Våld från vuxna i familjen
Du har rätt att må bra och känna dig trygg hemma. De vuxna som ska ta hand om dig får till exempel inte hota dig, kalla dig elaka saker eller slå dig. Du har rätt att få hjälp om du eller någon annan i din familj blir utsatt för våld
Alla som utsätts för våld påverkas av det på något sätt. Det kan vara särskilt jobbigt om den som gör dig illa är någon som egentligen borde skydda dig. Eller om det är någon du tycker om.
Ibland kanske du tror att det kommer att bli bättre, och att det bästa är att inte berätta för någon. Men du behöver få hjälp från andra vuxna om det finns våld hemma hos dig.
Den som gör andra personer illa behöver också få hjälp, även om hen inte förstår det själv. Personer som använder våld kan få bra hjälp att sluta.
Ring 112 till Polisen om du eller någon annan är i fara och behöver få hjälp direkt.
Vad är våld?
Våld kan vara många saker. Det brukar kallas för fysiskt våld när kroppen skadas på något sätt. Det brukar kallas för psykiskt våld när man till exempel blir kallad elaka saker, kontrollerad eller hotad. Det finns också sexuellt våld som kan vara både psykiskt och fysiskt.
Här är några exempel på sånt som dina föräldrar eller andra vårdnadshavare inte får göra mot dig:
- Kalla dig för fula saker eller säga elaka saker till dig.
- Dra dig i håret, nypa, putta, sparka, slå eller hålla fast dig.
- Hota dig, skrämma dig eller göra dig ledsen med flit.
- Ta på din kropp på ett sexuellt sätt eller tvinga dig att göra något sexuellt.
- Tvinga dig att titta på porr eller titta på där hen onanerar.
- Tvinga dig att följa vissa regler för att skydda familjens rykte.
- Utsätta någon annan i familjen för våld så att du ser eller hör det.
Syskon eller andra släktingar får inte heller göra så här mot dig.
Du kan må dåligt på olika sätt
Det är vanligt att må dåligt om man blir utsatt för våld. Det kan visa sig på många olika sätt. Du kan till exempel känna dig rädd, orolig, arg eller ledsen. Eller så är det tvärtom, att du inte känner några känslor alls.
Du kan också få svårt att koncentrera dig eller få svårt att sova. Din aptit kan öka eller minska. Du kan få ont på olika ställen i kroppen, till exempel i magen eller huvudet. En del personer får svårt att lita på andra, eller slutar att göra sånt som de brukade tycka var kul.
Hur kan jag få hjälp?
Det är viktigt att du ber om hjälp om du inte mår bra eller inte känner dig trygg hemma. Du ska också söka hjälp om det är någon annan i din familj som blir utsatt för våld.
Här är några förslag på hur du kan få hjälp:
- Du kan börja med att prata med en vuxen du litar på. Du kan skriva ner vad som har hänt om det känns svårt att prata om det.
- Du kan kontakta skolsköterskan, skolkuratorn eller en ungdomsmottagning för att få hjälp.
- Du kan kontakta socialtjänsten om det inte är tryggt hemma. De kan hjälpa till på många olika sätt.
- Du ska ringa polisen på nummer 112 om det är akut, till exempel om någon hotar dig.
- Du kan chatta, mejla eller ringa till Bris eller något av de andra ställena i de här listorna, om du vill vara anonym.
Det är viktigt att berätta om våldet
Det kan kännas svårt att berätta för någon hur det är hemma. Du kanske älskar den som gör dig illa, och är rädd för att göra hen besviken. Kanske skäms du för det som händer. Eller är rädd för att ingen ska tro på dig. Du kanske tänker att det kommer att bli värre om någon annan får veta.
Men det är viktigt att du berättar för någon. Gör det även om den som använder våld säger förlåt, hotar dig eller säger att det ska vara en hemlighet. Hemligheter som gör att du mår dåligt ska du inte hålla för dig själv.
Försök att prata med någon även om det känns jobbigt. Det brukar kännas lättare efteråt. När någon annan person vet hur du har det kan du få hjälp att förändra situationen. Du kommer nog att tacka dig själv om några år för att du vågade berätta.
Du kan behöva stöd även efter att våldet har slutat
Många mår dåligt även efter att våldet har slutat. Du kan behöva stöd och hjälp långt efteråt. Särskilt om du inte fick hjälp när det hände.
Det spelar ingen roll hur lång tid som har gått. Det kan ändå hjälpa att prata om det. Att prata om det gör det lättare att förstå vad du har varit med om, och hur det har påverkat dig.
Du har rätt att vara trygg hemma
Du har rätt att vara trygg och ha det bra hemma. Det spelar ingen roll varför en vuxen gör dig illa. Våld är alltid fel och det är förbjudet. Det är alltid den vuxnas ansvar att inte använda våld. Det är aldrig ditt fel.
Det är också förbjudet för vuxna att använda våld mot någon annan i familjen så att unga som är under 18 år ser det. Det står i lagen. Därför ska du till exempel inte behöva se en förälder slå den andra föräldern eller ett syskon.
Det står också i lagen att vuxna måste ta hand om sina barn på ett bra sätt. Det räknas som barnmisshandel om du till exempel inte får tillräckligt med mat eller kläder, eller inte har någonstans att sova.