en relation där man blir dåligt behandlad. Men det är den andra personen som ska skämmas, inte du. Här kan du läsa om att lämna ett skadligt förhållande.

Våld kan vara många saker

Det kan vara svårt att veta vad som är tjafs och bråk, och vad som räknas som våld. Våld är inte bara att bli skadad på kroppen, våld kan också vara psykiskt eller sexuellt. Även saker som händer på mobilen, i sociala medier eller på nätet kan vara våld. Här kan du läsa mer om olika sorters våld.

Det är aldrig ditt fel om du blir utsatt för våld. Att använda våld eller att hota med våld kan vara brottsligt, och kan polisanmälas. Ring 112 till polisen om du är i fara och det är bråttom.

Be om hjälp, du är värd att få det bättre

Det kan vara svårt att förstå vad som händer när du är mitt i något du inte mår bra av. Därför är det bra om du försöker prata med någon. Då kan du få hjälp att komma på vad du ska göra och slipper vara själv med så här svåra saker.

Försök att berätta hur du har det för någon du litar på, även om det känns svårt. Till exempel en kompis, en förälder, en lärare i skolan eller någon annan du litar på. Det är viktigt att få höra hur någon som bryr sig om dig tänker.

Ibland kan det vara svårt för familj och kompisar att förstå hur du har det, eller att veta hur de ska stötta dig. Därför är det bra om du pratar med någon som är van att stötta personer som har blivit dåligt behandlade i ett förhållande.

Det kan vara skönt att prata med någon som förstår hur du har det, och som vet hur man påverkas av skadliga förhållanden. Det kan hjälpa dig att må bättre och känna dig tryggare igen. Och du kan få hjälp att öva på att tänka mer på dig själv och vad du behöver, och mindre på vad din partner vill.

Här är några exempel på var du kan få hjälp:

Mer på UMO

Våld & kränkningar

Innehåll om våld och kränkningar.

Frågor & svar

Hur hanterar jag en svartsjuk partner?

Han har sagt att han är rädd att bli lämnad. I höst ska han flytta till en annan stad för att plugga, och då har han varnat mig för att han kommer bli ännu mer svartsjuk.

Ta hjälp

Innehåll om att ta hjälp.

Må dåligt

Här hittar du innehåll om att må dåligt.

Till toppen av sidan